Суета в КНДР: Обръщат гръб на Шанел и прегръщат родните марки

Все повече се рекламират марките, които се произвеждат в КНДР
9 авг 2019 18:33,
35

Снимка: Reuters

За страна, която разрешава само ограничен набор от прически за своите граждани, Северна Корея смело рекламира своите собствени козметични продукти, вместо чуждите такива. Пхенян е засегнат от международни санкции и това е част от опитите на страната да повиши самодостатъчността си.

Още по времето на Ким Ир Сен севернокорейските козметични продукти са силно подкрепяни от държавата, но при получилия образованието си в чужбина негов внук Ким Чен Ун фокусът върху тях става още по-силен.

Бегълци и експерти признават, че тласък на този процес придава и международната популярност през последните години на южнокорейската мода в тази област, наричана K-beauty trend - иновативни козметични продукти с натурални съставки като женшен и слуз от охлюви.

Но севернокорейският тласък в тази насока все още не се е претворил в печеливша формула, защото сянка върху него хвърлят проблеми с качеството и пречките в придобиването на чуждестранни съставки поради санкциите.

Дори самият лидер Ким Чен Ун се е изказвал негативно за козметичната индустрия на страната си

"Нанесеното с чуждестранни моливи за очи и спирали за мигли не се изтрива дори при съприкосновение с вода, а нашите козметични продукти се размазват като "очи на енот дори само при прозявка", критично се изказал Ким при посещението си в пхенянски завод за козметични продукти през 2015 г. според вестник "Чосон синбо", чиято редакция е в Япония.

След това Ким обаче няколко пъти е посещавал козметични фабрики със съпругата си, за да прави реклама на продуктите.

По-рано тази година севернокорейската държавна телевизия излъчи водеоклип за Пхенянската козметична фабрика, в който жена заменя продуктите на "Шанел" с продукти родно производство.

"Много чуждестранни клиенти, живеещи в нашата държава, посещават нашия магазин. Най-добре се продават шийт маските за лице, червилата и почистващите продукти", каза Ян Су Чен, продавач-консултант в Пхенянската козметична фабрика миналата година по време на рядко посещение на журналисти на Ройтерс в столицата Пхенян.

В отговор на въпроси на Ройтерс Chanel заяви, че не изнася продукти за Северна Корея и че всякакви артикули, продавани там, вероятно са фалшиви или взети от другаде продукти.

Северна Корея отдавна регулира външния вид на гражданите си

При бащата на Ким Чен Ун, Ким Чен Ир, бяха забранени дънките, както и облеклото с надписи на английски с оглед на това, че изолираната страна опитваше да се опази от западните влияния, пише БТА. Но това се промени, откакто Ким Чен Ун дойде на власт през 2011 г. и започна да се появява публично заедно с първата дама И Сол Джу, която е бивш член на поп оркестър.

Нам Сун Ик, преподавател по севернокореистика в Корейския университет, заяви, че късата прическа на младата първа дама и костюмите в различни цветове, които тя носи, се обръщат към желанието за себеизразяване в условията на действащите ограничения в севернокорейското общество.

"В ерата на Ким Чен Ир за първата дама нямаше роля", каза Нам. "Но в ерата "Ким Чен Ун" се появи първата дама И Сол Джу, която засили още повече интереса на режима към козметиката", добави тя.

Кан На На е севернокорейска бегълка, която каза, че преди си купувала южнокорейска козметика от частни пазари, наричани "джанмадан", които са гръбнакът на неформалната пазарна икономика в Северна Корея.

"Като живеех на север, наистина исках да копирам начина, по който се гримираха Кей-поп идолите", каза тя.

Днес жените са поощрявани да следват модните тенденции, задавани от първата дама или от изцяло женската музикална група "Moranbong", отговора на Пхенян на музикалния стил Кей-поп.

"Северна Корея е толкова строго контролирано общество и затова стилът, който можем да следваме, е много ограничен. Единствените ни позволени модели за подражание са И Сол-джу и членовете на Moranbong", каза 21-годишната Кан, която избягала на юг през 2014 г. и сега има свой канал в YouTube, в който споделя съвети за красота и севернокорейската култура.

Износът - основно за Русия

През май в нов бутик в Москва пристигна първата партида от козметичната марка Uhansu на Пхенянската козметична фабрика, съобщиха руски медии.

Миналата година "Korean Care", друг руски козметичен магазин, продаващ южнокорейски козметични продукти по интернет, започна да внася директно от Пхенян севернокорейски продукти за красота.

Компанията, чиято целева група са рускините и чиито клиенти са над 10 000, заяви, че това, което продава севернокорейските продукти, са натуралните им съставки и минималното количество използвани в тях консерванти.

"Аз съм привърженик на всякакви видове нова козметика и за мен беше особено интересно това, че тази е севернокорейска", каза Маргарита Кисельова, 45-годишна клиентка от Русия, която си е купила хидратиращ крем за лице алое вера и крем против стареене на кожата. "Като цяло съм доволна от качеството", добави тя.

Но Нам, експертът от Корейския университет, и водещата южнокорейска козметична компания "Amorepacific" тествали 64 севернокорейски продукта и открили проблеми с качеството при седем от тях, включително следи от потенциално вредните съставки метилпарабени, пропилпарабени и талк.

Amorepacific заяви пред Ройтерс, че не разполага с повече подробности за тестовете.

Пхенянската козметична фабрика заяви, че нейната линия Uhansu е получила сертификат за качество от Международната организация за стандартизация (ISO) и доминирания от Русия Евразийски икономически съюз, но Ройтерс не можа да потвърди тези твърдения чрез независим източник.

"Разработването на нови козметични продукти изисква доставки на нови минерали и вещества от чужбина, но сегашните санкции на ООН забраняват на Севера да внася химикали, което затруднява разработването", каза Нам.

Повечето севернокорейци все още предпочитат по-скъпите южнокорейски продукти, особено за подаръци, каза Кан Мин-джин, икономически експерт, който редовно разговаря със севернокорейци за ежедневника "Ен Кей", новинарски интернет портал, поддържан от бегълци.

"Дори и да е трудна за намиране, хората опитват да купуват южнокорейска козметика за сватбен подарък на годениците си, тъй като се смята за най-добрата и за символ на благосъстояние", добави Кан Мин Джин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Извън-БГ преди 4 години
Шийт маска за лице ? да не е Шеа а ? Само питам щотото шийт не звучи добре Терминал(НО)2
22
3
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Страната която ограничила прическите .Става въпрос за табели на които е оказано няколко вида прически ,които имат за цел да обяснят по ясно фризьора какво точно искаш .За да не стане грешка .А не че само тия прически са разрешени .Много лъжите ейй. Всяка страна се опитва да си произвежда сама всичко за да не внася ф16 например. И това е още от времето на Хитлер.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10 МНОГО ПОЗДРАВИ ОТ КРЪСТНИКЪТ НА ПРАСЕТАТА ,КОРИФЕЯТ НА БАЛКАНИТЕ .
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я колко са зле северно корейците нямали какво да яът а пък произвеждали и изнасяли козметика да го ***.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само САЩ САЩ- САТАНАТА !
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали ядяха корени и трева, а те - ракети, подводници и .... козметика Да, южнокорейската е супер. Съдя от дребния факт, че дъщеря ми получи подарък от САЩ доста скъпи кремове с микронизирано злато. Такова слагат в най-елитното саке, в разни шампански.Големият майтап ще настъпи, когато Корея се обедини, нещо от което американците и японците ги втриса и всячески ще препятстват! Даже война могат да спретнат.
17
7
 
2
 
! Отговори
асфалдо риос преди 4 години
Ми като ти опрат калашника в гърба странно се променят вкусовете,долу шанел,да мре
16
1
 
5
 
! Отговори
чан-кайша преди 4 години
да живее Север. Корея
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
болестта,кравария
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само РУСИЯЧовече, ходи се лекувай някъде. Пука им на американците, французите или италианците за Севернокорейската козметика, а това че кoлхозниците използват севернокорейска такава пък говори колко са зле. Пък за нариттаните зaдници....хахахаха, просто нямам думи. Много си зле, ама много.
13
5
 
8
 
! Отговори
Щастлива българка преди 4 години
Гледах по руската тел. филм за Сев, Корея.Впечатли ме техния парламент.Няма празна седалка няма четене на вестник и игра с смартфон,много чисто навсякъде,спретнати хора.Сега някои ще кажат,че това е пропаганда и това е столица.Ами да направим пропаганден филм за нашата столица с кучешките фекалии с опиканите входове на блоковете,с разхождащите се луди по улиците и с празния парламент най вече в петък. Дали там се самозапалват?
12
3
 
10
 
! Отговори
До3 преди 4 години
Добре са ти промили мозъка краварите. Изобщо не вярвам на тъпите писаници за тази страна.Чакам да напишете ,че ядат хора.
11
1
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Искате ли севернокорейски козметични продукти със слуз от охлюви?
10
2
 
9
 
! Отговори
голямата Чафка преди 4 години
Чи ко лошо има в това да си произвеждат квот си искат,питам кво лошо им в това? Не са кат нас улави да внасят от Китай чесън,от *** дървени домати и не знам си откъде ГМОта и др.отрови...
9
5
 
4
 
! Отговори
ист преди 4 години
Северно Корейските дезодоранти имат двойно предназначение.1-Заменят една миризма на тялото с друга.2-Използват се и за борба с дребните *** по тялото. Нещо като РАЙТ. 3. Вместо изкуствени сенки за очи, мъжете им слагат безплатно.
8
8
 
11
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
до До 7 бай Ставри,в Русия и особено в руската провинция са най-пропадналите дроги в света, дрогират се с Крокодил- хероин за бедняци!!! Тезите, че Русия е чиста и свята славянска република, а гнилия капиталистически свят е наркозависим отдавна не важат. В Русия е епидемия!!!
7
4
 
4
 
! Отговори
До 7 бай Ставри преди 4 години
По цял ден ли се дрогираш или си си така дрогиран по рождение ?
6
1
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
Как се пазят от комарската треска?Суета
5
6
 
6
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
Абе да правят каквото си искат,щом си го търпят тоя си е тяхвна работа.Ако можеше и наште *** да идат в северна корея щеше да е най-добре за България.
4
5
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Тия знаят ли, че според писаниците в нашите наведени медии ги чакат да *** от глад какъв "Шанел", какъв "Uhansu".

Спонсорирани публикации