В Куба ужасени: Ще се повтори ли "Специалният период"?

Хората се страхуват от повторение на икономическата криза
13 сеп 2019 21:30, Елка Василева
81
В Куба ужасени: Ще се повтори ли "Специалният период"?
Снимка: Reuters

Вчера Хавана се събуди с дълги опашки на автобусните спирки и на бензиностанциите, ден след официалното съобщение за недостиг на гориво и на икономически мерки, които напомнят на кубинците мрачните времена на "Специалния период", икономическата криза през 90-те години на 20-и век.

"Дали съм притеснена? Ужасена съм!", възкликва Катя Морфа, 36-годишна, която е станала призори, за да отведе Лусия, 7-годишната си дъщеря, в училището на два километра от дома им.

"Когато се обявяват мерки от подобен характер, нас кубинците ни побиват тръпки от главата до петите, защото е неизбежно да си помислим за мрачните и много тъжни дни на Специалния период", добавя тази майка, която учи социални комуникации, но работи като сервитьорка в частно кафене, една по-доходно работно място.

"Специалния период" обозначава тежката икономическа криза, през която премина Куба през 90-те години, след разпадането на СССР, който тогава беше основният й финансов поддръжник, пише Франс прес.

Още по темата

Споменаването му остава травмиращо за голяма част от населението: страната се сблъска с недостиг на гориво и храни, което доведе до появата на нелечими болести като полиневрита, причиняван от недохранването, и от емиграцията на 45 000 жители на острова през 1994 година.

В сряда вечерта президентът Мигел Диас-Канел увери, че сегашната ситуация е "конюнктурна и засяга само енергетиката". Преди всичко, той подчерта, "Не сме в Специален период".

Неговият тон, който целеше да звучи успокоително, очевидно не беше достатъчен, защото веднага след края на телевизионното му изявление мнозина се насочиха към бензиностанциите, за да заредят догоре, притеснени от съобщението, че до събота няма да има доставки на гориво в страната.

За Хавана виновникът за тази криза е Вашингтон, който затяга своето ембарго, наложено още през 1962 г., за да накара Куба да се откаже от подкрепата си за правителството на Николас Мадуро, особено като налага санкции на корабите, транспортиращи към острова петрол от Венецуела, негов основен доставчик на "черно злато".

Президентът обеща връщане към "относително нормална ситуация" следващия месец и подчерта, че страната в момента е "по-силна", отколкото в момента на настъпването на "Специалния период", защото е диверсифицирала икономиката си, като вече основният й търговски партньор е ЕС.

"Дано да има право и това да се окаже конюнктурно, защото той прави всичко по силите си", признава Висента Креспо, 63-годишна, която държи щанд за продажба на кафе и цигари в старата част на Хавана. "Но има много неща, които не зависят от добрата му воля", отбелязва тя.

По-песимистично настроена, Катя Морфа има впечатление на дежа вю: "Това, което виждаме, е че поемаме по същия път, който ни отведе до другата криза", тази през 90-те години. Гласът й прави пауза, когато споменава това изпитание, през което е преминала на възрастта, на която днес е дъщеря й. "Прекъсвания на тока, които траеха с часове, лошо хранене, липса на всякакви стоки, болести. Не искам Лусия да преживее това".

Според Енрике, 22-годишен студент, подобни новини е трябвало да се очакват, защото "знаем за трудностите на Венецуела", която е от жизнено значение за Куба, която трябва да внася 60 на сто от горивото, което потребява.

Но това показва, че "ние сме наистина уязвими, един танкер не успява да пристигне и страната го усеща", добавя младежът, който не иска да съобщи фамилното си име.

Идеята, според което Куба се връща към злощастният период на 90-те години, притеснява и Хосе Марти, 69 годишен метач, но дори ако "страната е изправена пред големи проблеми", кубинците "ще издържат", обещава той.

"Дори ако трябва да ходя пеша на работа, аз бих умрял за тази революция", твърди мъжът, носещ същото име като героя на кубинската независимост.

Висента Креспо също иска да се бори, но си казва, че нейната страна се е променила много. "През 90-те години имаше много солидарност, но днес Куба е различна, има много мързел, липса на солидарност. Днешна Куба е ужасно егоистична".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
34 преди 4 години
От 34- до 17ти
23
5
 
16
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Ти на колко годинки си бе юнак? За кои 50те години говориш -1850 или 1950 ? Я вземи се поограмоти малко че си смешен и си зарови главата някъде да не си личи срамът ти.Нямало 8 часов работен ден ли ,има го още от самото начало на миналият век ,а малко по късно 30те години е въведена и петдневна работна седмица.Даже в Русия след 1917та е въведен 8 часов работен ден. А у нас петдневната работна седмица я приеха някъде в средата на 60те.
22
5
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Работата е там, че Куба е под тотално икономическо ембарго. Тази форма на управление не позволява големите корпорации да усвоят техните ресурси.. общо взето за това стават тия работи..
21
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страна, която да е била в специални приятелски отношения с СССР, а сега с Русия, и да не е стигнала до просешка тояга. С какъвто събереш такъв ставаш! Добре че не са достатъчно русофилите у нас, че щяха да направят лева 1:1 към рублата... за да им е евтина тоалетната на рашките, току виж решили да плащат.
20
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Все едно за България четем. Мислете му ако Русия ни завладее пак, как ще чакате за банани и след 4 часа ще ви казват бананите свършиха"Ти ако за един банан си готов на всичко, значи си по-зле и от май муна.
19
21
 
12
 
! Отговори
рфл преди 4 години
Все едно за България четем. Мислете му ако Русия ни завладее пак, как ще чакате за банани и след 4 часа ще ви казват бананите свършиха, кой купил купил, кой чакал чакал. Прибирайте се докато има ток.
18
6
 
13
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Добро чувство за хумор. Поздравления.
17
24
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куба е в тотална мизерия вече 60 години!Мизерия, която може да причини само античовешкия строй КОМУНИЗЪМ!Който не е бил под руско робство-нищо не знае.Трябва да сме доволни, че успяхме да се дистанцираме от окупатора Русия, който и нас дои вече 75 год.Трябва да се радваме, че сме в ЕС и НАТО, което е гаранция за по-щастливото бъдеще.
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
никъде в новните не виждам да се коментира цитата на шефчето на европейската централна банка за срива на икономиката, но за Клуба има 10 абзаца...
15
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8 Тия където ги пишеш ,че в Куба имало европейски стандарт на живот преди Фидел,сигурен съм ,че и ти не си вярваш!8часов работен ден през 50 те,не е имало дори в Европа и САЩ,камо ли в Куба!Кубинската революция успява без чужда помощ,защото диктатурата на Батиста няма подкрепа сред кубинците!По късно Кастро осъзнава,че без силен съюзник е обречен и задълбочава сътрудничеството със СССР!На ембаргото на САЩ никоя държава не може да издържи в Лат.Америка не може да издържи!
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В Куба ужасени:"А къде е спомагателният глагол "съм" със съотвеното родово спрежение? Напоследък взе да ви става навик индианската реч.
13
16
 
19
 
! Отговори
Циник до Богомил преди 4 години
Аз гобях писал отдавна...Имаше време, когато вътрешната гума от ЗИЛ беше дефицитна стока в Куба. А самия брадат козел Кастро - произхожда от богато семейство... И преди да стане "водач на революцията", е писал изпълнено с възхищение писмо на.... ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ!
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БогомилБогомиле що като нямат пари правят по 10 деца?Като животните.
11
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тоя сайт нали имаше статия за някакъв кубински танцьор.Направил 3 деца на някаква бг глупачка която го издържала до последно уж да свикне как е в Бг.И той добре свикнал.Един ден просто си си стегнал багажът и отлетял за Куба.Та толко за кубинците на практика малка е разликата между кубинци и роми.Социал,чалга и деца-банкоматчета.
10
12
 
18
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
В стремежа си за световна революция/разширяване на руската империя/ СССР даваше годишно на провалилите се кастрокомунисти по8-10 милиарда долара и така имаха военна база близо до САЩ. Затова след 1990г в Куба хората са закусвали с подсладена вода. Който не е бил там, не знае какво е глад. Помислете си колко трябва да е отчаян човек за да преплува 180 км качен на надута автомобилна гума сред белите акули!?
9
11
 
16
 
! Отговори
Циник до Богомил преди 4 години
Колега - няма смисъл да говориш на ***!То е бетонирано.. здраво в главата!
8
20
 
14
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До CopocoидТролчо, преди Фидел заплатите в Куба са били западноевропейски! Куба е втората страна в света с цветна телевизия, когато в България въобще нямаше телевизия. В Куба преди Фидел е имало 10 000 ***, а днес са повече от 100 000?! Знаеш ли защо? Преди Фидел никога е нямало такъв глад като днес. Преди Фидел в Куба е имало 8 часов работен ден, 30 дни платен отпуск, лекарите са били повече отколкото в Англия, кубинците са имали най-много техника и коли в цяла Южна Америка.Провери!
7
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха... Сигурен съм, че кубинките (като рускините навремето), предпочитат да се отдават на туристите за пакетче дъвка, анцуг адидас, и маратонки... Имат късмет, че нямат зима - та кадилаците, шевролетите, и олдсмобилите не ръждясват.Наистина е по-добре - да гладуват... Вместо пак да станат втори Лас Вегас.Тъnyнгерите у нас няма да свършат
6
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е с Русия е зле!
5
24
 
21
 
! Отговори
Copocoид преди 4 години
Мога да успокоя кубинците.Най-накрая ще дойде лелеяния капитализъм. Ще се отворят отново казината, които перяха парите на американската мафия и които мафиоти застреляха псевдо-демократа Кенеди, който произхожда от престъпен клан.Кубинските момичета ще станат масово компаньонки, а кубинците ще бъдат радостни, че отново ще бачкат в САЩ за огромната заплата $8 на час, с която дори няма да могат да платят на зъболекар да им извади зъба.