Руснаци арестувани в Либия за опит да повлияят на избори

Били въвлечени в организиране на среща със Сейф ал Ислам Кадафи
8 юли 2019 18:30, Елка Василева
61
Руснаци арестувани в Либия за опит да повлияят на избори
Снимка: архив, Reuters

В Либия са арестувани двама руснаци по обвинение в опит да окажат влияние върху предстоящите общи избори, съобщи агенция Блумбърг. Един от задържаните е политическият технолог Максим Шугалей, който по данни на медии е свързан с бизнесмена Евгений Пригожин. Вторият е преводач, каза източник на Би Би Си.

"Фондацията за защита на националните ценности", в която работят двамата руснаци, потвърди тяхното задържане и заяви, че те не се се намесвали в изборния процес в Либия, пише Би Би Си, руска редакция.

Какво научи Блумбърг

В публикацията си за задържането на руснаците Блумбърг се позовава на писмо, с което агенцията разполага. То е било изпратено от прокуратурата на Либия до международно признатото правителство на страната, базирано в Триполи. В писмото по данни на Блумбърг се казва, че гражданите на Русия са били въвлечени в "организиране на среща" със Сейф ал Ислам Кадафи - сина на сваления ръководител на страната и възможен кандидат за президент. В съобщението на агенцията не бяха посочени имената на арестуваните руснаци. Според Блумбърг трети руснак е успял да напусне страната, преди силите за сигурност да дойдат за неговите спътници.

Политтехнологът Шугалей и преводачът

В Либия е задържан 53-годишният петербургски политически технолог Максим Шугалей, който по данни на Би Би Си и изданието "Проект" е работил на президентските избори в Мадагаскар за интересите на руския бизнесмен Евгений Пригожин. Това съобщи за руската редакция на Би Би Си източник, близък до Шугалей. Същото е съобщавал и "Проект".

Вторият задържан е Самер Хасан Суейфан, гражданин на Русия от арабски произход, който е работел като преводач, съобщи събеседникът на Би Би Си.
Преди да започне работата в Африка, Шугалей е помагал на кандидати на регионални избори в Русия. Сред клиентите му са кандидати от "Единна Русия", Комунистическата партия на Руската федерация, Либералдемократическата партия на Русия и "Справедлива Русия". Самият той на няколко пъти се е кандидатирал за депутат, но нито веднъж не е побеждавал на избори.

Впоследствие организацията, за която работи Шугалей, потвърди че той е задържан. Тя се нарича "Фонд за защита на националните интереси". Фондът е създаден от Александър Малкевич, който същевременно работи и като главен редактор на англоезичния сайт USA Really - проект на т.нар. Федерална новинарска агенция, която по данни на американските власти се финансира от Пригожин.

В изявлението на фондацията се казва, че "сътрудниците на изследователската група са се занимавали единствено с провеждането на социологически допитвания, изучавайки хуманитарната, културната и политическата обстановка в страната" и "не са се намесвали по никакъв начин в електоралните процеси на територията на Либия".

В изявлението Шугалей е наречен "известен социолог", но фондацията не назовава името на втория задържан. В групата са влизали "социолог-ръководител на групата", "социолог-специалист по хуманитарните въпроси в арабските страни" и "социолог-културолог", следва от изявлението.

Малкевич каза пред РИА "Новости", че неговата фондация е водила тайни преговори и се е опитвала да освободи сътрудниците си.

"Вместо вече да приключат този случай и да ги пуснат, явно под някакъв външен натиск либийските силови служби обнародваха информация, че заловените са едва ли не руски шпиони", оплака се Малкевич.

Данните от лаптопите и флашките, намерени у заподозрените, свидетелстват, че са работили за компания, която "се специализира в оказването на влияние върху избори, които трябва да се състоят в няколко африкански държави", сред които и Либия, писа агенция Блумбърг.

Сейф ал Ислам Кадафи се ползва от подкрепата на някои чиновници в Москва, твърди агенцията.

След публикацията на Блумбърг външното министерство на Русия заяви, че Москва "е обърнала внимание на появилата се в редица западни източници информация за задържането в Триполи на двама руски граждани". "Предприети са мерки за проверка на тази информация по съответните канали", казаха от министерството пред РИА "Новости".

Нужна е подкрепа

Подкрепяните от ООН власти в Либия планираха да произведат избори през първата половина на тази година, но досега те не се състояха.

В страната продължава въоръженият конфликт между признатото от ООН правителство на националното единство и Либийската национална армия под ръководството на фелдмаршал Халифа Хафтар, застанал на страната на парламента.

В края на 2018 г. Блумбърг съобщи, че Сейф ал Ислам Кадафи се е обърнал към руските власти с молба да го подкрепят на предстоящите избори. По данни на агенцията той е разчитал както на финансиране на кампанията си, така и на посредничество при преговорите с либийските власти.

Тогава заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов казваше, че Кадафи трябва да бъде част от политическия процес в Либия.
Президентът на Русия Владимир Путин заяви миналата седмица, че Москва поддържа еднакви отношения както с официалното правителство на Либия, така и със силите на фелдмаршал Хафтар. При това той подчерта, че Русия не е страната, която трябва да има решаващ принос за уреждането на кризата в Либия.

"Ние не се дърпаме, но не искаме да затъваме в този проблем", каза Путин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Либияруснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Мразя Русия преди 4 години
МРАЗЯ ТЕХНИЯ ОТКРИТ И ВОЙНСТВАЩ НАЦИОНАЛ- СОЦИАЛИЗЪМ!!!ТАЗИ ОТРЕЧЕНА ОТ СВЕТА СИСТЕМА ПОДЛЕЖИ НА РАЗПАД, ЗАЩОТО :НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗМА ОЗНАЧАВА - - - ВОЙНА!!!
51
3
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 49 преди 4 години
Само много ограничени и умствено осакатени хора не могат да разберат как можеш да си, например, унгарофил и конгофил. Може всичко може, не е твоя работа да вреш нахалната си *** в симпатиите или антипатиите на хората и да поставяш условието си "или-или"! И аз имам дете в Америка, много приятели там - българи, арменци, литовци, татарин. Русофил съм до мозъка на костите си! Обичам и ценя руския народ, култура, наука! И какво, теб да питам, какво мога и какво не мога ли? Скрий се, ***!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ба си статията (пълна боза) някои разбра ли как точно искат да повлияят на изборите
49
1
 
2
 
! Отговори
Шугалей Чифутей преди 4 години
предай се!
48
1
 
2
 
! Отговори
Шугалей Бармалей преди 4 години
какъв руснак може да е?
47
5
 
6
 
! Отговори
ай сега преди 4 години
В Либия беше гадно и преди Арабската пролет. Ако беше хубаво американците нямаше да могат да ги вдигнат.Пример ***. Цяла година занимава обществото с несправедливи твърдения. Похарчи 25 милиона /известни/ за активни мероприятия и накрая се оплаква че се опитвали да я смачкат. Не да я мачкат, ами да и оскубнат лъжливия език трябва.
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сменим думата Руснак с думата Еврей, ще те обляе чувството че сме пред втората (3та) световна война, Рунаците са виновни за всичко! САЩ имат 800 бази в 75% от държавите в света, ама тия гениални рунаци влиаят на изборите на всякъде, Слон от мишка се плаши, тоя крехък запад направо да ти домъчнеее за него, пък да вземеш да му предложиш безплатен труд.!
45
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен49Ставаш и лягаш с руска телевизия.А децата ти са в Америка.Ти си типичен русофил с промит мозък.
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сорос кога ще бъде арестуван?
43
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ставам и лягам с руска телевизия !Защо ?Защото до това ни докарахте българските медии !Хората ви нямат и 1%доверие !!!!!!
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересна снимка сте сложили върху статия за цивилно руско население !Предлагам някой снайпер от СПЕЦ НАЗ да сложите за по- голямо влияние и тежест на глупостите които сте публикували !
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либия не е на САЩ, а на Франция не се научихте. Паплаччч необразована.
40
6
 
11
 
! Отговори
Бдинец преди 4 години
Евгений Пригожин е известен с това ,че от личен готвач на Путин стана...милиардер!!!Ясно е кой му е наредил да,, развива бизнес" в Либия!
39
7
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
БРАТУШКИ, ТОВА НЕ ВИ Е ВРЕМЕТО НА КАДАФИ. ДЯДЯ ПУТИН СИ Е НАУМИЛ ЧЕ ЩЕ ЗАОБИКОЛИ ЕВРОПА СЪС РУСКИ МАРИОНЕТКИ КАТО ЕДНО ВРЕМЕ. НЯМА ДА СТАНЕ.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофиль: Няма доказателства !!!
37
13
 
14
 
! Отговори
рубашка преди 4 години
И там ли отидоха да се месят тези червени ур.оди?
36
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги бяха гръмнали, сега ще ги върнат в Мордор и утре сигурно у нас ще ги пратят.
35
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа....., пак Русия виновна, че от най-богатата арабска държава в Африка, американците превърнаха Либия в "демократична тоалетна" с всички екстри на гражданската и междуплемена война!!!!!!!!Ха, честито!!!!!-))))))))
34
5
 
6
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 4 години
До амадеус-Имах предвид вожда ви с име на женски полов орган...
33
5
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 4 години
До амадеус--Фондация си пише с О ...С у се пише името на великият ви вожд ***...

Спонсорирани публикации