Дизелът замърсява пет пъти повече от бензина

Това показват данни от ново изследване в Париж
19 сеп 2019 18:00, Нели Христова
36
Дизелът замърсява пет пъти повече от бензина
Снимка: Pixabay

Докато ги има дизеловите и бензиновите двигатели, ще го има и дебатът - кой е по-вреден. Ново изследване, поръчано от кметството в Париж, показва, че дизеловият автомобил, който отговаря на екостандарт Евро-6 все пак продължава да изхвърля в атмосферата 5 пъти повече азотен оксид в сравнение с бензиновата кола.

С помощта на лазерни технологии експертите от неправителствената организация са измерили вредните емисии на 180 000 автомобила. Взети са под внимание възрастта на превозното средство, както и това какво гориво ползва, за да се определи, как различните машини влияят на замърсяването на атмосферата над френската столица.

Резултатът е еднозначен - дизеловите двигатели оказват по-негативно влияние на екологията. Така например, при дизелите със стандарт Евро-6 вредните емисии са 4,8 пъти по-високи от тези на бензиновите двигатели със същия стандарт. А новите дизелови мотори са само с 18% по-чисти от старите бензинови. На тях обаче се пада около 63% от общото замърсяване.

Измерванията в лаборатория значително се отличават от тези при реална експлоатация на автомобила - минимум 6 пъти. Изследователите посочват, че двигателите с вътрешно горене създават затворен кръг - вредните емисии се увеличават при топло време (над 30 градуса) и стават причина за парниковите газове, които на свой ред водят до увеличаване на температурата.

Още новини от света на автомобилите четете на сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За света не знам, но у нас замърсяват. Доста често срещано е някой да натисне ***,дала и отзад да е като парен локомотив..
16
8
 
9
 
! Отговори
Може ли... преди 4 години
някой да ми обясни как може моят 50 кубиков дизелов двигател, чист дизел, със катализатор, почти нов, замърсява повече от бензинов двигател?
15
8
 
9
 
! Отговори
х преди 4 години
Дизела си проличава най-ярко като най гадното и скапано гориво рано сутрин през зимните месеци.Тогава от всички коли по улицата най-ярко ти се набива гадният нафточ.Разбира се говоря за под евро 4.(От човек който притежава и дизелов автомобил).
14
11
 
12
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Като чета коментарите и отчаяната защита на дизелите ми идва един въпрос:Всичките ли сте багеристи? Щото дизела има смисъл само ако нафтата ти е без пари.Дори вече е по-скъп от бензина на колонката.
13
11
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Не се опитвайте да изкарате кюмбетата си едва ли не чисти като сълза на девица.. Това е най-замърсяващото гориво след въглищата и мазута, а икономията при дизеловите машини идва от устройството на двигателя. По-мръсни са и толкоз.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Кой е тоя дизел, който харчи 5 пъти по-малко от бензина?
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хтхтНе си ли разбрал, че какво мислиш ти няма никакво значение?
10
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха, бати поръчката.Хванали се да мерят само там където дизеловия наистина превишава бензиновия - NOX. При това той е локален замърсител, демек дреме ми как е в Париж. При всички останали компоненти бензиновия надвишава в пъти дизеловия. Замърсяването е глобално. При това NOX може да се редуцира, докато повечето компоненти отделяни от бензиновите няма как
9
10
 
14
 
! Отговори
хтхт преди 4 години
карам дизел евро 6 и не мисля че замърсявам. Като си предстая какви теми дъвчат по света как замърсяват новите дизели........какво да кажем за пушилниците у нас, дето се задушаваш като караш зад тях. те са вън от всякакви класации, но ако нов дизел е вреден за тях какво?
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демек здравната каса ще трябва да плаща и вредни на собствениците на дизели?!
7
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаем, че в България като чуят за дизелов автомобил и на много хора зад.никът им се разтваря от щастие. Истината е, че има множество доказателства в подкрепа на твърдението, че това са най-вредните автомобили. Колкото и да философствате, истината е такава.
6
7
 
23
 
! Отговори
Решение! преди 4 години
На всеки, който притежава дизелов автомобил, да му бъдат отпуснати безвъзмездно средно по 55 000 евро за покупка на електрически!
5
2
 
14
 
! Отговори
Дизел преди 4 години
Значи ако изминавам 5 пъти по малко километри, замърсяваме еднакво.
4
5
 
18
 
! Отговори
читател преди 4 години
Чуя ли за НПО (неправителствена организация), при това зеленикава на цвятпросто ми се повръща.Изцяло манипулирани резултати.Никога не може да им се вярва.В Хоризонт в едно подобно предаване събеседникът беше председателят на асоцияцията на вносители на нови автомобили. Познайте за какво говореше.А "експертът еколог" , млад режисьор, или художник не помня.
3
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А случайно да са взели под внимание, че дизеловите двигатели имат много по-голямо КПД от бензиновите? Както и че са по-икономични по тази причина?
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който плаща той поръчва музиката, че и тук нла бла измишльотини
1
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дизелът замърсява пет пъти повече от бензина, обаче се харчи пет пъти по-малко, защото дизеловите коли са по-икономични.Така се получава, че пак е по-добре да се кара дизел, стига двигателят да е в добро състояние.

Спонсорирани публикации