Велун: Първият град, бомбардиран през Втората световна война

Президентите на Полша и Германия ще отбележат там 80-годишнината
Обновена: 29 авг 2019 20:16 | 29 авг 2019 20:11, Елка Василева
28
Велун: Първият град, бомбардиран през Втората световна война
Снимка: архив, Reuters

Велун, първият град, бомбардиран през Втората световна война, иска да се превърне в символ на помирението и напомняне за страданията на мирните граждани по време на войната. На 1 септември президентите на Полша и Германия ще го посетят, за да отбележат заедно 80-ата годишнина от избухването на Втората световна война.

Преди зазоряване на 1 септември щафетно нощно бягане ще завърши във Велун - първия полски град, бомбардиран през Втората световна война, пише ДПА.

Очаква се бягането да започне предишната нощ от летището в Полска Нова Веш, откъдето преди 80 години излитат германските бомбардировачи, за да унищожат беззащитния град.

Участниците ще пристигнат на градския площад с факли в ръце, с което ще започнат и възпоменателните чествания, ръководени от полския президент Анджей Дуда и германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер. Това ще е първото в историята възпоменателно събитие за Втората световна война, за което в града ще бъдат и двамата лидери.

"Наистина се радвам, че президентите решиха да дойдат във Велун да изразят почитта си към цивилните жертви във Втората световна война", казва пред ДПА кметът Павел Окраса.

Полските възпоменателни прояви за Втората световна война обикновено се състоят във Вестерплате, където полски гарнизон е атакуван от германските войски рано на 1 септември 1939 г.

Години наред полуостров Вестерплате беше смятан за мястото, където започва войната, но в последните години историците изтъкват, че нападението над Велун е било извършено няколко минути по-рано.

"Няма значение къде е бил даден първият изстрел. Има два различни символа на Втората световна война. Вестерплате е символ на невероятната храброст на полския войник, а Велун - символ на цивилните жертви", казва Окраса.

"Цивилните са тези, които страдат най-много през Втората световна война - не само поляци, но и евреи и много други народи. Искаме да покажем това измерение на войната: каква разруха е причинила тя на семействата, градовете, архитектурата", допълва той.

При нападението преди 80 години градът не е имал укрепления, военна промишленост или противовъздушна отбрана. Около 75 процента от градския център е бил разрушен. Първите бомби били хвърлени над градската болница, чийто покрив бил обозначен с огромен червен кръст.

Смята се, че при бомбардировката са загинали около 1200 души.

"Днес бихме нарекли това терористичен акт", казва Окраса.

Един от преживелите бомбардировката е Зофя Бурхачинска, която днес е на 91 години. Тя избягала от града боса и по нощница, след като бомба поразила сградата, в която живеела.

Бурхачинска се върнала в града през 1945 г., но за нея той вече бил неузнаваем.
"Баща ми трябваше да ми покаже пътя до училището - това беше съвсем друг град. Там, където преди имаше къщи, сега имаше само отломки", разказва тя.

През следващите десетилетия Велун успява да възкръсне от пепелта и се надява да се превърне в символ на помирението и напомняне какъв ужас за цивилното население са войните.

"Искаме да представим тези идеи на света", казва Окраса.

Кметът се надява също Велун да стане и друг символ - на полско-германското съгласие, заедно с други три следвоенни жеста: писмо от 1965 г. от полски до германски епископи, в което те "прощават и искат прошка"; почитта към жертвите при въстанието във Варшавското гето, засвидетелствана през 1970 г. от канцлера Вили Бранд, и жеста на помирение между канцлера Хелмут Кол и премиера Тадеуш Мазовецки през 1989 г.

Градът дава своя принос в поддържането на добри отношения с германските си съседи. Кметът описва отношенията на Велун с партньорските градове Остербург в провинция Саксония-Анхалт и Аделебсен в Долна Саксония като "прекрасни".

"Мога съвсем честно и убедено да кажа, че можем да служим за пример за добри полско-германските отношения на местно равнище", казва Окраса.
Някои от участниците в щафетното бягане на 1 септември ще дойдат от градовете партньори на Велун в Германия.

Кметът се гордее с постигнатото от града след смяната на режима през 1989 г.
"Тук имаме силен икономически център, много активни предприемачи, които по свой начин връщат дължимото на предишните поколения", отбелязва Окраса.

Колкото до военните репарации, кметът оставя този въпрос на полската дипломация.

"Ние градим добри отношения с партньорските си градове в Германия и искаме те да останат такива. Не бихме желали репарациите да станат причина за влошаването им", подчертава Павел Окраса.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Прасе с каска преди 4 години
Ауу, дай да поплачкаме сега а?А когато взеха Тишинска област при унищожаването на Чехословакия нямаше проблем!Също нямаше проблем за първият пакт слючен с фашитска Германия на Хитлер и това го прави Полша, а не някой друг.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първият град бомбардиран във връзка с ВСВ е Герника, там светът си затваря очите пред Хитлер и опасноста която надвисва над свободна Европа.
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе сигурно Англия и Франция са виновни :) нима Франция влезе в Германия? Или Англия?Тука разни идиотии вмемяватт невинност на Сталин и Хитлер...ама доста Нелепо. Всички знаем историята на двамата империалисти сриснаюи си ръцете да окупират Европа. За радост Англия не се предаде и заедно със САЩ удариха здрав шамар. Е Русия все пак намаза източна Европа... Но така и не направи нищо с нея и си остана бедна и изостанала.
17
2
 
9
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Реално ВСВ започва след намесата на Британия и Франция. Ако не бяха се намесили, нямаше да има и ВСВ. А ВСВ е заложена още след първата. Не можеш да откъснеш от една сълна държава територии населени с немци, да я разпарчетосаш и да не очакваш реванш. Нека не забравяме, че не вермахта нападна Британия и Франция. Този факт доста често се забравя ...
16
2
 
4
 
! Отговори
Линията Кързон-2 преди 4 години
През 1939г. Сталин не прави нищо незаконно - просто си връща земите завладяни от Полша и излиза на границата определена от Антантата,тоест линията "Кързон". От 1918 до 1921г. Полша води 6 войни и метежи срещу всичките си съседи за заграбване на територии,които не са и определини при създаването и като държава през 1918г.
15
1
 
6
 
! Отговори
Линията Кързон-1 преди 4 години
Ако се наложи сегашната територия ня Полша върху територията и от 31.08.1939г. се вижда,че на изток сегашните граници на Полша удивително съвпадат с тъй наречената линия "Кързон" по името на английски лорд. Тази линия е начертана от Антантата и показва докъде на изток са поляците и откъде натам започват литовци,беларуси и украинци. През 1918-1921г. Полша въобще не спазва тази линия,а с превантивна окупация и война завзема неправомерно тези територии. По-късно докопва и територия от Чехословакия.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Е,на поляците им се връща!Само 5месеца по-рано заедно с Германия ,Полша напада Чехия ,за награда ,Хитлер им дава парче чешка територия!Факт,който е доста неприятен за поляците,и те не обичат да им се припомня!
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До юбералесА около 1920 знаеш ли колко хиляди пленени руснаци за избити зверски от поляците-22000.Е затова е Катин.Малко им е даже .
12
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са ми много забавни като почнат да се правят на герои докато в същото време заедно с Германия започнаха войната нападайки заедно Полша:)))
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9През 1939г. Полша действително е имала по-голяма територия,но не с 25%,а с по-малко от 20%!Предимството на сегашната територия е,че имат мноого по-голям излаз на море и освен това взеха и доста градове от Германия!
10
7
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
59 хил поляци загинаха срещу Вермахта за честта на Полша, немците дадоха 16хил убити. 200 хил поляци бяха откарани в Сибир в периода 1939 -1941г. 110 хил от тях загинаха. Други 20 хил. бяха разстреляни в Катин.
9
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Поляците късно разбраха каква грешка са допуснали като не предадоха населеният с немци ''полския коридор'' на Райха. Поляците поискаха протекция от Британия и Франция и практически доведоха нещата до световна война. Полша беше с 25% по-голяма територия през 1939г. от днес.
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първата държава която Германия напада ,унищожава и престава да съществува е Чехословакия на 15март 1939г. Съюзници в това нападение са Унгария и....Полша,които завземат територии от ЧСР.Втората държава която е унищожена от германския съюзник Италия е Албания през април 1939г.Поляците явно са любимци на Запада след като нападението над тях се счита за начало на ВСВ!
7
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До ФИзбиваха само тези които воюваха. Защо на чехите не им се случи нищо?
6
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Москва и Берлин са виновни за ВСВ
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Англия и сащ ги били пръснали от бой? Много яка стока, НЕ сменяй дилъра!
4
13
 
4
 
! Отговори
Ф преди 4 години
Много просто щото си им обявил война и си им свалял самолетите.Ама ти освен че си шоп си и т.п простено ти е.
3
3
 
21
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
А бритиш хомосекшуъл защо бомбарндираха БГ?! Бих поругал паметника на убийците им ама съм дърт вече. Поне мога да си ги псувам!
2
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И те и рашагиите имат обяснения. Завладяване на цяла Европа. Ако още не си го разбрал... Няма за кога. И двата калпави народа се опитаха да завладеят Европа и двата катастрофираха. Едните още 45та след като САЩ и Англия ги пръснаха от бой, а вторите 89та... След 45 год мъки и глад.
1
3
 
9
 
! Отговори
Ф преди 4 години
А бе германци що избихте бяла европа бе?Имате ли логично обяснение?