Кой подпали Райхстага? Появиха се нови съмнения за официалната версия

Трима българи в процеса са оправдани и бягат в Москва
Обновена: 30 юли 2019 13:53 | 28 юли 2019 11:46,
170
Кой подпали Райхстага? Появиха се нови съмнения за официалната версия
Снимка: Wikipedia

Новооткрити показания хвърлят съмнение върху официалната версия за подпалването на Райхстага през 1933 г., което се използва от Адолф Хитлер за установяване на диктатура в Германия. Това пише "Дойче веле" като подчертава, че откритието подлага на съмнение заключението на съда, че 24-годишен холандски комунист е драснал клечката на германския парламент.

Палежът се използва от нацистите за разгром на комунистическата партия и утвърждаването на власт на
Хитлер. Холандецът Мартинус ван дер Любе е осъден и обесен заради палежа, в който съобвиняеми са и трима българи: Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев.

Още по темата
В открити в Хановерсия съд показания на Ханс-Мартин Ленингс, член на паравоенните формирования на нацистите SA, се твърди, че той и групата му са закарали Ван дер Любе до сградата на германския парламент. Когато стигнали там от нея вече излизали кълба дим и се носел мирис на изгоряло, пише “Дойче веле”.

Ленингс, който умира през 1962 г., свидетелства, че паравоенните от SA са протестирали срещу ареста на Ван дер Любе, защото са знаели, че той не е виновен.

"Защото бяхме убедени, че Ван дер Любе не би могъл да е извършител, защото ние видяхме, че Райхстагът вече гори, когато го оставихме там”, казва той в показанията.

По-късно повечето хора, които са знаели нещо за инцидента, са били екзекутирани. Ленингс е предупреден и бяха в тогавашна Чехословакия. Той записва показанията в съда през 1955 г по собствено желание, за да се използват, ако процесът за палежа на Райхстага някога бъде възобновен.

Изследователите са разделени за това кой е причинил пожара на Райхстага. Някой смятат, че Ван дер Любе е действал сам, други твърдят, че висши фигури от нацистката партия са го поръчали, за да послужи за повод да унищожат опонентите си. Райхстагът е запален само месец след идването на Хитлер на власт.

Тримата българи, дейци на Коминтерна, обвинени за съучастничество в подпалването на пожара са арестувани, заедно с Ернст Торглер, който е лидер на парламентарната група на Германската компартия. Благодарение на международната антифашистка общност четиримата са оправдани на Лайпцигския процес.

Българите искат политическо убежище и заминават за Москва, а Торглер е освободен, след като се отказва от участие в политическия живот. Единственият признат за виновен от съда - Ван дер Любе, е екзекутиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Прасе с каскаРьом и другите съветски прасетта са очистени от Фюрера в нощта на дългите ножове.
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късмет а изкарала rнидата, че се е водил поданик на царство България.Точно тогава е бил съветски гражданин.Ако беше поданик на Царя, щяха да ни го предадат, защото е имал смъртна присъда за изпълнение.
101
3
 
11
 
! Отговори
Циник до прасето преди 4 години
Ахаааа... значи червената чyмa e по-хуманна?Ако Хитлер беше спечелил... той нямаше да живее вечно - България щеше да е два пъти по-голяма... Македония щеше да е наша провинция... И българите вместо паста за зъби Поморин за СеСиСеРе щеше да произвежда Порше и Мерцедес... САЩ и Сopoc нямаше да демократизират, който им падне...*** вие текезесарето - не сте научени да мислите "встрани от партийната линия"
100
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
А кой уби Патрис Лолумба?
99
7
 
3
 
! Отговори
Прасе с каска преди 4 години
Много фенове на кафявата чума виждам, че са писали тука!"Показания" от Щурмабтайлунг (Sturmabteilung), паравонното крило на Ернст Рьом, опитал се да измести Хитлер от властта.Между другото Ернст Рьом е по реакционно настроен от Хитлер и е много вероятно да извърши много по-големи зверства.Остатъците от SA участват в кланета заедно с частите на Вафен СС.Значи вярваме какво е казал един масов убиец.
98
9
 
15
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Още ли промити мозъци от тошово време се дърлите за коминтернаджийския безpoдник Жоро пияндето.Апостола на болшевишката зараза у нас. Качил се на власт с окупаторите през 44.Мaйкa cи търсил в Германия... и естествено "нелегален"Късмет а изкарала rнидата, че се е водил поданик на царство България.6 месеца в Моабит... като терапия да му изчистят черния дроб от алкохолните отрови... Иначе щеше да nyкне по-рано. Цирозата не прощава!
97
4
 
4
 
! Отговори
??? преди 4 години
Ей сега ще кажат поименно кой запали и Рим!Очакваме включване.Днес ни интересуват по-важни неща в България.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на стар черно-бял филм от една от секюрити камерите там ясно се вижда Георги как небрежно се разхожда като селски ергенин и се оглежда и после лекичко подхвърля запален фас към тубата с бензин.....
95
2
 
2
 
! Отговори
Една от Северозапада преди 4 години
До *** до 29 (#31)Само не наричай аудиторията ТКЗС-арски илитерати. Повечето от тези ТКЗС-ари, които са били свидетели на дискутираните събития, не са измежду живите вече. А хората бяха видяли мнооого повече от учените историци. Баща ми слушаше черните радиостанции с ухо прилепнало към радиото. И ние, децата, нямаше нужда да учат да не говорим навън от къщи за всичко това. Аз не вярвам толкоз много, че истинската история се е писала по учебниците.Вярвам в документалистика.
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, имало е българи, които са се борили срещу поробителите с оръжие! Моите прадеди! -Твоите прадеди най-много да са били кърски обирджии, манталитетът ти е на робче. У лево!
93
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия фашистите поне са дошли на власт с избори, вкл. и с гласовете на комунистите. А в СССР руските фашисти, наричани за благозвучие болшевики, са дошли на власт с преврат и кървав терор.
92
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗначи в Германия не е имало фашизъм! Имало е социалисти, национал социалисти и работниците са управлявали държавата. Не се смущавайте , същото е в СССР където са били интер социалисти и са са се борили да направят целия свят такъв.
91
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи в Германия е имало тоталитсрен строй фашизъм,държащ под контрол всичко живо що мърда!А как така след като официалната фашистка прокуратура обвинява тримката наши комунисти-лентяй ,съдът решава ,че са невинни и ги пуска?В момента ,БГ прокуратурата на Боко ,ако реши да вкара някой в затвора,няма спасение за човек,макар и невинен!
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,не са и тримата българи-Това откъде следва?
89
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ван дер Любе е бил доста болен,не е можел да извърши подобно деяние,не са и тримата българи,или фашистите са подпалвачите,или някоя трета заинтересована страна.
88
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не самл 14 години в Ссср.От 1923 Димитров има смъртна присъда в България, за разпалване на гражданска война. Така че през 1947 г, когато се връща, той фактически няма нищо общо с БГ. 24 години е бил съветски гражданин и комунистически функционер. Там се е женил, там му е умряло детето (от дифтерит, в развития СССР, дете на кремльовски служител)...
87
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Георги Димитров никога не е работил и никога не е служил в армията. Роден в протестантско семейство, известно време е бил чирак в печатница, след което постъпва в соцпартията на Благоев и става професионален мрънкач и тунеядец. През войните е бил депутат и се е спасил от фронта. 14 години живее в СССР, откъдето се връща подпухнал от пиене и със съветско гражданство. Мотае се една година в БГ и се прибира да си умре в Подмосковието.
86
16
 
9
 
! Отговори
Селянина преди 4 години
Цар Борис lll се е досещал кой е запалил Райхстага и се застъпил пред Хитлер за Г.Димитров и другите българи и ги спасил от сигурна смърт.Затова Димитров,от благодарност за стореното от царя,пуснал царското семейство да напусне България.Останалото е комунистическа "история"...
85
15
 
10
 
! Отговори
Георги преди 4 години
"Печатът не само ме хулеше по всякакъв начин - това ми беше безразлично, - но във връзка с мен наричаха и моя български народ "див" и "варварски"; -Руските агенти не само плюеха премиера на България, но във връзка с това наричаха българите 80% де билиА българските русофили радостно им поддакваха и пляскаха с ръчички
84
10
 
0
 
! Отговори
Васил преди 4 години
Господи, прибери си анонимните и сеирджийски версий! Само мърсят Твоя свят!

Спонсорирани публикации