Каква е ролята на Амазония за световния климат?

Вече се виждат признаци, че Амазония се превръща в савана
28 авг 2019 22:21, Елка Василева
46
Каква е ролята на Амазония за световния климат?
Снимка: Reuters

Пожарите в бразилска Амазония предизвикаха международно възмущение относно опазването на най-голямата тропическа гора в света. Асошиейтед прес  е изготвила справка за ролята, която Амазония играе за регулирането на световния климат.

Под риск ли са запасите от кислород?

Не. Въпреки общоприетото схващане, че Амазония произвежда 20 на сто от кислорода в света, климатолози казват, че това число е невярно и че в случая кислородните запаси не са изложени на риск. Това е така, защото горите, включително тези в Амазония, поглъщат приблизително същото количество кислород, което произвеждат. Растенията наистина произвеждат кислород чрез фотосинтеза, но те го и поглъщат, за да растат, подобно на животните и микробите.

Това обаче не означава, че пожарите не са проблем за планетата. Амазония е ключов абсорбатор на въглерод и въглероден диоксид - парниковия газ, получаван при горенето на изкопаеми горива като петрол и въглища.

Дали горите на Амазония са "белите дробове на планетата"?

Дъждовните гори в Амазония често биват наричани "белите дробове на планетата", но това може би не е най-точната аналогия за ролята на тези гори.

Още по темата

Нобре, климатолог от Университета на Сао Пауло, казва, че е по-добре ролята на Амазония да бъде описвана като отточна тръба, която поема от атмосферата въглеродния двуокис, който задържа топлината. Понастоящем планетата емитира годишно около 40 милиарда тона CO2 в атмосферата.

Амазония абсорбира два милиона тона въглероден диоксид (или 5 на сто от годишната емисия), което я прави жизненоважен компонент за предотвратяване на климатичните промени.

Какво означават пожарите в Амазония за климата на Земята?

Пожарите в Амазония означават не само изчезване на гора, поглъщаща въглерод, но самите пламъци изпускат всекидневно милиони тонове въглерод. Нобре казва, че се доближаваме до "повратната точка", след която гъстата джунгла ще се превърне в тропическа савана.

Дъждовните гори рециклират своята влага, за да създадат част от дъждовете в региона, така че обезлесяването ще доведе до по-редки дъждове и последващ сух сезон. Нобре е изчислил, че ако бъдат унищожени между 20 и 25 на сто от горите, сухият сезон ще се разпростре дотам, така че това вече няма да бъде
гора, а савана.

"За съжаление вече виждаме признаци, че Амазония се превръща в савана", казва той, като се позовава на все по-продължителния сух сезон. По думите му "това вече не е просто теоретично; то вече се случва".

Какво причинява пожарите?

Настоящите пожари в Амазония не са се самовъзпламенили. Те са човешко дело и в повечето случаи са запалени незаконно от земевладелци, които разчистват гори, за да отглеждат добитък и растителни култури.

Обезлесяването на Амазония е дълъг и бавен процес. Хората разчистват земята, като подрязват растителността през дъждовния сезон, оставят дърветата да изсъхнат и ги изгарят през сухия сезон. Пълното разчистване на гъста гора за земеделска употреба може да отнеме няколко години на сеч и горене.

"Когато говоря за обезлесяването през 21-и век, нямам предвид семейство, което отива в гората с моторна резачка", казва изследователят от НАСА Дъг Мортън. "Имам предвид трактори с огромни вериги. Те изтръгват дървета с корените им." Той казва, че месеци наред изследователите са можели да виждат на сателитни снимки купища дървета. "Те подпалват огромни клади от амазонски дървета, съхнали на слънцето няколко месеца."

"Промяната е в политическата реторика", заявява Нобре. Президентът Жаир Болсонаро е намалил правомощията и автономията на агенциите за горска защита, за които казва, че пречат при издаването на разрешителни за разработването на земя, и ги обвинява, че "глобяват предприятията". "Броят на пожарите се увеличава, защото хората смятат, че правоохранителните органи няма да ги накажат", казва Нобре.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Извинявай, ама преди това не казваш нищо смислено. Само несвързана информация. И невярна. Кремъчните водорасли не живеят само в "солените басейни"; това, че допълваме ефекта от пожарите в Амазония, само влошава нещатам; пожарите били редки - фактите говорят друго. И накрая - обобщението за циклите, което вече коментирах. Или си от обикновените **, които обикновено пишат за незначителността на човешката дейност, или не си се събудил. Тъй че е спорно, кой е функционално неграмотен.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ви плати да обърнете палачинката?Горите, и въобще живите организми, колкото кислород приемали, толкова изпускали!И говедата са живи организми. И те вдишват и издишат. И хората, и говедата изхвърлят газове и фекалии. Говедата, видите ли, изхвърляли много метан, а хората? Остана да се направи изводът, че дали е човек или е дърво, за общия баланс е все едно. Ама не е! Защото ние живеем конкретно някъде, а не въобще. Водораслите в океана може да са повече, но Сахара настъпва във всички посоки
17
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21"И все пак големите промени са въпрос на цикли, които изобщо не зависят от нас."О, да. Ние сме света вода ненапита, както винаги. Научихте няколко наукоподобни израза и ги циклите до втръсване. И гората се пали на цикли, и изкопаемите горива се изгарят на цикли, и всичко това без всякакъв ефект върху каквото и да е. Само циклите са ви в главата. Това е вредата от половинчатото образование - можете да четете и да пишете, ама не може да мислите. Само циклите до втръсване.
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основният източник на кислород (според NG) са кремъчните водорасли, които живеят в солените басейни по цялата Земя. А ефекта от пожарите из Амазония го постигаме и ние, пропорционално разбира се, като караме стари автомобили и палим печки с какво ли не. Пропорционално и за повече време, но всеки ден, докато пожарите в Амазония все пак са редки. Така че танто за танто. Ефектът е натрупването на въглероден двуокис. И все пак големите промени са въпрос на цикли, които изобщо не зависят от нас.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса е да не помагаме за унищожаването,а каквото има да се случи ще се случи и без нас.Има цикличност и няма как да я спре човека.Имало е древни цивилизации от преди повече от 10 000 години,водата е била високо и затова е строено по върховете,а някои се чудят как.Има пирамиди и в Черно море на дъното и на други места.Вулкани,земетресения и всичко се е променяло милиони години.Човешкия живот е един миг,цивилизацията ни е миг дори на фона на фселените.Както се менят сезоните,има и големи цикли.
14
1
 
15
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
Както винаги хората са причина за всички беди. И за това скоро ще си го получат! Земята винаги ще я има. Голяма част от нас обаче, НЕ!
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента на Бразилия вече каза, че пожарите са предизвикани умишлено от еколози, на които е било спряно финансирането.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя тая природа не е на бразилските роми,а на човечеството.Затова ЕС да изпрати войски на НАТО да пазят световното богатство и да хванат дървосекачите,да ги заловят и да ги осъдят да залесяват.Всеки по 5 години присъда да залесява.Като не си гледаш децата ти ги взимат,като не си гледаш природата-да ти я взимат-минава под егидата на ООН.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До в гроба с паритеГлупости, потоп! На земята няма толкова вода, че да се случи потоп. Дори всичките ледове да се разтопят и нивото на океаните да се вдигне, това няма да е повече от 60- 70 метра. Доста недостатъчно за световен потоп.
10
1
 
9
 
! Отговори
ь преди 4 години
Изчезването на Амазонската джунгла нямало да повлияе на климата, обаче аз ще повлияя, така ли?! Брей да му се не види.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От нас какво се изисква да направим, че бразилските роми да не си унищожават природаата?
8
13
 
5
 
! Отговори
в гроба с парите преди 4 години
Историята се повтаря. Потопа идва. Всичко е кръговрат. Преди 20000 години индианците заселват континента. Легендата им за потопа е същата, само Еверест е останал над водата. От там се е заселил света наново. Казано им е, че докато ги има цикъла ще се затвори отново, първо ще има страшни огньове, после ще има нов потоп. Всичко го има в ютуб, ама кой да го види и чуе. Не слушайте учените и разни бизнесмени, а народите по света, поверията им са едни и същи, тогава не е имало учени и бизнесмени.
7
2
 
7
 
! Отговори
оп точка преди 4 години
Забележителното е, че едно и също внушение се появява напълно еднакво на всякакви езици в различни световни сайтове и задължително включва обида като малограмотно простолюдие и други.
6
3
 
16
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
Абе какви са тия *** внушения че екваториалните джунгли нямат чак такова голямо отношение към екосистемата на Земята, и от там елегантната манипулация че ако ги изсечем или изгорим нищо страшно няма да стане. Наистина малоумието на част от популацията става опасно.
5
6
 
7
 
! Отговори
SS преди 4 години
СПАСЕТЕ АМАЗОНИЯ,СПАЗЕТЕ КОКАТА! БИЗНЕС ЗА МИЛИАРДИ ОТИВА НА КИНО.АКО ЖИВЕЕХТЕ ТАМ ЕДВА ЛИ ЩЕШЕ ДА ВИ ПУКА ЗА ДЖУНГЛАТА
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човечеството съществува от скоро на планетата...... много скоро ще си тръгне.... само не знам кой ще пише в книгата на Гинес за това.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анакондьо преди 4 години
Не че се заяждам, но 2 милиона от 40 милиарда не е 5%.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако има желание има и начин. Вместо да им се карат, че са намерили начин да свързват двата края, нека им окажат малко помощ да развият други браншове. Обучение на персонал, инвестиции. Могат го и лесно, пари имат, специалисти също. Нищо не налага точно в Амазония, точно в гората да гледат крави. Важна е, но като е важна досега къде се чесаха бе?! Не може да кажеш на някой, абе тва тука ми е важно, не го пипай, ама няма да ядеш и умирай там гладен в гората?! Лицемери.
1
12
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
РОЛЯТА И Е 0% ЗА СВЕТОВНИЯ КЛИМАТ!!!ЗА ВСИЧКИ КОИТО СА ГЛЕДАЛИ ФИЛМА ЗОВ ЗА ЗАВРЪЩАНЕ С АРНОЛД , ЗНАЯТ, ЧЕ ОСНОВНИЯ ИЗТОЧНИК НА КИСЛОРОД СА РЕКИТЕ И МОРЕТАТА ОТ ТЯХ СЕ ОТДЕЛЯ КИСЛОРОДА НА ЗЕМЯТА 99% И ПОД 1 % ОТ ДЪРВЕТАТА И РАСТИТЕЛНОСТТА!ВАЖНО Е ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ, ЧЕ АКО НЕ СТЕ БЛИЗО ДО РЕКА ИЛИ МОРЕ АКО НЯМА ЗЕЛЕНИНА ВЪЗДУХА ЩЕ Е УЖАСЕН!

Спонсорирани публикации