Напаст: Заради Airbnb – хазяи изхвърлят местни жители от домовете им

Много туристически градове молят Европа за помощ
9 авг 2019 13:00, Нели Христова
116
Напаст: Заради Airbnb – хазяи изхвърлят местни жители от домовете им
Снимка: Pixabay

В началото на своето създаване Airbnb помагаше на хората да отдават свободните си стаи на туристи и да печелят някое допълнително евро. Днес, бизнесът с отдаване на имоти на почиващи е напреднал толкова, че цели апартаменти биват купувани и отдавани под наем, но не дългосрочно, а отново на туристи. Оказва се, че това гони местните жители от градовете, а около 10 туристически града са се обърнали към Европейския съюз за помощ.

Хулио си купува 9 апартамента във Валенсия, които отдава през Airbnb. Пред BBC той признава, че печели повече пари давайки ги на туристи, отколкото на хора, които искат да живеят под наем. Хулио е един от многото, които са превърнали Airbnb в своя професия.

„Радваме се на този бизнес, защото реновираме апартаменти и помагаме на туризма в града“, казва той пред BBC.

Но тази „помощ на туризма“ се отразява негативно върху местните граждани.

Хесус и Мигел живеят в малко жилище във Валенсия. Хесус е художник, който използва мястото като свое студио. Но скоро апартаментът вече няма да е техен дом. Те живеят там под наем, а старият собственик на мястото го е продал на предприемач, който ще го превърне в поредното Airbnb. Всъщност, той не просто е купил апартамента на Хесус и Мигел, а цялата сграда, която ще превърне в нещо подобно на хотел.

„Буквално ни изхвърлят от дома ни. Тук съм живял 14 години. Чувствам се така, все едно откъсват част от мен“, споделя Хесус. Той и Мигел имат само 20 дни да напуснат апартамента.

„Къде ще отидем? Ще трябва да напусна Валенсия, да съм далеч от корените си“, жалва се той.

През последните години броят на местата, които се отдават под наем на туристи се увеличава със светкавични темпове. Един на всеки осем апартамента в даден квартал вече се е превърнал в Airbnb.

“Как да се разхождам по улиците и да виждам само натрапници, които се разхождат по тях? Един ден едни хора ще живеят тук, следващата седмица – други. А това тук беше моя дом“, казва Хесус.

Запитан дали са му нужни 9 Airbnb-та и не може ли да отдава някой от апартаментите на местни граждани, Хулио категорично отговаря: „Възможно е, но това не е бизнесът, в който съм. Airbnb ти дава свободата, че имотът винаги е на разположение, ако ти трябва за нещо, ако искаш да го продадеш, ако искаш самият ти да отседнеш в него.“

В някои градове цели квартали са вече част от Airbnb, принуждавайки местните да напускат насила домовете си.
„Харесва ми контакта с различни култури, духът, който туристите придават на града“, казва Хулио.

„Туризмът е добър за икономиката, но не този тип туризъм. Това не е Валенсия. Сега прилича повече на снимачна площадка", възмущава се Хесус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
17
 
! Отговори
До Енгелс преди 4 години
Вие наясно ли сте, че сте душевно болни шизофреници ? Социализма е достигнат вече реално в Скандинавските държави, само че и там не ви харесва...затова - Русия и Северна Корея, може и Иран...с вазелин, това ви е по вкуса..
70
3
 
9
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
До Марксист-ЛенинецНе искаме да ходим в Русия - там е капитализъм. Искаме да изградим социализъм за децата ни и по целия свят да е социализъм - първо в най-развитите страни!
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма нямаше тениски и котешка храна а сега при демокрацията и капитализма навсякъде има тениски и котешка храна.
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Поздравяваме премиера Бойко Борисов и българското правителство за тяхната решимост да модернизират своята армия, чрез покупката на тези много способни, оперативно съвместими с НАТО самолети. Съединените щати приветстват решението на българското правителство за поръчката на 8 многоцелеви изтребители F-16, боеприпаси и свързано с тях оборудване и очакват с нетърпение съвместна работа с България по проекта за засилване на дългосрочното си стратегическо партньорство."
67
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който има умения минава няколко кръга на интервюта и получава работа, който няма умения стои безработен или бачка за 400 леват тежка физическа работа.
66
6
 
16
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Не дей лъга бе ***.Вчера си се пръкнал за социализъм говориш.Никой не е чакал за хляб.Имаше го в изобилие и беше истински.Чакаше се за жилище и нов автомобил.
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ можем ли да живеем и работим при нашите атлантически парнтьори?
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тея с интервютатаАми пучове, сори, ама да сте си налягали парцалите. И сега може, да учите и да придобивате умения, за които да ви се плаща, вместо да хленчите...
63
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впрочем какво става с визите за САЩ трябват ли още визи за САЩ? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
62
7
 
11
 
! Отговори
Марксист-Ленинец преди 4 години
Aбе какви са тия напикани соц носталгици тука ? Заминавайте в Русия, там нищо не се е променило, може и в Северна Корея...свободна страна сме, всеки може да отива и емигрира където му душа иска...
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не съм Хулио (или каквото му е смешното име). Аз имам апартамент, който изплащам и и от, кокто родителите ми подариха, но не е на добра, за мен, локация. Защо, да не го давам под наем вAirBNB ?!? Хулио реве, ама ако не ми плати наем, по техните закони, ще минат 6 месеца, преди легално да мога, да го изритам от там, а пропуснатите ползи, няма да ги видя...
60
3
 
18
 
! Отговори
Бай Тодор Правешки преди 4 години
Вкусни ли са бананите при капитализма?
59
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма като дете чаках 12 часа на опашка за хляб, а прахосмукачката беше с връзки и само висшите партийци имаха прахосмукачки!
58
2
 
14
 
! Отговори
до 56 преди 4 години
Не 500, а 1500 лв. беше вноската в Мототехника. Без лихва! В продължение на 15г. за една наакана Лада - гордостта на съветското автомобилостроене.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега ... 40 годишен пергишинц, делинапартамемт с 5 парчета ...Дали БКП, дали ГЕРБ, дали НТК ;).... все ще е навлек.
56
2
 
10
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Ами да е мислил. Проблема си е негов, за едни братва за други сватба тва е положението. Като не е негово жилището няма избор, сам си е подслал така.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 64Ти си един слугинаж и това е ...
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ще отрежа от собственото си место и ще му сготвя!". "Хубаво, хубаво! А нещо не забравяш ли?" Замислих се и веднага изстрелях: "Да, ще му оставя и бакшиш за привилегията да бъда негов роб!". "Браво - получаваш работата!"
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 62Не точно. Топреди 8-10 години мавън беле трудно, защито лихвите бяха огромни. Сега са ниски, но пъл за сметна на това, вече ти силат по 25% първоначална вноска и да оокажеш, че имаш още 20-30% от цената на билището в наличност. Повечето хора предпочитат да кнвестират парите си в големи компании, ковто в България е мааалио по-сложно.
52
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в България трябва да стане още по страшно. Като не можеш да се издържаш продаваш апартамената/имота и на село. Ама 6-то поколение софиянец съм и си тръскам покривката през балкона. Искам си в тристайния и колата да е безплатно на общинската улица. Така съм свикнал и сте длъжни да ме издържате. И парното ми да е без пари. Както при Тошо. Тогава и баба Иванка плащаше парното ми. Нищо, че е 193км. от София и е на твърдо гориво. Солидарност бе!

Спонсорирани публикации