Българските крепости: Величието и вълшебството на Устра

България е третата най-богата на археологически паметници страна в Европа
12 юни 2019 09:32, Александър Попов
39

Като брой на археологическите паметници България е третата най-богата страна в Европа, отстъпвайки само на Италия и Гърция. Но удивително малко от тях са запазени в цялостния си вид до наши дни. Ако не броим, разбира се, спорни съвременни достроявания като Царевец или Цари Мали Град.

Поредицата "Българските крепости" на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR ни отвежда до една от най-добре съхранените родопски твърдини - Устра. Тя се намира над джебелското село Устрен в Източните Родопи.
 
От Кърджали до Устрен ще ви отведе добър асфалтов път. Километър преди селото обаче трябва да последвате кафявата табела и да се отклоните надясно. Тук вече вместо асфалт има само опасно остри камъни.

След около 4 километра пътят ще ви отведе до ремонтираната наскоро хижа Устра. Оттук до крепостта вече вървите пеш, осланяйки се на услужливите, макар с малко загадъчен правопис надписи.

След двайсетина минути катерене по стръмния склон най-после се озоваваме под крепостта.

Устра е построена от Византия в зората на X век и според някои сведения съвсем скоро след това е завладяна от войските на цар Симеон. При наследника му Петър отново е византийско владение. Оттам нататък сведенията са оскъдни. Има спекулации, че е била във властта на Иван Асен II, но те не са доказани. В една византийска хроника четем само, че през 1254 година жителите на крепостта, които хронистът нарича "единородци с българите", предали укреплението на цар Михаил II Асен.

"Граничните крепости, така да се каже, са с двойно предназначение", коментира проф. Христо Матанов, един от водещите български специалисти по история на Византия и от съвсем малкото изследователи, задълбочили се в мрачния период на османските нашествия и края на Втората българска държава. "Тези крепости твърде често минават от една ръка в друга, следователно еднакво добре служат както на българи, така на византийци, турци и на всеки, който ги владее".

Това, че е "една от най-добре съхранените", не значи да очаквате чудеса. От дългата някога 113 метра крепостна стена са оцелели отделни фрагменти. От триетажните наблюдателни кули стоят само основите. Жилищните помещения и цистерните са добре очертани, но празни.

И все пак това е напълно достатъчно, за да си представим как е изглеждала Устра през българския Златен век, като отчаян и последен византийски страж пред напора на Симеон Велики. Стените са били почти три метра дебели и на места са се издигали на осем метра.
 
Впрочем разходката дотук си заслужава дори и само заради гледките. На 1114 метра надморско равнище, Устра е може би най-високата крепост в България, и от стените й можете да видите Източните Родопи в цялата им прелест. Ако се вгледате в посока Джебел, ще различите и съседната крепост Маласар.

"В онази епоха реките са били основни пътни артерии - онези, които не познавали римската пътна мрежа, ползвали речните корита", обяснява проф. Матанов. "Крепостите, които защитават речните долини, са построени така, че да доминират в пейзажа и да имат визуална връзка помежду си. Тоест ако някой противник стъпи в района на днешния Гоце Делчев, да кажем, системата от крепости го забелязва, подава димни сигнали, които за няколко часа могат да стигнат до София... Същото важи и за крепостите по склоновете на Родопите.

След османското завоевание обаче тази предупредителна система е изоставена, и крепостите изчезват от картите. Защо те, които са служили толкова добре на византийци и българи, се оказват ненужни за османците? Според професор Матанов обяснението е просто. "Когато вече се установява Османската империя, много от тези крепости стават излишни и са занемарени, или пък са използвани вторично за строежи. Тоест те или се разрушават, или се саморазрушават, или умишлено се разграбва строителният материал, който съдържат".

Оцеляват само крепостите по стратегическите пътища, но и тяхната функция вече е по-скоро да демонстрират присъствието на властта пред местното население, отколкото да спират нашественици. Добър пример е крепостта във Враня, днешна Сърбия, където в този период гарнизонът се състоял от... цигани-музиканти, които на всеки два часа трябвало да надуват тръбите, за да чува населението, че властта е наблизо.

"В общи линии крепостите във вътрешността са разрушени", казва Христо Матанов. "Някои се чудят днес защо в Швейцария, Франция или Германия има почти непокътнати замъци, а тук са разрушени - ето това е причината: те се оказват във вътрешността на една империя, която вече няма нужда от тях".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен........На практика когато турците нападат Европа, те са на огромни орди..На практика, когато турците нападат не са "големи орди", а използват разпокъсаността на балконските владетели (напълно нормална за епохата, и в Европа са минали през подобен период); подчиняват едните, правят ги васали с уговорка да се бият на тяхна страна и така става, че на практика балканските владетели се бият едни с други и подчиняват сами себе си. А в този процес сърбите са изиграли особено важна роля.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Упс,,всъщност българския цар Калоян разбива латинците и в гениална битка при Одрин, някога е имало блато и специално приготвени ровове и клопки от българите,в които са вкарани и потъват с тежките си брони латините.Ако се направи разследване,може и да открият останки от битката.На 14 април 1205 година цар Калоян нанася решително поражение на армиите на наскоро създадената Латинска империя.В битката при Адрианопол(днешен Одрин) загива цвета на рицарските армии,участващи в 4тия кръстоносен поход
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се подиграваш с историята на България, подиграваш се и сам със себе си
11
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На практика когато турците нападат Европа, те са на огромни орди и маниакално нахъсани, а България е разделена на три и далеч по малка от това което е била при последния велик цар Иван Асен. Проблема е че той заради увлечението по жените не оставя истински наследник на бг престол , а гъркинята поледната му жена разделя територията и почват тъмните векове. Турците просто разбиват малката армия на Шишман, България по това време е била наполовина на днешната.Но днес и държава кой а начело невежа
10
3
 
9
 
! Отговори
Бай Хикс преди 4 години
Бедна ми, бедна, Българийо!!!
9
2
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Прав е човека ама нямаш капацитет да разбереш
8
1
 
26
 
! Отговори
надпис от Иван Асен2 преди 4 години
.......Фръзите(германско племе от днешна Холандия и Фландрия) владееха само градовете около(радиус от 40 км) Цариград и самия този град,но и те се повинуваха под десницата на моето(българското) царство,понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха своите дни, защото така повели Бог.Понеже без Него ни дело,ни слово се извършва.Нему слава на векове.Амин!"каменен надпис от Иван Асен 2
7
2
 
24
 
! Отговори
надпис от Иван Асен2 преди 4 години
В лето 6738 [1230],индикт 3,Аз Йоан Асен,в Христа Бога верен цар и самодържец на българите,син на стария цар Асен,създадох из основа и с живопис украсих докрай тази пречестна църква в името на светите 40 мъченици,с чиято помощ в дванадесетата година от моето царуване,в която година се изписваше този храм,излязох на бран в Романия и разбих гръцката войска и плених самия цар кир a Теодор Комнин с всичките негови боляри,а цялата земя от Одрин до Драч, завладях гръцка,още и арбанаска и сръбска
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не дочетох статията,защото пише глупости.При българския цар Иван Асен 2,почти целия Балкански полуостров е бил българско владение,с изключение на Костантинопол и околностите му,където са били латинците(конкретно германското племе фризи или фръзи),които също са се подчинявали на цар Иван Асен 2.А византийците са описали българските крепости,заради които византийците не са имали успех във военните действия срещу българите,именно българите строят масово крепости,дворци,манастири и други сгради.
5
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Какво като има снимки айде направи нещо подобно на Стоунхендж някъде снимки имало, хахаха . Добре бе гений, то и за кацането на Луната цял филм има..
4
2
 
14
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Забравяш, че са разрушили и тракийските светилища и гробници, а в тях винаги има злато.
3
2
 
33
 
! Отговори
Е какво преди 4 години
Какво да им гледаме. Останали са само руини. Неандерталците от Анадола, като завладяват държавите на Балканите, са сринали всички крепости и замъци със земята, защото мисленето им е било винаги на зад и не са възприемали тази архитектура. Тогава мисленето им е било на нивото на каменната ера, а в наши дни са стигнали до средновековието. Всяко селище в България и Византия е имало задължително крепост или при големите градове е замък.
2
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е величие, а необходимост... велики са пирамидите например или Стоyнхeдж, които имат културна стойност и доста мистика.
1
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе велики сме бе, каквото и да си говорим. Мое да пием пърцуца от сутрин до вечер, другото са маловажни глупости.

Спонсорирани публикации