Достатъчни ли са 30 години затвор за изверги като Мартин, погубил Криси?

Делото на убиеца ще се гледа по съкратена процедура, наказанието пада с 1/3
Обновена: 20 авг 2019 10:00 | 20 авг 2019 10:00,
153

От Окръжната прокуратура в Сливен съобщиха, че ДНК пробата категорично потвърждава, че 21-годишният Мартин Трифонов е изнасилил и убил 7-годишната Кристин. 

Той е направил пълни самопризнания за убийството пред служебния си защитник. Така автоматично делото ще се гледа по съкратена процедура, което пък значи, че Мартин Трифонов може да получи максимум 30 години затвор, въпреки че е извършил жестоко престъпление.

Още по темата

Обществото обаче не е доволно от тази възможност, която се дава от закона, но от прокуратурата не могат да се противопоставят на него, коментира адвокат Людмил Рангелов.

"Всичките деяния на това лице са от тежките норми и са квалифицирани. Принципно се определя наказание за всяко престъпление и се взема най-тежкото. Съдът може да увеличи най-тежкото с една втора при определени условия, случаят обаче не е такъв. При пълното съкратено следствие евентуалното наказание "до живот без право на замяна" се заменя с "доживотен затвор" и се определя наказание от 30 години", обясни адв. Рангелов.

Според идеята на съкратеното производство е, след като е признал престъплението, престъпникът вече е осъзнал и е започнал да се променя.

Криминалистът Иван Савов посочи, че има проблем с това, защото в случаи като този от сливенското село или убийството на Виктория Маринова от Русе, говорим за психопати и дори двамата убийци са с идентични профили.

"Лицето е излежало присъда за сходно престъпление. Излиза с досие, то трябва да отиде в РУ по местоживеене, където съответните служители започват да го профилактират през определен период от време. Правят се срещи с него, проявява се интерес с какво ще се занимава, как се развива. Това се спазва, но може би не навсякъде", каза Савов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни още, че евентуално психолог би работил с Мартин, но е трябвало някой да сигнализира за това, негов близък или друг. Това обаче не се е случило. По негови думи случаят трябва да е за пример, че трябва да се обръща внимание на подобни хора.

Най-страшното при едно такова наказание от 20 или 30 години, което може да се случи е, че близките на убитото дете могат да срещнат убиеца на свобода, което е втора трагедия за хората, коментира Рангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: УбиецКрисиСотиря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
11
 
1
 
! Отговори
SS преди 4 години
До Бугараш 1 *** виждам,че си привърженик на смъртното наказание, та питам?Ако го осъдят на смърт ти ли ще го екзекутираш?Ти ще се насереш,само когато започне да крещи за милост.Аз не искам да плащам данъци за да плащат на държавни убийци да убиват други убийци.
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Според идеята на съкратеното производство е, след като е признал престъплението, престъпникът вече е осъзнал и е започнал да се променя."Той и Чекатило си призна като го хванаха, но им каза че ако го успее да избяга пак ще продължи да убива.
78
6
 
1
 
! Отговори
До Циник преди 4 години
Не се ли умори да храчиш бе?! Айде бегай към завода.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ, смъртно "наказание" има в определени щати и не е изпълнявано от години.Не е вярно има статистика в уйкипедия по години....само ще ти кажа, че в Тенеси изпържиха на електрическия стол преди 4 дена поредния за тази година...осъден 1986 и изпържен 2019, всеки ден е чакал да го изпържат тия години....
76
0
 
16
 
! Отговори
Крис преди 4 години
Нека има съкратена процедура, но да има изключения. Например при изключително тежки престъпления като това или пък, ако лицето е било осъждано да няма право на съкратено производство
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да сборуват годинките по извършените престъпления, как така се взима само най-тежкото, а другите? Да се промянят законите в тази посока, така максимумат няма да бъде 30 г. Другото е да се изиска дерогация от ЕС, да се направи изключение за България за допускане на смътното наказание, в предвид тежката ситуация с психопати, педофили, откачалки и т.н и стотиците отнени животи. Може да се изиска първоначално за определен период от 10 години и после анализите ще покажат дали има смисъл.
74
0
 
19
 
! Отговори
Ася преди 4 години
До живот без право на замяна!!! За педпфили, убиици, изнасилвачи, резедивисти. Не мога и не искам да си представя ужаса които е изживяло това дете, преди да умре. Кошмара който са преживели близките му. Защо трябва да живеем в страх , понеже резедевистите са на свобода. Всеки път когато прочета статия за детето сулзите ми текват. Това можеше да е моята дъщеря или вашата. Как се живее с такава трагедия?
73
0
 
12
 
! Отговори
някой преди 4 години
Много са му, да го пускат другата седмица и да обявят къде се намира.
72
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Максималната присъда затвор през социализма беше 20 години.
71
1
 
13
 
! Отговори
... преди 4 години
"Достатъчни ли са 30 години затвор, за изверги като Мартин, погубил Криси?"От моя гледна точка - Категорично НЕ. Не са достатъчни. Достатъчно е да се приеме смъртна присъда и за тоя изверг, и тя да е такава. Смърт. Стига с тази толерастия, че вижте докъде я докарахме. Тоя не заслужава да живее, защото след 30 години, като излезе, пак ще убива, изнасилва и граби. Тоя няма място на тая земя. Както и всички останали като него. Да се въведе смъртна присъда и да се изпълнява. Стига вече, ей.....
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на Мирчо Спасов колко години му дадоха?
69
1
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
А относно кастрацията съм ьа гилотина, без инжекции!
68
0
 
2
 
! Отговори
... преди 4 години
В БГ, се взима под внимание само най тежката присъда, а работят само тези с най-леката!В САЩ, смъртно "наказание" има в определени щати и не е изпълнявано от години.Ако е в Арабия ще го заровят...дамо главата да му се вижда и ще го убият с камъни, но не е Хуманно нито за него нито за камънохвъргачите. Дете или Човек няма да се върнат.Минутка мълчание, ьс да не се тревожи душата на Кристи.
67
1
 
1
 
! Отговори
Циник до 68 преди 4 години
Коментар 60!
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Мартин е тотална щета. Никакви превенции и затвори няма да помогнат. За съжаление има много като него.
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е 30 години със споразумение да отпадне за такива присъди възможността да работи 2 дни и да се считат за 3 излежани,защото реално ще излежи 10 години.30 ама плътно вътре и да работи за прехраната си,не ние да го храним с данъците си!Такива трябва да ги изкривят от труд да зидат нови килии там или каквото трябва за парче хляб!!!!Освен това щом има изнасилване задължителна кастрация!Такива не трябва да се размножават!
64
0
 
2
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 70Предполагам имат много пари и ще могат с лекота да отделят за ... оптика. Купи им ти ? И теб ще те споменаваме с добро.
63
0
 
13
 
! Отговори
шматка преди 4 години
А кога ще започнете да говорите за т.ъпата комутация.Нека си признава и да е по съкратената процедура но му сборувайте годинките по извършените престъпления.Защо ще лежи само най тежкото.Другите две бонус ли са му.В САЩ има щати без смъртно наказание но получават по 325г затвор
62
3
 
9
 
! Отговори
Ибн ебн ал кравар преди 4 години
Моля ви, тези от вас които имат рак или подобно и им остават 1,2 месеца, купете си по една оптика, ще ви помним с добро.
61
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупаво и лицемерно е да се твърди, че смъртното наказание е нехуманно. Този аргумент взема предвид само и единствено благосъстоянието на извършителя, без да отчита страданието на всички хора, чиито животи са ефективно унищожени от престъплението - роднини, приятели, работодател, познати и обществото като цяло. Време е смъртното наказание да бъде възстановено навсякъде, защото обективно живота на един убиец, изнасилвач или насилник над деца струва далеч по-малко от този на един добър човек.