Най-лошият сценарий: Банкрути на наши хотели след фалита на "Томас Кук"

Британският туроператор работи с над 40 хотела, само на единия дължи ? 1,5 млн.
74
Най-лошият сценарий: Банкрути на наши хотели след фалита на "Томас Кук"
Снимка: Reuters

Фалитът на втория най-голям британски туроператор "Томас Кук" ще се отрази тежко на българския туристически бизнес. Компанията държи 50% от полетите към летищата на Бургас и Варна. 

Председателят на организацията на собствениците на хотели Пламен Копчев предвижда, че банкрутът на "Томас Кук” може да доведе до фалити на хотели и у нас, "защото това са огромни суми, които не се знае кога ще бъдат платени”. "40 и няколко хотела работят с "Томас Кук”, заяви Копчев.

Още по темата

Копчев се надява, че хотелиерите ще получат отсрочка на някои плащания като ДДС и корпоративен данък, защото "това са пари, които още не сме получили”.

Почивката на туристите няма да бъде прекратена, но под въпрос са допълнителните услуги, за които са платили.
"Може да е вечеря, може да е екскурзия до Созопол или до Варна, може да е лодка, може да е аквапарк. Ние сме в преговори с тях, те да продължат да си изпълняват услугите", заяви  Христо Гълбачев, представител на Томас Кук за България пред btv.

Практиката на "Томас Кук” е да се разплаща 60 дни, след като туристът е напуснал хотела, а понеже компанията приключва финансовата си година през септември, обикновено разплащанията се правят на 1 октомври, разказва хотелиерът Ростислава Димитрова.

Нейният хотел работи от създаването си с "Некерман”, а след това с "Томас Кук”, който я придобива. Досега фалиралият британски туроператор дължи 1,5 млн. евро. В момента в хотела все още има 209 туристи на британския туроператор.

Ростислава Димитрова е получила уверение от "Томас Кук”, че  ще получи дължимите ѝ плащания през октомври.

У нас засегнати от фалита на британския туроператор Томас Кук са над 2000 туристи. Повечето от тях са на почивка в "Слънчев бряг”, малка част са на "Златни пясъци”. Близо 12 часа чакаха пътниците за Бирмингам вчера, след като полетът им на два пъти беше пренасочван.   

Всички полети на британския туроператор до началото на октомври от Бургас и Варна са отменени. Някои от туристите, пътуващи в понеделник, разбраха на летището, че самолет няма.

Представителят на компанията увери, че всички пътници ще бъдат извозени, макар и със закъснение. Полетите се пренареждат ден за ден.

"Ще се изпълняват от друга авиокомпания. Титан Еъруейз поема полетите на Томас Кук за извозване. До края на полетната програма са не повече от 2300 човека", казва Симона Тевия, представител на "Томас Кук Еъруейз”.
"Те имаха такива проблеми през 2015 г., 2017 г., никой не би трябвало да е изненадан. Правителството организира нашето връщане, ще се приберем вкъщи и няма проблем. Малко трябва да почакаме", разказва туристката Ан Мури. 

Вместо в 11:00 ч. сутринта, полетът за Манчестър излетя в 19:00 ч. вечерта. За Бирмингам беше пренасочен първо в 4:00 ч. следобед, после в 23:00 ч. вечерта. И по хотелите туристите са в неведение кога ще могат да излетят. 

"Не знаем в колко часа ще ни извозят, кога ни е полетът. Представителят им дойде, но каза, че уреждат само хората, които пътуват днес. За утре нищо не се знае", казва Карла Макс. 

Щсе отнася до туристите на британския туроператор у нас, този вторник ще има два полета от Бургас и един от Варна, които ще ги извозват. Те ще бъдат оперирани от компанията "Кондор”, която е дъщерна на "Томас Кук”, но все още продължава да лети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами засегнатите хотели ще имат да взимат... някой ден. Ако не могат да вземат, ще им ги вземат. Просто е. Сега тях ли да ги мислим? Че колко хора си загубиха апартаменти и имоти, някой трогна ли се от това?
54
0
 
12
 
! Отговори
Бвахаха преди 4 години
Че какво му е лошото на това? Нека си отдъхне малко природата от мутренска простащина.
53
2
 
9
 
! Отговори
Бубамара преди 4 години
Абе да горят. Бълхарите се закъхарили за некфи хайдуци на баба си у шортите. Баси народеца бълхарски дето не мисли за себе си !
52
1
 
3
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До X 53 Ами като не ти се мисли , що се напъваш ?
51
0
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Оффчарче 47 Да , ама нормалните хора нямат пари да купят тези хотели.
50
1
 
7
 
! Отговори
X преди 4 години
В интерес на истината по сайтове и друга медия в това число и министър, споделят информация отзападни медии.Да Томас кук е най-голямата, но има подраделения.Британския Томас кук е компанията майка с проблемите иначе има Томас кук скандинавия които са си много добре и изпълняват всичките си полети.Иначе нали не изкаха евтинити британски туристиНе ми се мисли след месец какво ще се случи с много дуги големи фирми от Британската империя
49
2
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До ПловдивТя кризата е факт от година и нещо, ама ние малко закъсняваме с информацията, при нас събитията нали са с 20г. закъснение. Хората до толкова оскотяха от немотия, че вече на всичко се радват. Нали знаеш притчата за царя и данъците как се притеснил когато хората започнали да празнуват? Е дай боже и при нас да е дошло това време. Колкото до това защо се радват? Защото мутрите заграбиха хотели строени с държавни пари и направиха *** недостижимо за нормалния българин!
48
2
 
14
 
! Отговори
Христо Гълбачев преди 4 години
Яко.Дано сринат след себе си и хотелите.*** крадлива!
47
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
От сега започват да ни заготвят! Не им стига, че рекламата им плащаме, а сега ще поискат и Бай Тиквондур да ги спаси пак с наши пари. А той нали не харчи свой, а наши ще им даде едни неотчетни парици, да си харчат за глупости и накрая пак данъкоплатеца да плати сметката на масата дето всички са поръчвали! За това е цялата статия, да ни подготвят, че пак от нашия джоб ще трябва да спасяваме перачниците на мафиозите както стана с КТБ и всички навързани там! За това е целия цирк!
46
2
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
световната криза сега ще ни помете окончателно
45
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Па дано фалира някое хотелче и тука,че ни писна от мазни бизнесмени.
44
3
 
6
 
! Отговори
транслейт преди 4 години
Cook = готвач. Няма що! Добре готвят тия от Томас Готвача!
43
3
 
19
 
! Отговори
Анинимничък преди 4 години
Това е цялата капиталистическа схема с ол-инклузив.. Едни компании ти казват ние ти даваме туристи, храни ги поливай ги и тн.. Пък ние един ден ще ти платим... Ама като фалират, идват други (същите с други имена) дето продължават бизнеса, труоат пирамидата и след годинки хоп.. *** фалирахме пак
42
8
 
35
 
! Отговори
Иво преди 4 години
АЛЕЛУЯЯЯ! Изгониха тези дето плащаха в брой и в кеш за да правят бизнес с евролибералите дето плащат след месеци ако сичко е пк.. Ето на ви европейски туристи
41
2
 
40
 
! Отговори
11 преди 4 години
Това е много добре , хатеава ми :) Щом може винаги чужденците тук да ядат и пият за без пари , а ние да плащаме по 150лв нощувка - няма ненаказано зло ;) Да фалират голяма работа. То и без това е едно обслужване.....
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направихте ми добро настроение за деня с тази новина
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно. Почиващите ще останат същия брой. Просто парите няма да минават през тази фирма, а през друга или други. Също и самолетите ще продължат да летят и пилотите и стюардесите. Нали някой трябва да ги превозва тези хора.
38
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таман няма да идват повече орди пияни, невъзпитани, бедни британци на хубавото ни море!
37
1
 
16
 
! Отговори
Thomas преди 4 години
Спокойно г-жа Николина Ангелкова ще се погрижи за хотелите! Тази година не успя, но следващата ще успее!
36
1
 
42
 
! Отговори
ПУКА ЛИ МИ преди 4 години
за крадците и бандитите заграбили българското черноморие. А за техните покровители от ГЕРБ и АНГЕЛКОВА пишман министър на туризма - НЕ. ВЪОБЩЕ. Убития чичо на ОЧИТЕ, председател на селсъвета на НЕСЕБЪР беше лапнал 7 /СЕДЕМ/ огромни хотела на Слънчев бряг. И така по веригата. Мед. лаборантка Иванова стана председател на Съюза на собствениците с 2 хотела на 1 линия ... И така безбрй примери

Спонсорирани публикации