Съдба в кадър: Баща и момиченце се удавиха в търсене на свобода

Десетки са загубили живота си край границата с Мексико
Обновена: 27 юни 2019 07:21 | 27 юни 2019 07:10, Нели Христова
86
Съдба в кадър: Баща и момиченце се удавиха в търсене на свобода
Снимки: Reuters

Баща и дъщеря – малката й ръчичка е около врата му, главите им са покрити с черна тениска, около тях плуват кенчета от бира. Телата им лежат с лице надолу в мътната вода на река Рио Гранде, близо до мексиканската граница. 26-годишният Оскар Алберто Мартинез Рамирез и 2-годишната Валерия се опитвали да прекосят границата, ала силното течение на реката ги отнесло и... удавило.

Снимката напомня на кадъра, заснет през 2015 г. на 3-годишното сирийско момче Алан Курди, който се бе удавило край гръцки остров. Но дали тя ще има същото въздействие върху американците, както снимката на Курди, която трогна цяла Европа, предстои да разберем. Едно е ясно – суровият кадър показва точно колко опасно е пътуването на мигрантите, които търсят спасение в САЩ.

Според журналистите от CNN, бащата първи влязъл във водите на Рио Гранде. Той се обърнал, за да потърси съпругата си, но реката започнала да го носи. Малката му дъщеричка го видяла и скочила след него. Той се опитал да я спаси, ала не успял. И двамата загинали пред погледа на майката Ванеса Авалос.

"Молех ги да не тръгват, но синът ми искаше да заминат заедно, да спечелят пари, да си построят дом. Надяваха се да останат там няколко години и да спестят достатъчно, за да се върнат и да издигнат своята къща", казва през сълзи бабата на малката Валерия.

Според мексиканския вестник La Jornadа, позоваващ се на показанията на майката, семейството чакало два месеца да получи политическо убежище от САЩ. Осъзнавайки, че ще отнеме още толкова време да бъде приета и разгледана кандидатурата им и подтикнати от ужасяващата жега, майката, бащата и малкото момиченце решават да прекосят реката. Те били отчаяни. Ванеса твърди, че са получили хуманитарна виза от мексиканското правителство.

Новите мерки, които администрацията на Доналд Тръмп прие, за да ограничи миграцията от Мексико, принуждава търсещите убежище в САЩ да чакат на границата, докато молбите им бъдат разгледани. Процесът обаче може да отнеме не просто месеци, а години. За това те поемат по алтернативни, но много опасни пътища, в опита си да избягат от насилието и корупцията в Централна Америка. Мексико от своя страна също въведе ограничаване на мигрантите, които преминават през територията му.

Оскар Рамирез, дъщеря му Валерия и майката Ванеса били родом от Ел Салвадор. Министърът на външните работи на страната Александра Хил заяви, че страната й отново тъжи: "Моля ви, семейства, родители, не рискувайте! Животът ви е по-скъп от това.“

От началото на тази година десетки души са загубили живота си край границата с Мексико. В неделя 20-годишна жена, две бебета и едно малко дете бяха открити мъртви в парка Анзалдуа. Причината – топлинно изтощение. През април три деца и мъж от Хондурас се давят, след като сала им се обръща в Рио Гранде, а шестгодишно дете от Индия издъхва, след като температурите скачат до близо 40 градуса.

“Хората се отчайват и не могат да продължат да чакат. Просто искат да преминат. За това влизат в реката без никакви предпазни средства – никакви спасителни жилетки, нищо, което да им помогне. Винаги ми казват, че ако Бог иска те да успеят, значи ще преминат реката безопасно“, казва Исабел Турсиос, францисканската монахиня, директор на приюта "Каса дел Мигранте".

"Но не така трябва да се случват нещата. Трябва да им бъде позволено да прекосят моста. Всяко човешко същество има правото да мигрира“, допълва тя.

Съдба в кадър: Баща и момиченце се удавиха в търсене на свобода

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фактът, че психодесните оправдават геноцидите на американците по цял свят с мотото, че ''по-силния печели'' доказва какво им е мисленето. Естествено, че ще отричат комунизма, защото в комунизма всички имат достатъчно, за да живеят. Няма го паричният ценз, който да отсее богаташите от ''загубеняците''. Комунизмът е обратното на социалния дарвинизъм. Затова и са против него.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не се имам за по-по-най, това не знам от къде го измисли, но е факт че има ***, разбирай прости, мързеливи и с престъпно съзнание хора и аз не желая те да живеят в нашето общество. Виж ако някой високообразован човек, ако ще и пакистанец да е, иска да дойде тук, аз не просто нямам против, а смятам че ние трябва да работим за да го привличем, защото той ще работи за развитието на нашето общестово, а няма да го руши като утайките.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 45Много добре казано, въпреки че оня, към който адресираш коментара си, няма капацитета да го разбере. Истината е, че незаконното преминаване на държавна граница е тежко престъпление по закона на повечето, ако не и на всички страни по света. Щом първия ти акт на територията на чужда държава е престъпление, няма как да си читав. Има си процедура - искаш да живееш в държавата, спазваш я. Да плюеш на завета, дедите и традициите си, семейството си, за какво? За дъги, гейове и ислям... Ужас.
44
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промитите със социален дарвинизъм психодесни, са се разбеснели като кучета. Според тази идеология, която е официализирана в САЩ, ти си човек, само ако изкарваш достатъчно пари. Ако ли не, значи не заслужаваш да живееш. Затова и здравеопазването им е безбожно скъпо. Така отсяват тези с пари, от останалите. Когато някой без пари, бяга от ада, създаден от тези с парите, те не го пускат. Сега ще строят и стена, мислейки си, че ще се спасят от гнева на угнетените. Помислете пак.
43
1
 
5
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
Разбира се, че съм десен с консервативни възгледи, за мен е важна истината, разума и традицията, а не розови деградантски простотии. И да по-силния печели, той оцелява и просперира, това са непроменими природни закони, така че такива донкихотовци като теб, са обречени на провал и не искам твоя провал, да повлече мен, близките ми и бъдещето поколение. А за комунизма, какво и да се каже е малко - това е най-големия провал на човечеството, едно петно, което не бива да позволим да се появи пак.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За умните и красиви психодесни, всички останали са ''***, хипита и т.н.'' Само те са най-най. Изкарали някой друг долар по демокрацията и сега си го пазят като очите си. Но най-обичат банани, луди са по бананите и по евроатлантическите ценности.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 42Веднага си личи, че си от психодесните. За вас няма морал, само социален дарвинизъм. Кажи как при лошите комунисти не е имало банани. Да оправдаваш геноцида над индианците, това наистина го може само психодесен античовек.
40
1
 
4
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
Разбира се че за едни могат, а други не - това се нарича държавническа политика с поглед към бъдещето. Приемаш в обществото простовати, мързеливи и престъпни ***, получаваш обществен, политически и икономически колапс, обратно привличаш умни, образовани и амбициозни хора, получаваш процъфтяващо, здраво и силно общество - всеки е правото си да избере пътя си на развитие.
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ унищожават икономически всички държави от Латинска Америка, а когато местните, бягат от геноцида, САЩ казват ''А, НЕ, го бак.''. Сатанински *** без капка човечност, това са те.
38
4
 
7
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
Розова пеперудка, че коя държава не е основана върху трупове на други народи? По-силния печели, при човека силата проилиза от разума му, европейските заселници са били доста по-умни от индианците, с ясно изразено технологично предимство и са ги избили, за да построят на тези територии тяхна държава - няма нищо по-естествено и нормално от това. Проблема е в прости лицемери като теб, които днес от позицията си презадоволени инфантили проповядват розови утопии.
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп говори за ограничаване на миграцията на едно събрание на една еврейска организация преди няколко месеца. Как не можело да приемат повече, били пълни. И евреите му пляскат. Същите тези, които САЩ са ги приели, бягайки от холокоста. За едните може, за другите - не.
36
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 36Говорим за САЩ. Държава, построена върху труповете на милиони местни жители, на които им е отнета земята, на която са живели с векове, и им е отнета от мигранти от друг континент. Ако защитаваш американците, значи защитаваш и това, което са извършили, геноцида над местните. Точно американците нямат морално право да са против мигрантите.
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакви *** се удавали, докато извършват престъпление - голяма драма, голямо либерастко реване, Тръмп е виновен, трябвало да им построй мост да може удобно да нахлуват в САЩ. Това не е журналистика, а долнопробна пропаганда, популизъм насочен към разни инфантили и кухи свъремоционални *** - жалка история.
34
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От тази положителна статия не става ясно чий го дири индийче в Мексико.
33
4
 
8
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Колкото и тъжно да е, ако бяха истински хора щяха да си оправят тяхната държава, не да бягат в друга по уредена. Това е положението.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПланетата е на всички казваш ? Ти твоят дом отворен ли го държиш ? Когато ти си отвориш дома за всеки, когато ти дадеш заплатата си на всички, тогава давай съвети кой и как да си пази границите. Една държава се строи с труда на гражданите си и с данъците които те са плащали. Тези граждани имат право да кажат кой може да дойде да живее с тях, а не да приемат всеки който иска да отиде там. Има си законни начини за миграция, ако не отговаряш на критериите, вината е в теб, поправи се.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно какво ги спира да преминат през законовата процедура за имиграция? Учиш езика, интервю, получаваш гражданство, намираш си работа и т.н. Щом влизаш незаконно, значи най-вероятно си престъпник.
30
0
 
10
 
! Отговори
BGN преди 4 години
И днеса показали снимката, как мое такова нещо бееее
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора на границата на САЩ с Мексико има над 1 милион ареста годишно ..месечно арестуват над 100 хиляди души Какво трябва всички да ги пуснат от Южна Америка ли ?Второ в САЩ има 38 милиона граждани ,които не са родени в сащ а 80% от тях са дошли от латинска Америка Белите до 2040 ще бъдат малцинство в САЩ ,отделно белите са вече малцинство в всички щати по границата ..Тоест те трябва да си дадат държавата на латиносите ли ??То натам отива
28
0
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Ми жалко за младите животи, но и у нас само миналата седмица се удавиха няколко деца. Да влезеш нелегално в друга държава е равносилно да влезеш с взлом в чужд дом - все си е престъпление.

Спонсорирани публикации