Майкъл Шийлдс проговори: За ареста у нас, павето и бармана Мартин

10 г. след освобождаването си, фенът на Ливърпул твърди, че България е задвижвана от пари
Обновена: 9 сеп 2019 15:10 | 9 сеп 2019 15:07, Нели Христова
104
Майкъл Шийлдс проговори: За ареста у нас, павето и бармана Мартин
Снимки: Reuters

"Все едно не са минали десет години. Има седмици, дори месеци, в които не мисля за това, което се случи. Тогава виждам нещо по телевизията за затвора и казвам на жена си: "Не е точно така.“ А тя ми отговаря: "От къде си толкова сигурен? Оу...“

През 2005 година Майкъл Шийлдс се връща от Истанбул, където е станал свидетел на онези 15 минути, които шокират света.

Любимият му отбор Ливърпул побеждава Милан след като губи с 3:0 през първото време.

На връщане от Истанбул, Шийлдс посещава курорта Златни пясъци. Всъщност, много от феновете на Ливърпул са там. Една от вечерите става сбиване. Барманът Мартин Георгиев е пребит и ударен с камък по главата. Нараняванията му са тежки.

Тази нощ Майкъл Шийлдс е измъкнат от леглото си от полицията. Наредено му е да се облече и е арестуван.

"Бях толкова наивен. Мислех си: „Хайде да приключваме с това бързо", казва Шийлдс пред Independent.  - Когато си млад не си наясно какво се случва. Толкова бях глупав, че когато полицаят ме събуди и ми каза да сложа блуза с определен цвят, аз го направих. Бях тийнейджър.“

Шийлдс е отведен в районното, където, по думите му, полицаите казват на свидетелите да посочват него от редицата заподозряни. През цялото време той си мисли, че всичко ще приключи скоро. Но всъщност минават 4 години преди да е свободен отново.

Когато Георигев се събужда от комата, в която е изпаднал, той също посочва Шийлдс като своя нападател.

"Изпитах смесени чувства, когато жертвата ме обвини. Можех да видя белега на главата му, беше ужасяващ. Тогава ме посочи с пръст, а аз не можех да повярвам. Стоях в съда и се опитвах да му привлека вниманието и да кажа: "Знаеш, че лъжеш!“, спомня си Шийлдс.

Но той се опитва да си обясни реакцията на Георгиев: "Когато се събуди, лицето ми беше навсякъде по вестниците. Полицията му каза, че съм аз. Хората вече ме бяха идентифицирали. Бях му ядосан по онова време. Но това е тъжно, защото той беше най-голямата жертва от всички.“

15 години – това време трябва да прекара Шийлдс в затвора.

“Центърът за задържане беше архаичен – нямаше прозорци, условията бяха лоши. Беше като в "Среднощен експрес“. Кожата ми беше станала жълта. В затвора беше по-добре, но най-тежкото бе, че ме местиха в различни, изправях се пред неизвестното. Всеки затворник ще ви потвърди това“, обяснява Шийлдс.

Той казва, че през първите години не бил ядосан. По-скоро се питал как му се е случило това.

"Получавах писма, които ми разказваха за подкрепата, която получавам у дома. Но в България бях злодея. Когато научих достатъчно от езика, за да чета вестници, видях как ме описват като чудовище, хулиган“, казва Шийлдс. По-късно той е екстрадиран във Великобритания, където да излежи останалата част от присъдата си. Обстановката е съвсем друга.

"Имаше правила и регулации“, казва той.

И докато фенът на Ливърпул е изпаднал в дълбока апатия, семейството му продължава да се бори. На 9 септември 2009 година усилията им се увенчават с успех – Шийлдс се превръща в първият британски гражданин, осъден в чужбина, който е помилван от британските власти.

"Стана изневиделица. Дадоха ми два часа. След това вече бях на свобода“, спомня си мъжът. Но дори свободата е предизвикателство за него.

"Умствено, все още бях на 18. Всички бяха продължили с живота си, но не и аз. Намерих си работа през ноември. Трябваше ми. Живеех забързано в продължение на година. Не можех да седна и да гледам телевизия. Родителите ми искаха да говоря с терапевт за случилото се, но бях твърдоглав. Опитвах се да забравя.“

Днес, Шийлдс има жена и две деца. Признава, че понякога мисли за Георгиев, човекът, чийто живот също се променя на 14 май 2005 година.

"Той беше жертвата. Платихме 80 хил. паунда глоба. Семейството постоянно събираше пари. Чудя се колко ли от тях той е видял? И как това се е отразило на живота му? България е място, ръководено от парите. Всичко в затвора се въртеше около парите. Цялото им общество е построено около това. Надявам се парите да не са поставили мишена на гърба му“, казва Шийлдс пред Independent.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""България е място, ръководено от парите....Цялото им общество е построено около това.""Ама нали това е неолибералната и демократична мантра.Няма чест ,достойнство,любов,синовна благодарност,няма национална гордост,има финансови интереси и политическа прос-ти-ту-ция и не само такава.Важното е какво ще кажат в Брюксел,не е важен българският гражданин,българските подрастващи поколения.Трябва да сме сервилни,че да заслужим едно потупване по рамото и някой и друг "конгратюлейшън"
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То тръгне ли, така едни пари да минат през полицейско районно. При получателя са в друго количество. И ако и през затвора минат. Ще е само на лист хартия.
59
2
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
не го е яд друго а че са го осъдили в колония в държава от третия свят като България където предимно господарите сахиб както ти наричат индийците англичаните се отървават ако убият роб
58
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но и камериерката с ритника от шведа трябваше да получи пари. Но не получи. Останаха в Бургаското районно.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 61. Много добре ще е да ти спретнат един Ченгесарски номер от МВР. И като обратен няма как да докажеш , че не си.
56
1
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 4 години
Не псувай, като не можеш да се самоконтролираш? Дори и в този форум, звучиш жалко и сатирично.
55
1
 
5
 
! Отговори
До 59 преди 4 години
Значи, ако те разбрах правилно кратуно, си по-невинен, ако се натряскаш и се качиш в огромен джип, загубвайки всякаква представа какво можеш да причиниш, или въпреки това считайки се за недосегаем, познавайки корумпираността на българина. Това на теб може да се случи, ти не си всеки за щастие.
54
4
 
40
 
! Отговори
Nedevbs преди 4 години
Шийлдс, хайде признай и ще ти олекне.България е място, ръководено от парите, твърдиш ти, така е но и в Англия не е по-различно.И там всичко се ръководи и движи от парите.Така е в цял свят, не само в България.Ако досега не си го разбрал, доста си изостанал умствено.
53
4
 
20
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
УБИЕЦ
52
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обичат англосаксонците да препират репутацията на техните ***. Една Аманда Кокс направиха медийна звезда, че един Шийлдс ли? Чакам оня касапин Полфрийман като го пуснат и той така да грейне като звезда.
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕЛА ПАК, ЗА ОЩЕ 20 ГОДИНИ, СМРЪДЛЬО
50
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата между Ставийски и Шийлдс е голяма и това във всеки независим съд ще проличи!Стависки извършва ПТП,което може да се случи на всеки,Шийлдс е имал намерение да усмърти бармана!Англичанина,ако го съдеше американски съд 30години не му мърдаха!
49
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И британия се ръководи от парите, одрискан беден смотан английски колхозник.
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИПИЧЕН ЛЪЖЛИВ *** ДАНО НИКОГА НЕ ИЗЛЕЗЕ ЖИВ ОТ ЗАТВОРА
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоИсторията е същата, медийна обработка, едни пари и човека е на свобода - между Шийлд и Ставински разлика няма, и в двата случая брутална гавра с България и българите.
46
4
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
А пияния русняк Ставийски къде е? Дето затри двама младежи. Той май по - големи връзки от БХК изкара, направо от Посоля. Аман от ***!!!
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такива статии, се отвърждавате като антибългари - горкия английски ***, много тъжно ми стана, жалкото е че заради такива предатели дупедавци, руснаха този престъпник на свобода.
44
12
 
8
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
Доказано е ,че бг гражданина който ритна украинката в гърба в берлинското метро е турчеещ се ром!Поне вярвай на немските медии ,ако не вярваш на нашите!-Този бг гражданин се, казва Светослав Стойков и по скоро е българеещ се ром от колкото турчеещ!
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПустинякСпоко, бе човек! Прегледай се, лекувай се...
42
20
 
5
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Какво бхк, бе оскотели кратунисти! Те просто се възползват от идиотската ви нагласа, да избирате себеподобни слабоумняци на власт. Ще плащате тогава, щот сте безкрайно прости. Аз просто презирам олигофренския ви инат да се гордеете с деградацията си, с това че сте способни да унищожите може би най-плодородната и красива територия на Европа. Без война, без природен катаклизъм. Как така? Защото отричате по-умните и способни от вас, гоните ги, а вие тънете в дебелашки комплекси, че всичко ви е ясно