16 евро заплата на час, но кадри няма – криза в строителния бранш

В Германия строителни работници се търсят, но няма желаещи
25 сеп 2019 16:20,
152

Работите по строежите не е лесна, нито в дъжд, нито под слънчевите лъчи. Няма и достатъчно желаещи да работят, няма и обучители.

"Има недостиг на нови попълнения. Няма млади хора, които да желаят да вършат тази работа. на повечето им липсва издържливост. Вкъщи може би получават всичко наготово, а тук трябва да се доказват", обяснява пред DW Рихард Щьоцнер, ръководител на строителна бригада.

Липсата на кадри сре певръща в още по-голям проблем за фирмите. Работа има, персонал не - обяснява Щефан Хирш, директор в строителна фирма.

Той обяснява, че веднага би взел още 20 души служители, но няма работници. Поради липса на персонал отказва поръчки за работа.

"Ресурсите са изчерпани. Демографските проблеми почват да се усещат и при нас", обяснява той. За да запази персонала си е вдигнал надниците от 16 до 18 евро на час.

Според него лошият имидж на бранша също влияе на евентуалните работници.

Проблемът е в много други сфери. Все по-малко млади хора избират да изучават занаятчийски професии.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
40
 
! Отговори
men преди 4 години
16 евро на час са 2400 на месец. в мюнхен ще умреш от глад и ще спиш по някой мост или ще пътуваш три часа до работа в едната посока. а строителните предприемачи са от най големите богаташи по цял свят. как става този номер?
72
2
 
36
 
! Отговори
факт преди 4 години
месечно се работи около 180 часа = 2880 до 3240 евро за тежък труд. Половината изхвърчат за данъци, остават 1400 до 1620, от тях още 500 за наем, остават 900 до 1120...други разходи не смятам, но остават транспортни, ток, вода, телефон, телевизия, интернет, храна, дрехи, обувки, мебели, отопление, е ???
71
4
 
51
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Бежанците да не са дошли в Европа за да работят? *** и подобни кюнлии от Источния блок ще опъва каиша за да може да се плащат помощи на бежанци, ц..и.г.....а.нни и подобни да може да раждат по 10 деца и да са материално осигурени.
70
2
 
45
 
! Отговори
Коментатор1 преди 4 години
Хора, четете че става въпрос за Германия бе мама му стара. За Германия се говори в статията. Ясно е, че в БГ няма такива заплати. Кога в БГ сме смятали заплатите на час...
69
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами турчетата и бежанците ? .. или и те като индийците в Great Britain
68
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали постоянно ни упреваха, че не можем да интегрираме ромите. Ами хайде интегрирайте милионите бежанци при вас и ще имате работна ръка. Нека да не я мислим толкова Германия, защото тяхното БВП се равнява на трилиони долари и то не 1-2 при това!Какво да кажем ние със жалките 57млрд долара БВП, никаква икономика, съответно мизерни доходи и пенсии у нас.
67
14
 
9
 
! Отговори
крайно време е преди 4 години
Крайно време е да приемат Украйна в ЕС. Поне бол евтина работна ръка...
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16 на час при положение че в фолксваген взимат по 80?! оферта си е направо в строителството
65
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия има развита Местна Власт- не централна като тук в Бг.. И ако си на место с липсваща професия и си с качества ще ти намерят винаги пари само и само да останеш
64
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но за това пък има бежанци, сега виждаме каква е функцията им ;) И в България ще започнат да се въдят поради същите причини рано или късно, тва е цената която ще платим за "демокрацията"
63
3
 
22
 
! Отговори
akud преди 4 години
всички работодатели даващи тази заплата искат да се работи по12-15 часа и задължително събота и неделя И за това всички продължават да ходят на "гадните " ягони в тъпата англия
62
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Минимална заплата по браншове в Германия няма"Само дето си има проф.съюзи, които прикоткват всичко живо и като чуят, че бачкаш за 2/3 от минималното според ТЯХ, вдигат олелия до небесата.Така че - да има минимална за бранша, макар да не е вписна в немското законодателство.
61
8
 
30
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Лъжат, на пръсти се броят фирмите в България дето дават тези пари. Тръгнете да си търсите работа като такива специалисти и ще видите какви смешни заплати ще ви предолжат. Обикновено заплатите навсякъде са колкото или под средната заплата за региона. Повече не дават бизнесмените, стиснати са. Някои от тях дори осигуряват работниците си на минимална заплата. Виждал съм всякакви абсурди.
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До62. Най добрата информация е ва място. В терминологията в бранша на стройтел. инсталации, санитарен фаянс . Почти всички думи и изрази са като в България. И когато служ. Е немец . Той ти помага защото има душа. Ако посредника е рускогов. Той по служебно задължение ти пречи.
59
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичси работим за Германия. Германия е Европа и без Германия няма Европа. От реч на Кондрад Аденауер 1965г.Ние българите сме в ЕС. И правата са ни като всички в ЕС България скъса с робите на болшевизма .
58
2
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Лошия имидж на бранша е заради тия които го управляват. Ако това нещо е хидроустройство не може да бъде направено така че водата да прониква в бетона .Така може да се строи в тропиците но не и в Германия. При 16 ? на час не трябва да се прави кофраж от платна ,а след тия да остава гол незащитен бетон . Водата при температури под нулата замръзва и се разширява. При тия цени на труда съм виждал че не се прави така .След кофражистите не бива да остава гол незащитен бетон ;)
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56В бюрото по труда как ще се разберете ако не знаете немски или те говорят и английски?Само питам информативно, просто интерес.
56
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Попаднах на представителката за България в борсата по труда във Франкфурт. Тя излезе руска шпионка. Лиши ме от месечно възнаграждение в стройтелството от 8000 евро. Аз немедленно я накиснах в службата по труда във Франкфурт. Тя не е законен посредник за работа Българи където и да отидете в бюро по труда на запад си търсете права като равни с нашите от бившия соц. Поляци, унгарци,словенци, словаки.
55
1
 
18
 
! Отговори
еее преди 4 години
че малко ли бежанци вкараха, пък сега нямало..
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички работим за Германията- дали си тук или там- пак за тях работиш... Немците обаче по стара традиция държат да преместват населението към тях /сега вече доброволно/ вместо да докарат заводите си...

Спонсорирани публикации