Австрия срещу мигрантите: Не знаеш немски - няма жилищна помощ

Чужденците завеждат искове в съда заради дискриминация
19 сеп 2019 21:00, Анисия Иванова
75
Австрия срещу мигрантите: Не знаеш немски - няма жилищна помощ
Снимка: pixabay

Да се трепеш с години в Австрия и да си лишен от помощ, защото не знаеш достатъчно немски - тази мярка създава усещане за несправедливост у стотици чужденци и те все по-малко се чувстват добре дошли в страната.

"Работила съм много, почиствала съм къде ли не", спомня си с горчивина бивша чистачка. Изискването откъсва от нейния доход почти 150 евро жилищна помощ - над половината наем за апартамента й в Линц, на 180 км от Виена.

Сръбкинята, пожелала анонимност, сподели пред АФП, че след 24 години работа в страната не е успяла да представи сертификат за езиково ниво, изискван вече от властите в провинция Горна Австрия, за да отпускат тези пари.

"Няма как да ходя на курсове по немски, лесно се уморявам и не мога да се концентрирам", обяснява 63-годишната бивша служителка, която вече е с призната инвалидност, лекува се от ред заболявания и не работи.

Жената смята да подаде жалба за дискриминация заради етническа принадлежност и физически недостатъци. Изпълнена е с решимост да оспори мярката, въведена през 2018 г. и показателна за по-строгия вече подход на Австрия - по примера на други европейски страни, към проблемите с имиграцията и интеграцията.

Те бяха централна тема по време на парламентарните избори през октомври 2017 г., довели на власт коалиция между десницата (Австрийската народна партия) и крайната десница (Австрийската партия на свободата), управлявала до май т. г.

Предсрочният вот на 29 септември за намиране на ново мнозинство едва ли ще смекчи политиката в тази сфера - консерваторите водят в проучванията и в съюз с националистите може пак да поемат властта.

Стабилността намалява

Критерият езиково ниво се прилага в момента само в северната провинция Горна Австрия. Но преди да падне от власт, правителството на Себастиан Курц прокара подобна разпоредба, според която от 2020 г. добрият немски ще е задължителен, за да се вземе в пълен размер минималният гарантиран доход (Mindestsicherung), отпускан на хората без средства.

"Трябва да се борим с бедността, а не с хората, страдащи от нея", заяви в критичен коментар благотворителната организация "Каритас", разтревожена какви ще са последиците от реформата за един уязвим контингент. Бившият канцлер Курц твърди, че иска "да спре имиграцията за сметка на социалната система" и да засили мотивацията за изучаване на немски език.

Опозицията напомня в отговор, че през управлението му бяха намалени средствата за езиково обучение на новопристигналите. Коалицията премахна и възможността кандидатите за убежище да тръгват на курсове преди да получат бежански статут, започна да експулсира повече отхвърлени кандидати, съобщава БТА.

Четири години след кризата с бежанците от 2015 г. кандидатите за убежище в Австрия вече са по-малко и проблемът с имиграцията не е тъй значим за избирателната кампания, както преди две години.

Но според анкета на седмичника "Профил" 51,2 на сто от австрийците смятат, че през последните години "съвместното съществуване" губи позиции в процъфтяващата страна с 8,8-милионно население. Приблизително всеки пети жител е роден в чужбина - или поне някой от родителите му, което е сред най-високите показатели за Европейския съюз.

Да се учиш или да работиш?

Новата мярка във връзка с жилищните помощи в Горна Австрия засяга над 3000 имигранти от страни извън ЕС, сочат данни на сдружението "Миграре", съдействало вече на десетина от тях да я обжалват в съда.
Без тази социална помощ "купувам само евтини неща, никакви дрехи, само храна за децата", обяснява бившата чистачка, която гледа две внучки-тинейджърки.

Баща на семейство от турски произход е спечелил иск на първа инстанция с аргумента, че не е могъл да посещава курсове заради разпокъсано работно време. Провинциалните власти изглежда обмислят евентуални изключения. Крайнодесният заместник-губернатор, натоварен с жилищния въпрос, не отговори на молба от АФП за интервю.

Според Ханс-Юрген Крум, ръководещ обучението по германистика във Виенския университет, да се обуславя отпускането на социални помощи с езикови умения е контрапродуктивно и "явно вреди на интеграцията".
С тези тестове не биха се справили и "висок процент" австрийски граждани, смята преподавателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Който не знае немски обратно в пущинака!
61
0
 
16
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
за разлика от България,тук ако не знаеш български,направо те закачат финансово на врата на Българите,не ти се работи-увисват те на врата на работещите Българи,малцинствата имат само права ,а Българите само задължения да ги издържат,и да внимават да не ги разсърдят,че брюксел ейго къде е.
60
2
 
2
 
! Отговори
tsvetan lazarov spas преди 4 години
mi to nevideli koi go izmislil onova pederasche deto se ogovariashe sas ruskite oligarsi
59
1
 
30
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Австрийците са проумели,че даването на каквито и да са помощи,действат като магнит за необразовани и маргинални общности.Хората искат да си запазят държавата,да не стане турско,арабско,пакистано-индийско-афганистанско гето халифат като Германия ,Холандия и Франция.
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че те, нашите *** не знаят български. Да не говорим че научихме руски, защото руснаците отказват да говорят и разбират какъвто и да е друг език, включително и украинците. Като се замисля, никой освен българите не говори български, но от друга страна проговорихме какви ли не езици. Дали сме станали по-умни или просто учтиви.
57
1
 
47
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Малко останаха Бастионите на здравия разум в западна Европа... Австрия е един от тях.Вече резигнирам, виждайки как Европа си прави харакири... Човекоскрапа от Азия и Африка я залива.На фона на задаващата се повсеместна рецесия... Политици като Меркел и Макрон грабят собствените си народи - да хрантутят откровено враждебно настроени към Европа, културата, и традициите и - навлеци.
56
0
 
41
 
! Отговори
42 преди 4 години
Кога ще срещна статия по медиите, в която да се описва как местните в една страна страдат заради малцинства и набези на чужденци. Аа, забравих, да си патриот в Европа е *** дума, противна на еврейските глобалисти, които притежават и контролират медии.
55
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много правилно.Това отдавна трябваше да е така.А сега и всички турски навлеци, които живеят там от години и не знаят две думи също вън.
54
0
 
34
 
! Отговори
2 преди 4 години
всички навлеци ВЪН...да протестират там от където са дошли
53
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44 Do balgaropitetsitе Така е! Това е истината! Българите (все още роби на комунизма) до такава степен са одивяли, че вече нямат нормални отношения! Като посещавам България виждам все едни намусени, недружелюбни, балкански субекти, които по най-неприятен начин се опитват да те ограбят. Ако не са роднините няма да стъпя повече в тази опростяла територия!
52
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Из новините около първия учебен ден:" Една трета от новопостъпващите ученици не говорят български"Без коментар
51
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 53 ***! Къде си учил? Какво те квалифицира да даваш съвети? "презират месните " се пише на български "презират местните"! Защото става въпрос не за месо а за мя(е)сто. Скобите са, за да ме разбереш, като се съмнявам дали изобщо ще имам успех при едноцифреното ти IQ.
50
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начи, живееш някъде - получаваш помощи и няма да си направиш труда поне с маргинални усилия да се интегрираш като научиш езика ?! Какво се получава, че данъкоплатците кредитират разни мюмюни да си хвърлят кърпата, да презират месните и да им смучат парите. Мерси много - дискриминация не е лоша дума. Дискриминирам срещу използвачи без да се стеснявам от етническата им принадлежност. Да си гледат работата.
49
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
fashisti!
48
1
 
55
 
! Отговори
Хораосъзнайте се преди 4 години
Ама това не е изгонване, а рестрикция на помощи, защо да не могат да избират кой да подпомагат да живее при тях? Мярката е справедлива, ние също трябва да въведем изисквания за помощите за писмена грамотност!
47
1
 
44
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Ще има още много промени да правят, за да елиминират всички тарикатски схеми измислени от изтоевропейци и всякакви други. В Осло от летището има метро до центъра на града. Отивам на машината да си купя билет, въвеждаш си крайната спирка и машината те таксува според разстоянието. Слизам си на спирката и няма изходяща бариера. Питам местните - "Ама какво ти пречи да си купиш билет до най-близката спирка и да слезнеш на най-далечната?!". Онези - "Ама как така, това не е правилно?!". Не ме разбраха.
46
1
 
35
 
! Отговори
Путкин преди 4 години
И в БЪЛГАРЯ трбва да се приеме такъв закон!
45
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последното изречение е много важно. Даже може би най-важното.Преди време имахте материал за изпити по немски в Германия. По този повод писах тук, че с изпити в предлагания формат не биха се справили и повечето българи. Ето и тамошен специалист по език изразява същото мнение. Коментарите към материала също го доказват ( почти всички). Мнения без да се знае какви са изпитите. В аспект "Четене с разбиране" , който е най-обемен, ще се провалят.
44
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Производителите на плюшени мечета не харесват подобни новини!!!
43
7
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
24 години в Австрия, 1/3 от живота й, и не е научила немски! Еми, няма кой да те вземе на сериозно, иначе този закон си е пълна дискриминация спрямо европейците, но за сметка на това бежанците унджубайци взимат кинти, защото не са бели, защото са много работливи и супер грамотни във всяко едно отношение.Да живее гейюропа...

Спонсорирани публикации