Обещай ми да се застреляш: Масови самоубийства след края на Хитлер

В страх от Червената армия мнозина избрали да сложат край на живота си
Обновена: 5 юли 2019 15:02 | 5 юли 2019 15:00,
119
Обещай ми да се застреляш: Масови самоубийства след края на Хитлер
Снимка: Pixabay

1945 година, нацистката армия е почти унищожена. Съюзниците напредват от Запад, а съветската армия от Изток.

Краят на войната е близо и на 30 април Адолф Хитлер се самоубива с изстрел в главата. Много други нацистки офицери последват примера му.

Те обаче не са единствените, които решават да напуснат този свят по примера на своя лидер. До 8 май, денят, в който Третият райх окончателно се предава, хиляди обикновени германци, мъже, жени и дори деца умират в безпрецедентна вълна от масови самоубийства.

Такава история разказва германският автор Флориан Хубер в книгата си "Обещай ми, че ще се застреляш: Залезът на обикновените германци, 1945 г.".

Изображения от Вермахта: Нацистите, които унижават врага

Много семейства, оцелели през войната, през всички бомбардировки, гладът и болестите, са се предали в буквално последните часове на войната. Флориан Хубер търси отговорът на въпроса какво ги е накарало в спомените на очевидци и в много архивни документи, пише англоезичната редакция на DW.

Най-голямото масово самоубийство в Германия

Град Деммин се озовава на пътя на Червената армия. Изправени пред избора дали да се предадат пред съветските войски или да се самоубият, между 600 и 1000 жители на града избират второто.

Подтикнати от историите за изнасилвания, мъчения, изгаряния или дори варварски мъчения, някои от 15 000-те жители на Деммин избрали да се самоубият. Имало случаи, в които родители карали децата си да се застрелят, или собственоръчно ги убили.

Децата, които по чудо оцеляват от лагерите на Хитлер

"Хората са вярвали, че единственият начин да избегнат този ужас е да се самоубият", спекулира Флориан Хубер.

Историята в Деммин наистина се смята за най-масовата в германското общество, но това не е изолиран случай според авторът на книгата. От неговото проучване станало ясно, че напредването на Червената армия предизвикало истерия и паника сред германците.

"Много хора са имали усещане за вина", смята авторът. Според него мнозина са се страхували от последиците.

Хората не са можели да си представят какъв би бил животът след нацистите. Сред хората в Източна Германия царяло усещането за обреченост.

Флориан Хубер допълва, че в продължение на години темата е била табу в Източна Германия. През 2015 г. той посочва, че в ГДР е било неприемливо да се говори по начин, който би хвърлил сянка върху образа на Червената армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно са се чувствали много виновни. Знаели са какво ги чака. И са си теглили куршума. Да търсят сметка на Хитлер за грешния си живот. Руснаците просто са им го връщали и съвсем правилно. От тогава до ден днешен германците са побъркан народ. Те не могат да са ни пример.
105
4
 
5
 
! Отговори
Солженицин преди 4 години
Е написал страхотна книга помтематаТой самия е свидетел на зверствата на Рушките *** в Германия
104
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво зло е била тази червена армия... по добре при хитлер отколкото под Сталин
103
1
 
16
 
! Отговори
Криси преди 4 години
България я има благадарение на Русия..Западната пропаганда върви само при умопопмрачени хара.
102
1
 
14
 
! Отговори
jek преди 4 години
Зверствата, които извършиха германците в СССР не могат да бъдат изкупени. Това са 20 млн. убити. Дисекция на бременна жена, дисекция на жив човек - един приятел пази атласите със снимките. Едва ли са им слагали упойка. ИНтересното е, че тогава на сила са карали хора да работят в Германия, а днес отиваме доброволно. хехе
101
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
важното е да вярвате на демократичното преписване на историята на сащ и ес останалото не важно ...благодарение на руската армия бг съществува като нация и държава това не е важно.важното че ние вярваме че русия е агресор света пази от воина това е русия.европа се съдинява на 100 год.веднъж против русия за да получи шамари за следващите 100 год.
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХхххДо 106Сигурно говориш за полското офицерство в Катин!
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много,сатанисти подкрепящи злото от голям гьол
98
0
 
11
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Мен 102А познай какво са направили немците с полската армия...покани ли са ги на бира с вурстове....
97
4
 
18
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Всъщност ако наистина толкова за били жестоки руснаците...то тогава цяла Източна Германия е трябвало да бъде избита....
96
5
 
28
 
! Отговори
Мазна Шваба преди 4 години
Привет от Швухтеландия,ти нали си наясно,че ако някой убие или оскверни семейството ти и ти имаш после възможност би го почерпил,или? Държанието на руснаците е отговор на държанието на немските швухтели в СССР. Смелите немски войници изгаряли цели села в църквите.Защото са мъже? Или просто пикоджънкита. Много *** и неблагодарен народ живее в БГ. А това е огледало на сегашното му мизерно мислене и съществуване.
95
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия крепи,мирът
94
1
 
11
 
! Отговори
стефчо преди 4 години
Най-голямата простотия е човек да се спука от бачкане за да си купува вещи.Някой тук умен да ми обясни какъв е смисъла?
93
3
 
11
 
! Отговори
До привет от Германи преди 4 години
Ало, брато, в Германия знаят ли за твои фашистки прояви? Ако те разберат, няма да ти е весело!
92
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато тя е научила езика добре, тя е разбрала, че хората в това градче мислили, че руснаците били недочовеци,приличали на животни, с копита и козина. Такава е била фашистката пропаганда. Дисциплината в Червената армия била много строга, тя не чувала руснаците да изнасилят някого. За мародерство и жестокост руснаците разстрелвали свои войници. Руснаците варили каша на площада и раздавали на гладни германци. Те са и помогнали да се върне в Одеса.
91
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато следвах в Одеса, запознах се с една възрастна лелка, казваше се Катя. През войната като 16-годишно момиче тя бе откарана от фашистите в Германия. Понеже тя е била русичка и чистичка, пратили я да слугува в едно богато семейство. 2 седмици поред, откакто тя започна да работи за семейството, всеки ден идвали други немски семейства да я разглеждат. Оглеждали ръцете и краката и, повдигали полата и да видят дали е окосмена. Когато тя е научила езика добре, тя е разбрала, че хората в това градч
90
1
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...DW ...ne e izpochnik na informatsia !!! De sa tsare na dezinformatsiata I propagandata !!! Tova imenno e neinoto prednaznachenie !!! Te dosta se trudiha da pliuiat po vreme na Studenata voina ...trudiat se I sega !!!
89
24
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Комунизмът е крайна форма на руския шовинизъм ! Ленин и Сталин избиха общо над 60 милиона руски граждани , тоест повече от 2 пъти колкото е избил Хитлер ! Руснаците станаха първите жертви на комунизма и руския шовинизъм !
88
1
 
16
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Както и да коментирате Втората че и Първата световни войни трагедията беше за всички...Жалко че така наречения"Хомо Сапиенс" не оправда името си...
87
19
 
12
 
! Отговори
Истината преди 4 години
До Анонимен..... Самоубивали са се защото са знаели какви престъпления,.... Руските митове и легенди създадени единствено за оправдание на руските зверства отдавна ги знаем и не е нужно отново да ги споменаваш. Няма нищо истинно в тях. Руската *** е вършил безчинства, улийсгва и изнасилвания из цяла Източна Европа, включително Югославия и България. Как ще обясниш поведението им?

Спонсорирани публикации