Кои градове по света ще потънат под вода?

Венеция попада в списъка, вижте защо
Обновена: 14 сеп 2019 20:36 | 14 сеп 2019 20:32, Дарена Найденова
36
Кои градове по света ще потънат под вода?
IStockphoto

Глобалното затопляне е проблем, който се превръща в централна тема на всяко международно събитие. Повишаването на температурите причинява множество проблеми както сред хората, така и в животинския свят.

 
Айсбергите се топят с огромна скорост, а нивата на океаните и моретата се покачват. Това се превръща в проблем за ниско разположените крайбрежни градове. Те вече страдат от огромни наводнения, а местните власти търсят варианти за справяне със ситуацията.
 
Причините за потъването на градовете са различни. Някои от тях са потърпевши от увеличаването на морското равнище, а други пък са жертва на прекомерното изпомпване на подземни води, което създава промяна в налягането и обема. Това кара земята под къщите да потъне.
 
През лятото на тази година, наводнения заляха столицата на Индонезия – Джакарта. Това накара президентът на страната да помисли дали не е време друг град да заеме нейното място.
 
Джакарта потъва с близо 6,7 инча годишно поради прекомерното изпомпване на подземните води, което създава промяна в налягането и обема, което пък кара земята да потъне. Правителството одобри план, според който столицата ще бъде преместена на остров Ява, който се намира на 100 мили от сегашното местоположение на Джакарта.
 
Това е с цел да се спаси 10 милионното население на града. Според данните, този ход ще струва близо 33 млрд. долара и ще отнеме около 10 години. Ако не бъде направен обаче, прогнозите са Джакарта да бъде под вода до 2050 година.
 
Столицата на Индонезия обаче не е единствената с тази съдба. Хюстън, този път наистина има проблем. Градът в щата Тексас потъва заради прекомерното изпомпване на подземните води. Това причинява потъване с близо 2 инча на година, което прави града по-уязвим на природни бедствия.
 
Венеция, разбира се, също попада в тази класация. През 2003 година Италия започва изграждането на 78 порти, които ще образуват бариера срещу наводненията.
 
Още градове, които скоро могат да потънат под вода, четете в Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Москоу ще е друг сценария. Ще се стеле радиоактивна пелерина над цялата територия, но не в резултат на война, а на проучвания и плаващи Чернобили.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се вдигне нивото на морето .И като тръгне потока на фекалиите обратно от морето към бетона на хотелите и заведенията.И като настане смрадАрмагедон.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индонезия по никакъв начин няма да ми липсва ако потъне под водата. 300 милиона мюсюлмани по-малко.
8
12
 
7
 
! Отговори
Сухоземна акула преди 4 години
Когато плашат плебса, за да си трае при преразпределянето на некви си 10-20 трилиона за "борба с климата", срамежливо пропускат конкретните данни. Щото някак си не са особено страшни. През последните 120 години средното морско равнище по планетата се е повишило с 25 сантиметра. А от 1993 г., горе-долу когато започна раздухваната затоплистка истерия, нарастването е... о, ужас! - 8 сантиметра. Тоест в рамките на естествените колебания. Потънахме, ей, а на мен вече и хриле ми пораснаха.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2"А иначе Варна и Бургас защо няма да потъват ?"Ако се сбъднат прогнозите, Бургас може и да потъне, ама вероятно най-рано към края на века. Варна в голямата си част е по-високо, може и да оцелее частично.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Олгинския Шайзеладец нещо е във фаза на отричане
5
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия е бая равно пък и ледниците са близо ...Ще си имаме едно голямо блато на северойсток ...Припятските блата тъй са се образували а и московия не случайно са и казвали ШайзеЛанд
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Правителството одобри план, според който столицата ще бъде преместена на остров Ява, който се намира на 100 мили от сегашното местоположение на Джакарта."
3
3
 
15
 
! Отговори
GlobalWarning преди 4 години
Дори и всичкят шелфов лед да се разтопи, нивото на световния океан няма да се вдигне чак толкова много.Но при буря, градовете, които се намират на океанско крайбрежие с равнинен релеф или по устия на реки, са сериозно застрашени.
2
1
 
15
 
! Отговори
шляпалника преди 4 години
Американчета и англичанчета ще го отнесат яко също! Освен описаните градове. Но по принцип нищо не е случайно!
1
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блато брой ли се ? Щото москва на там отива

Спонсорирани публикации