"Чергите" на глобалното затопляне - планетата си става все по-гореща

Визуализациите показват много ясно, че според института целият свят става все по-топъл
21 юни 2019 16:52,
45
"Чергите" на глобалното затопляне - планетата си става все по-гореща
Графика за света, 1880-2018 г. Източник: https://showyourstripes.info

Berkeley Earth, базирана в Калифорнация изследователска организация, всяка година от 2013 г. насам подготвя независими анализи на глобалните средни температури.

На база техните доклади, включително последния този за 2018 г., проф. Ед Хокинс от Националния център за атмосферни науки към Университета в Рединг, Великобритания, прави визуализации за това как температурите са се променили от 1850 г. до 2018 г.

От графиките ясно се вижда, че светът се затопля, като това не подминава и България. Според Berkeley Earth 2018 г. е била четвъртата най-топла година на Земята от 1850 г. насам - с 1.6 °C над средната температура спрямо средната за периода 1850-1900 г. За сега 2016 г. държи рекорда за най-горещата година.

"Чергите" на глобалното затопляне - планетата си става все по-гореща
Графика за България, 1921-2018 г. Източник: https://showyourstripes.info

Важен извод според тях е, че нивата на въглероден диоксид в атмосферата регистрират пореден рекорд, както и количеството им, което се отделя от човешка дейност. Сред учените има широк консенсус, че въглеродният диоксид е сред основните причини за повишаване на температурите.

Техните прогнози сочат, че 2019 г. най-вероятно ще бъде по-топла от 2018 г., но няма да мине 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има едно хубаво казване на английски - correlation doesn't imply causation.Teзи правят трилиони от балъците които мислят, че хората причиняват затоплянето.
11
0
 
7
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 4 години
Не се шашкайте, бе, лято е, какво искате да е времето - 10-15 градуса дневни температури като в Англия ли? Ето търсещи думи за за успокояване: "cdas global 2-meter temperature anomaly" . Ще видите данни, включително и за днешния ден, че няма основание за паника.Например, точно за днес температурата, усреднена за цялото земно кълбо е 0.4 градуса над норма, за Северното - 0.8 над норма, за Южното, където се намира И ПОВЕЧЕТО вода на планетата е даже под норма. Споко, яжте и пийте и тия три неща.
10
5
 
4
 
! Отговори
дай боже преди 4 години
Глобалното Затопляне е Надеждата за България - Няма да Имаме нужда от Руски Газ, няма да имаме нужда да внасяме банани, портокали, кивита, фурми и т.н. Ще Станем Богата Даржава, Глобално Затопляне - чакам те от Десетилетия, защо Не Идваш?
9
1
 
4
 
! Отговори
страхотно преди 4 години
Кога Ще може да Гледаме Банани в България? Кога Икономическото чудо започва - с износ на Банана, Портокали, Кокосови Орехи, най-сетне ще станем Богата Държава!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са тия шарени черги? Синът ми той рисува подобни с акварелните боички.Колкото до прословутото затопляне, то за това до онзи ден беше студ. Ще речете ,че тоя студ е от затоплянето ли? Точно като горивата в БГ. Петролът поскъпва- цените се вдигат. Петролът поевтинява и именно по тая прична горивата тук поскъпват. Едни и същи "експерти" с едни и същи мантри.Толкова за затоплянето.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Хубаво де, ша гръмне ли накрая или кво?--------------------------------------------------------Не, няма да гръмне. Просто вчерашната буря в щатите например, която остави без ток около четвърт милион души, имаше и съпровождаща градушка с размер, който трудно се побираше в голяма разтворена мъжка ръка, около 18-20 сантиметра и тегло около 2,5 кг. Направи си сметката. Тази година ще се чупят рекорди по всичко.
6
3
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Сахара ще се премести малко по на север .Ще има и наводнения заради повечето изпарения от океаните . Има решения на проблемите но няма кой да ги вземе .Светлото бъдеще ще е и по горещо :)
5
1
 
13
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Ти правиш ли разлика между 36 градуса при доста голяма влажност въздуха и 45 при сух климат? Аман от разбирачи. При по голяма влажност горещината се усеща осезаемо. Пусни си климатика само на функция за премахване влагата от помещението и ще разбереш. Само ти си работил в горещините,другите не са.
4
1
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
След като учените от Berkeley Earth направиха проучването за глобалното затопляне в края на работния си ден се качиха в американските си 3 тонни джипове с двигател 4-5 литра и по 300-400коня и отделиха толкова въглероден диоксид докато се приберът вкъщи колкото Бай Иван от Долно Нанагорнище отделя с неговото Поло 1,1 на газ за 5 години!!!!
3
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елате тук в Бахрейн да видите на какво се казва затопляне. Виждали ли сте 47 градуса на сянка. На слънце несмея да меря че термометъра е разграфен до 50 градуса и ще гръмне. На вас 35 и 38 градуса ви се виждат много щото незнаете какво е истинска горещина. Които са работили в кремиковските пещи ще ви кажат на какво се казва горещина. Ако при вас станат температурите като тук което е вече в ход няма да оцелее нито един. Не случайно баба ви Ванга е казала че европа ке изчезне.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво де, ша гръмне ли накрая или кво?
1
3
 
8
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
Ако е вярно, че сме минали границата от 1,5 C, няма повече смисъл да се разсъждава по темата дали можем да оправим нещо. Стягайте коланите. Както казват американците: It will be a bumpy ride.