"Семейна чест"? Трябва ли да убиеш сестра си заради една снимка?

Възмущение по улиците и в социалните мрежи след смъртта на палестинка
4 сеп 2019 21:20, Елка Василева
144
"Семейна чест"? Трябва ли да убиеш сестра си заради една снимка?
Снимка: Twitter

Млада палестинка публикува в Instragram снимка със своя приятел - малко преди годежа им. Семейството ѝ обаче смята, че подобно поведение е недопустимо. И решава да я накаже брутално.

Възмущение по улиците и в социалните мрежи. Многобройни арабски жени протестираха през последните дни на Западния бряг на река Йордан срещу убийството на младата палестинка Исраа Грайеб, пише Дойче веле.

Мъже от семейството ѝ на два пъти упражнили над нея тежко физическо насилие. На 22 август младата жена починала от раните си.

Демонстрантите заклеймиха бруталното насилие и обстоятелствата, довели до смъртта на жената - превратните разбирания за понятието "семейна чест" и агресивно налагания патриархален стил на живот, крепящ се на човеконенавистни традиции.

Още по темата

Фатална за Исраа Грайеб се оказва една нейна снимка, която тя публикува в Instragram. Редом с нея на снимката се вижда приятелят ѝ, с когото смятала скоро да се сгоди. Публикуването на снимката, преди да е обявен годежът, явно така силно е разгневило семейство Грайеб, че то възлага на двамата ѝ братя да я накажат с бой. Опитвайки се да се отърве от ударите на брат си, Исраа пада от втория етаж на бащиния си дом, в резултат на което получава наранявания по гръбначния стълб.

"Силна съм и искам да живея"

В болницата Исраа направила снимки на раните си и ги публикувала в социалните медии. "Силна съм и искам да живея", написала тя. Ако нямах силна воля, вече нямаше да съм измежду живите". А после добавила: "Нека Аллах съди онези, които ме потискаха и раниха".

С тези съобщения в социалните мрежи младата жена явно разгневява семейството си за втори път, защото брат ѝ, заедно с други двама роднини, пристигат в болницата и ѝ нанасят нов брутален побой. В крайна сметка младата жена издъхва от раните си на 22 август.

Според съобщения в печата семейството на Исраа Грайеб обявило, че не носи отговорност за смъртта ѝ. Тя била починала от сърдечен удар. Палестинската полиция засега не се е произнесла по случая.

Палестинската режисьорка на документални филми Имтиаз Ал Маграби е убедена, че всяка палестинска жена може да стане жертва на подобно престъпление, казва тя пред Дойче веле. Ал Маграби, която в момента снима филм за "убийствата на честта", бе отличена за работата си през март 2019 от Арабския женски медиен център.



Битката срещу "убийствата на честта"

В редица арабски страни междувременно се разраства битката срещу т.нар. "убийства на честта". През 2011 парламентът в Ливан отмени един член от Наказателния кодекс (Параграф 562), който позволяваше т.нар. семейни престъпления да получават по-меки наказания. През 2017 този пример бе последван от Тунис и Йордания. От юридическа гледна точка "убийствата на честта" в Йордания се третират като всяко друго убийство, но на съдиите е дадена възможността да намаляват присъдата с помощта на смекчаващи вината обстоятелства - факт, който правозащитните организации на жените в Йордания остро критикуват.

Палестинската автономия също разполага с модерни закони в тази област, но те рядко се прилагат изцяло, казва Имтиаз Ал Маграби: "Палестинското общество е пронизано от стародавни обичаи и религиозни традиции. Те се зачитат много по-стриктно от законите. Тъкмо престъпления, свързани с накърнена чест, нерядко получават доста меки наказания".

"Убийства на честта" навярно ще има и занапред, твърди социологът Ияд Баргути. Защото понятието "мъжка чест" не включва в себе си изискването за "достойнство, морал и приличие". Тези неща се изискват единствено от жените. Съответно голяма е готовността да се наказват жени и момичета, които не изпълняват мъжките очаквания, обяснява социологът.

Към всичко това се добавя и фактът, че в много арабски общества цари атмосфера на страх и безнадеждност. "Тези чувства се изливат в насилие, което често е насочено към жени", казва Ияд Баргути. Трудните условия за живот са проблем и за мъжете, и за жените. Според Баргути обаче жените страдат двойно по-силно от тази ситуация.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това в исляма. На толерастите да го напомним.Всички които сега ликуват за ислямизирането на Европа. Които са за интегриране, толерантност итн..... Същите тия о.лигофрени толерасти хубаво да четат такива статии
63
6
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ние ги каним в Европа. ЕВАЛАТА Меркел, браво ЛИБЕРАСТИ!
62
5
 
56
 
! Отговори
Европейка преди 4 години
Това ли искат правозащитници,които влачат имигранти в Европа и подкрепят исляма,затварят си очите пред шериатските съдилища,браковете с малолетни,неспазването на европейските закони?Трябва тях да ги удари,за да се освестят.Да отидат да защитават жените в Арабия.
61
1
 
65
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Стига ве каква ценностна система имате тези хора да ти мине през ума да убиеш сестра си а да го направиш направо е извън мисленето ми , не мога да го осъзная точно как е възможно!
60
1
 
58
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
За съжаление Исляма и тамошната територия са все още в Средновековието и в близките 500г. няма да прогресират! На тях си им харесва така и затова няма желание за промяна! Единствената надежда за света е да изгради една много висока стена между тях и останалия свят и да ги оставим там докато сами поумнеят! Насила хубост не става са казали старите хора и затова няма как там нещата да се променят с натиск отвън, сами трябва да пораснат достатъчно за да се променят!
59
5
 
44
 
! Отговори
Миро преди 4 години
Иначе по целия свят уж се борят за правата на жените. Не получавали запалта като мъжете и тн. Онези *** ги изпотрепват а нашите си мислят, че вършат работа. Като завладеят Европа ще дойде и при нас това.
58
3
 
49
 
! Отговори
Да ама... преди 4 години
Очаквайте скоро и по ваще географски ширини!!! Машала!!!
57
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква чест тука - дивотии.
56
6
 
41
 
! Отговори
Олд мен преди 4 години
Не случайно евреите не правят разлика между палестинците и дивеча _ отвреме на време си организират ловни излети.
55
4
 
33
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Пак ли почваме с Истанбулските истории? Явно проблеми има ТАМ. Отивайте да ги работите тях!
54
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се признае на евреите, че неслучайно са ги натикали там в онази ивица Газа, която мяза на клошарник за сметка на подредения Израел.
53
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля любителите и пропагандаторите на Истанбулски конвенции, да се отиентират към Палестина, Турци, Сауд. Арабия и прочее. Яхвайте ел-тротинетките и поемайте на там!Сълзливите ви статийки тук не минават!
52
1
 
31
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Под крилото мемет в сянката на алахата.!.
51
1
 
68
 
! Отговори
Циба преди 4 години
Жалко за хубавото момиче.Ама така е....вари ги,печи ги...мръсни безсмислени копанари.Голяма чест е да пребиеш (убиеш) по-слаб от теб.За кво ревете тогава като ви пердашат с бомби,*** безподобни....
50
35
 
7
 
! Отговори
Излагация преди 4 години
Започва се от малкото - снимки с годеника в инстаграм/фейкбук и се стига до фотосесии като тази на Андреа.От друга страна боят не е решение. Някой като държи на излагането повече от на честта си, оставяш го и търсиш друг.
49
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
що ни занимавате с палестински семейни ценности, и въобще с арабските?!
48
22
 
13
 
! Отговори
!? ама сериозно преди 4 години
Както винаги половината коментиращи са сбъркали статията и мастото.А иначе , тоя е мноо неадекватна, тръгнала да се хвали в нет-а че си е намерила квартална батка. , че ако не го качи , няма да й повярват.
47
7
 
43
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Мъжът е мъж само ако се бори с равни."Нещо" посегнало на жена, дете или по-слаб човек, НЕ е мъж, а е мекотело! В това няма чест...тия понятие си нямат какво е чест!
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре по силните и способни мъже да се съберем и сами да защитаваме жените ни щом държавата е абдикирала. По интелект превъзхождаме вражеските сили.
45
1
 
5
 
! Отговори
оветщщ преди 4 години
Уж Будисте, как може да разжалваш Буда до богче?