Популистката вълна – новата опасност пред международните отношения

От Тръмп до Джонсън: Клубът на тези лидери не спира да се разширява
25 юли 2019 21:15, Красимир Ангелов
77
Популистката вълна – новата опасност пред международните отношения
Снимка: Reuters

От Доналд Тръмп до Борис Джонсън, клубът на лидерите с антисистемен начин на говорене, осеян с популистки нотки, не спира да се разширява и обръща надолу с главата международната дипломация в ущърб на мултилатерализма и на международното сътрудничество, пише в свой анализ Франс прес.

Според мнозина анализатори "популистката вълна", която връхлита демократичните страни, е спечелила първата си сериозна победа с положителния резултат на британския референдум за Brexit през юни 2016 г., още преди избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през ноември същата година.

Още по темата
Избирането във вторник на консерватора Борис Джонсън, привърженик на излизането от Европейския съюз, за премиер на Великобритания изглежда, че се вписва в тази тенденция, част от която са идването на власт на представители на крайната десница като Жаир Болсонаро в Бразилия и Матео Салвини в Италия.

"Лидерите на близо половината от държавите от Г-20", сред които са най-богатите страни и тези, които се появяват на международната сцена като икономически фактори, "като цяло вече са благоразположени към Тръмп" и "доста от тях дойдоха на власт след него", казва Иън Бремър, директор на компанията "Евразия Груп".

Сред тях той изрежда лидерите на Великобритания, Бразилия, Италия, премиера на Австралия Скот Морисън, но също така лидери, които са на власт от по-отдавна (индийския премиер Нарендра Моди, аржентинския президент Маурисио Макри, турския президент Реджеп Тайип Ердоган) и дори лидери на по-авторитарни страни като руския президент Владимир Путин и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Борис Джонсън въпреки това стои малко встрани и въпреки афишираното си сходство с Тръмп, рискува бързо да се почувства в неудобно положение в този "нелиберален клуб", предупреждава Томас Райт от мозъчния тръст "Брукингс" във Вашингтон.

Той със сигурност е "популистки и радикално настроен по въпроса с Brexit, но не и по други теми", казва Райт. "По въпроса с климатичните промени, Иран и мултилатерализма" новият британски премиер е "по-умерен" и рискува бързо да влезе в разногласия с американския президент, смятан за негов основен съюзник.

Но въпреки различния контекст и различните личностни характеристики сред всички тези лидери, общите черти са много.

"Общото между тях е популисткият стил. Те са част от един и същ по-голям феномен", казва Луиджи Скациери от Центъра за европейска реформа в Лондон. "Избирателите в САЩ, във Великобритания и Италия избират политици, характеризиращи се с антиимигрантски чувства, едно малко или повече открито националистическо говорене и отхвърляне на традиционните елити, чието въплъщение са технократите и експертите", казва той.

"Игра с нулев резултат"

Корените на това явление се намират в засилването на неравенствата, в усещането за пропадане, което засяга не само работническата класа, но и средната класа. В комбинация с "невероятно ефикасната" употреба на социалните мрежи, на които "Болсонаро, Салвини, Тръмп и Джонсън са истински творения", тези фактори обясняват "структурния възход на популизма", добавя Иън Бремър, като отбелязва, че далеч не става дума за една хомогенна вълна.

Появата на тези нови действащи лица със сигурност има "сериозни последици за международните дела", тъй като те "очернят международните институции с обвинения, че подкопават националните интереси и суверенитет", твърди Луиджи Скациери.

Лозунгът на Доналд Тръмп "Америка на първо място" изглежда може да бъде имитиран във всяка страна, "Бразилия на първо място" и "Италия на първо място".

Първата жертва на това е мултилатерализмът и неговите постижения след 1945 г., които са се превърнали в мишена за критиките на американския президент и на някои от колегите му. Като се тръгне от Парижкото споразумение за климата и се стигне до иранското ядрено споразумение, ООН и Европейския съюз, текстовете и институциите, които управляват международния ред са подложени на постоянни нападки.

Трудно е обаче да говорим за "коалиция" на "националистическите, популистки и антисистемни" лидери - те несъмнено се открояват като отделна група, но тя не е нито хомогенна, нито единна.
Доказателство за това е невъзможността за сформиране на обща парламентарна група след изборите за Европейски парламент през пролетта, тъй като икономическите въпроси и отношенията с Русия, например, създават разделения между крайнодесните партии.

"Всички те имат различни знамена и различни национални интереси", отбелязва Иън Бремър. "За тях е лесно да се противопоставят на глобализацията, на съществуващите международни структури и на свободната търговия, но това не ги обединява около нещо, а ги подтиква най-вече да подкрепят идеята за по-силни национални граници и за повече мита".

"Една игра с нулев резултат", която ще доведе в крайна сметка до намаляване на международното сътрудничество, обобщава Луиджи Скациери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Дясно консервативен преди 4 години
Междувременно ГДР-ското менте Ангела Меркел получава пристъпи, защото усеща, че дните й като канцлер са преброени, същото се отнася и за геронтофила Макрон! Скоро във Франция ще управлява Национален Фронт. Въпрос на време е властта в Германия да бъде взета от Алтернатива за Германия!
47
1
 
1
 
! Отговори
Дясно консервативен преди 4 години
Личи си, че статията е писана от някой ляв либерал-неокомунист, който го яд , че консерватизма и дясното стават все по-предпочитани от хората и набират все повече и повече сила , докато левите и либералите залязват и техния край лека- полека се вижда! Политици като Донълд Тръмп, Борис Джонсън, Матео Салвини , Виктор Орбан са бъдещето!Либералите са бита карта!
46
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Не може някой да дойде, топне по масата и каже - толкоз, докато не се реши ''еврейския въпрос". Че всичко това, мултикултура, либерализъм е тяхно за им служи във владеенето на света. Ако се наложи ще доставят и такъв да тропне по масата и кресне - толкоз, но при най важното за дявола условие - без да споменава думата "евреи"!!!
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки който вижда недостатъците на крайния либерализъм водещи до всеобща деградация на обществото, го изкарват популист, лош, направо зъл касапин. Истината е че трябва баланс, хипи-гейовете отидоха твърде далеч и даже искат още и още, реакцията на обществото е нормална. Мултикултурализма, гей култа, секта феминизма, екоталибаните и т.н. идват в повече и някой трябва да тропне по масата и да каже на висок тон стоп, до тук.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Когато в държавата на популиста Борисов медиите говорят за популизма зад границабез да споменават местния ПРОБЛЕМ, който е като хималайски връх ..............е тежка форма на шизофрения."--------------------и тежка форма на страх, финансова зависимост, лицемерие, мафиотска цензора, откровена диктатура на еднокнижник.Каква демокрация?Какви ценности?Глобализъм и мултилатерализъм = нов робовладелчески строй.Световна диктатура на няколко на брой семейни кланове.
43
0
 
8
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Нае напред да уточним какво е това "популизъм"? Това е да се говори всичко, включително че и евреина Томас Ман бил почитател на Хитлер, само без да се споменава думата . евреи.
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да Тръмп ще си изкара мандата е и?Той и Обама си го изкара но не го преизбраха.Пък айде да не преувеличаваме вълни глупости сега богатите държави опитват каквото България опита отдавна да избира спасители тея спасители ще ги поокрадат ще си направят по една диктатура и цирка ще върви дикато го докарат до гражданска война к потушат с насилие някой по-голям бунт.После сами ще паднат.Пък тоя оня на първо място сори един свят не стига за токова на първо място предния път така почна втората световна.
41
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До не може да бъде!Обратно.Ти си тоя дето обвинява американците за всичките беди в жалкото си русофилно съществуване.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен51Искаш ли да се обзаложим, че Тръмп ще си изкара целия мандат.Освен ако не пукне, 70 годишен е все пак.
39
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо никога не се коментират истинските новини. репорт на Мюлер онзи ден. Че много е вероятно Тръмп да не си изкара целият мандат ? Защо никой не коментира срещите на конгреа, които именно определят посоката на развитие на нашата планета ?
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се чете:Новата вълна от реализъм и осъзнаване - опасност за международните далавери.
37
2
 
18
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Това,което се случва може да бъде обяснявано с различни доводи и да му се слагат различни имена.Но почти всички избягват да кажат точно за какво става дума-за криза и упадък в управляващите досега елити!След близо 60 г.период на развитие и разцвет,за който са допринесли значително редица забележителни личности,сега този елит деградира.И някои намират за уместно да обвинят Путин за всички беди,които им се случват!?Голяма грешка,така само разпалват по-бързо огъня,който ще ги изгори!?
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Технократите и експертите били въплъщение на традиционните елити.Подобна глyпocт може да роди само главата на някои от пишман-анализаторите, представени по-горе.
35
3
 
11
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
джендърите с поличките, нарекли себе си "шотландски, боец" от еврейския холивуд с кацането си на Луната на бъгс бъни, не се притесняват особено от педеpаcтията, която разпространяват, чрез еврейските медии на сорос и ротшилд, а?
34
3
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
радане, костов, плевенлиев, а продължите с цензурата си, а се разделихте с офшорките си!!!
33
4
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
злото е концентрирано в америка! те разпространиха идеите на мамона! а "победените" ги приеха като небесен дар! те, бедните духом! но богатите на пари и съдържатели на вечните роби - данъкоплатците. съвременни роби, разбира се, с право на "глас"... хахахаааа
32
1
 
11
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
популистката вълна бушува само във възпалените мозъци на *** диктаторите, фалшивите зелени, фалшивите цоциалисти на *** диктатурата.предложен е малко баланс за разведряване на сороските мекерета!сорос е измамник, който е строго пазен от законите на тая "демократична" система, чрез парите, които той окраде и направи африканците бедни със своите "фючърси! и с ротшилд е така!все пак евреите печелят от войните и продажбите на оръжия в тях!!! а не аз, който ви плаща заплатите, политици!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Квото рече бай Доньо си го изпълни - какъв популизъм кви пет лева, стига с тая либерастия, на хората им писна, продължавайте да Ривете!
30
0
 
0
 
! Отговори
Кой точно го уби? преди 4 години
Не знам, диригента не знам, но индиректният извършител можете само да му кажете Лотар Огар ... Лека нощ пожелавам на всички. Сега 10000 години само трябват да се възстановим ... To build and rebuild ...
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Борис Джонсън или Тръмп отидат в парламента/конгреса и наредят на технитедепутати да гласуват обратното на това което току що са гласували елате да ми се обадите.Това че не споменавате Бг в тази статия не означава че Борисов не е най-големият полулист и диктатор.

Спонсорирани публикации