Jay-Z – пътят на първия рапър милиардер, който простреля брат си

Сп. Forbes го обяви за най-богатия рапър
9 юни 2019 21:29, Нели Христова
48
Jay-Z – пътят на първия рапър милиардер, който простреля брат си
Снимки: Reuters

На 12 години Шон Картър застрелва брат си. На 13 вече взима наркотици. Животът му, сякаш от самото начало, е предопределен да приключи или в улична престрелка, или зад решетките. Но съдбата има друга идея за него – сега той не просто е един от най-влиятелните музиканти, но има собствена марка шампанско и дял в Uber. А вчера оглави и новата класация на списание Forbes за най-богати рапъри в света.

През 1996 година Шон Картър се превръща в Jay-Z – мъжът, който покорява не само рап сцената, но и сърцето на Бионсе. Едно от най-големите му постижения е да убеди масата си фенове, че въпреки реките от пари, които формират огромното му състояние, Jay-Z все още има онова "улично държание“.

Музиката винаги е помагала на Шон да се справи с живота, най-вече, когато баща му е наръган фатално и майка му остава сама. На 12 г. прострелва брат си в рамото и изпада в паника, че ще отиде в затвора до живот. Но 16-годишното момче не повдига обвинения. Оръжията са навсякъде около Шон, но той никога повече не посяга към тях.

"Забравете, че съм станал известен. Оцелях, а много малко хора излизат живи от квартала ми“, казва в едно свое интервю рапарът.

На 13 започва търговия с кокаин и се пристрастява към чувството, което му носи и този „стил на живот на ръба“.  Стрелят по него три пъти, но остава невредим. „Все едно имаше ангел-пазител, който бдеше над мен“, казва той пред Опра.

И макар повече да не докосва огнестрелно оръжие, през 1999 година Шон все пак наръгва музикален продуцент в нощен клуб. Осъждат го на три години затвор.

В света на музиката Шон навлиза благодарение на своя учителка. Толкова се вдъхновява, че започва да продава CD-та от колата си, когато е готов с първите си песни. През 1996 година Jay-Z подписва първата си сделка с музикална компания след като десетки други са му отказвали. Тогава е на 26 години. 

Онези, които са му обърнали гръб, губят един от най-продаваните артисти в света - със 100 милиона продажби, 14 албума достигнали до първо място в класациите (повече дори и от Елвис) и 22 награди Грами. Forbes оценя музикалния му каталог на 60 милиона долара.

Осъзнал, че името му има голяма комерсиална стойност, Jay-Z е взел много парчета от пая – той има собствени видео игри, филми, отбор по бейзбол, дизайнер е на часовници, както и на марка цигари и серия от парфюми.

Но най-доходоносният му бизнес не е музиката, а компанията му за шампанско Armand de Brignac, която купува през 2014 г. Една от златните бутилки струва 235 паунда, а 30-литрова бутилка – 160 хил. паунда. И това далеч не е края на портофилото му, което включва десетки други компании, струващи милиони.

Тежките му дни в Бруклин са далеч в миналото. Сега Jay-Z и съпругата са собственици на множество имения и апартаменти и дори детска градина за децата си, която включва аудиосистема за 40 хил. долара.

Всичко, което Шон докосне се превръща в злато. Шампанското, конякът и дори Мерцедес Майбах са отразили скок в продажбите си, след като музиканта е бил забелязан в тяхната компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде фенове на рапът кажете един рап изпълнител от 1970-та и песен за която се сещате.Ето това имах предвид когато сравнявам Елвис с Джей зи.
20
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Бес Сащ нямаше да има рап, рок, кънтри, джаз и тн.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Преди интернет много от рапърите са ставали известни първо на улицата.
18
5
 
42
 
! Отговори
Питър преди 4 години
Jay-Z е един пример за бъдещите учебници по история колко ниско е паднала културата на западната цивилизация в периода преди изчезването й. Дори това, че има собствена марка шампанско не му помага
17
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Те за наркоразпространители и *** не пеят а почти винаги за това колко са страшни,бесни,луди гърмят,бият другите банди и колко са лоши полицайте.Като забогатеят почват с песните как всичко са спечелили с пот и кръв.Винаги силно преувеличават.В САЩ има 100-120 млн чернокожи.Повечето от тях са невероятни расисти и ще си купят албум на черен защото е черен.100 милиона х 20 долара...Дори да не им хареса оня вече е милионер от две-три песни.
16
6
 
28
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Смейте се на Париж ама те тва е бъдещето на Америка черените .Раждаемостта идва основно от тия и от латиносите.Скоро америка ще е гробница.Вив ля Репюблик фък Чайна.
15
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да ама половин век след като Елвис Пресли умря песните му още се знаят слушат и ценят.Човекът е една легенда.Дори и хора които въобще не слушат такава музика казват че има хубав глас. 50 години след като Джей Зи умре никой няма да се сеща за него дори и най-върлите му фенове ако не са се изпозастреляли.Ето ви друг пример Гучи Мейн.Преди 7-8 год живее в полуразбита колиба прилича на клошар продава трева и мет (наркотик) който произвежда в кухнята си.Сега е милионер от пеене.
14
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че на това музика ли му казват :-)) Няма такова нещо като култура на улицата. А квакането /реденето/ на несполучливи рими за възпяване на "подвизите" на убиици, наркоразпространители и разни улични пр.оститутки и пр. не е никаква музика. Такива като тоя ги слушат някакви хора от същата тая улица, на които единствената им цел и гордост е да убият или ограбят някой. Това ги прави в собствените им очи великани и този за това им е идол. Явно са много, след като са го направили толкова богат.
13
38
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накой долу написал, че чува за джей зи за първи път. Че и ** го нарича. Хора, в кой век живеете е бе. И 14 плюса са му праснали...
12
4
 
18
 
! Отговори
Джей-Зи е преди 4 години
Черен инженер забогатял от изобретения и иновации!Затова и Китай запада непрекъснато - инвестиратсамо в дрога, производство на оръжие и филми тия китайци...
11
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мразя тази измислена държава ,на *** на географията! Отказвам да уча и говоря езика и!Мен лично.Тази държавичка.Не можа да ме Поамериканофилчи! -:) А теб?
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с какво е помогнал на останалите
9
6
 
52
 
! Отговори
И сега преди 4 години
чудя се с колко милиона долара подпомага братята си в Африка. Нали не е расист ньеден!?
8
3
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
до Burzumти нали обеща/заплаши, че напускаш сайта ? :D
7
3
 
65
 
! Отговори
Бау преди 4 години
"На 12 години Шон Картър застрелва брат си." правите ли изобщо разлика м/у "застрелва" и "прострелва"?
6
2
 
11
 
! Отговори
Тръмпел преди 4 години
Засечен гражданин,кой го интересува? Засечен в смисъл бялото бяга,цвета..
5
7
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГЛАСА Е ПРИРОДНА ДАДЕНОСТ ТЪЙ, ЧЕ ПАРИТЕ МУ ИДВАТ ПРЯКО БОГА!!!---------ЧУДО ГОЛЯМО, ЧЕ ГИ БИЛ ИНВЕСТИРАЛ ПО-ДОБРЕ ОТ МАДОНИ И ЗА ТОВА БИЛ ПО-БОГАТ ОТ НЕЯ!
4
8
 
34
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
Хахахаха как да не се влюбиш в страната на безграничната тъпота...и президента им си го бива...
3
5
 
42
 
! Отговори
ВЪОБЩЕ преди 4 години
Има ли някой "нормален" чернил дето не е застрелял някой ...роднина
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цял живот сие луд произлязъл е от гетото

Спонсорирани публикации