Титаничен проект: Северна Корея възражда Самджийон

Люлката на революцията ще стане изискан планински курорт
26 сеп 2019 20:15, Елка Василева
82
Титаничен проект: Северна Корея възражда Самджийон
Снимка: архив, Reuters

Гледката е като в картина на Лорънс Стивън Лоури, с хилядите си забързани работници. Това обаче не е Северна Англия през 20 в., а днешна Северна Корея и величествената строителна площадка в град Самджийон, пише Франс прес.

Виждаме работници по дървените скелета, през прозорците зърваме и тези, които работят в недовършените сгради. Някои пренасят различни материали, други бъркат цимент.

Изглежда всичко се прави на ръка в този пейзаж в студени тонове, в който преобладават земята, елите и сградите с покриви в бледозелено или ръждиво червено.

Това е титаничен проект, осъществяван по лично разпореждане на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Целта е напълно да се възстанови Самджийон, много символично място на границата на страната.

Този град е административен център на окръг до китайската граница, но по-важното е, че в този окръг се намира (според севернокорейската пропаганда) не само родното място на Ким Чен Ир, баща и предшественик на Ким Чен Ун, но и планинският връх Пектусан, легендарната люлка на корейската нация.

Проектът включва музей на революционната дейност, стадион за зимни спортове, нова железопътна линия до Хесан, 10 000 жилища и завод за пакетиране на боровинки и картофи, най-важните природни ресурси в района.

Това е гигантски проект. Такъв може да бъде предприет само в монолитна държава като Северна Корея, където властите могат внезапно да решат да вложат огромни ресурси с една единствена цел и да реализират проекта по авторитарен начин.

Резултатите може да са впечатляващи, както когато през 2016 г. хиляди жилища бяха построени само за три месеца след наводненията в провинция Северен Хамгьон.

Но има много въпроси дали се строи качествено и това важи не само за инфраструктурата.

Самият Ким Чен Ун изрази притеснения по време на няколко инспекции на строителната площадка в Самджийон, особено по време на една от тях миналата година, когато се снима с отговорни лица, седнал върху купчина картофи.

Идеята беше да се насърчи отглеждането на тази култура, за да се разнообрази продукцията и да се води борба с недостига на храни.

Качеството трябва да бъде водещо пред скоростта на изпълнението на строежа, каза Ким на работниците, според официалната агенция КЦТА, която цитира изказването му, че ако "сградите външно изглеждат добре, но не вършат работа, това ще огорчи бъдещите поколения".

Той подчерта и необходимостта от осигуряване на електроенергия, достатъчна, за да превърне Самджийон, "люлката на нашата революция", в "изискан планински курорт" в "най-богатия окръг на страната", според КЦТА.

Това е амбициозна цел в много отдалечен планински район, където зимите са изключително сурови, а повечето пътищата не са асфалтирани.

Според местните власти половината от активното население в окръга, което наброява 25 000 жители, е заето в поддържането на историческите му обекти, 20 процента работят в селското стопанство, а останалите в промишлеността, включително хранителната.

Пхенян не е съобщил каква е стойността на този проект, който се предвижда да бъде завършван поетапно. Ким настоя той да е готов за 75-годишнината от основаването на Корейската трудова партия през октомври 2021 г.

В Самджийон някои сгради изглеждат завършени, но други са само бетонни корпуси.

В Северна Корея голяма част от капацитета на армията се използва за строителни проекти и много от работниците в Самджийон са войници, които не почиват дори по време на "Чусок" - тридневния празник на жътвата, един от най-важните през годината.

Много студенти също бяха мобилизирани през ваканциите.

Северна Корея не страда от недостиг на работна ръка, но наблюдатели смятат, че международните санкции, наложени на Пхенян заради ядрената му програма и програмата му за балистични ракети, оказват влияние върху големи проекти като този в Самджийон или туристическата зона Вонсан-Калма на западното й крайбрежие, чието пускане в експлоатация беше отлагано няколко пъти.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
12
 
15
 
! Отговори
До Бангладеш преди 4 години
Населението на България намалява още от края на 70 те години. Свързано е и с промяната на начина на живот. Вкарване на хората в малки панелки, образованието и т.н. Големият проблем е миграцията.Единствената причина да е нямало такава през комунизма са затворените граници.Да напуснеш страната е било предателство. Що ли. Ако е било толкова добре никой е нямало да иска да се маха. Щеше да види колко зле е на запад и да се върне. Защо режимът се е страхувал
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще е интересно да дадеш данни за рака. Защото първият ти факт, не е верен. Дания не е на първо място по болни от ракови заболявания.И пак казвам,темата е Сее. Корея
42
9
 
17
 
! Отговори
Бангладеш преди 4 години
А членката на ЕС и НАТО американската патньорка колко милиона е? Как живеят българите при демокрацията в членката на ЕС и НАТО американската патньорка България която е първа по смърност в света и най-бързо намаляващ народ.
41
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономическият гигант Швейцария не проузвежда нищо освен луксозни часовници и шоколади, но от това не се живее, всичко е пране на пари на световната мафия.
40
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сев. Корея била 40 млн Ами Бангладеш от 60 те досега е нарастнала от 40 до над 150 млн. И една сурия подобни държави. С тях ли сравняваш Корея. В развития свят населението не расте, защото има образование, контрацепция и няма нужда да се раждат много деца които да помагат на родителите на полето.А и имат достатъчно занимания, за да не им е само до секс. Като нямаш телевизор и забавления ти остава само кекса
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ходи на специализация в Куба и ще разбереш. Но е факт, че продължителноста на живота е както в Дания, и са на едно от последните места по ракови заболявания а Дания е на първо място!
38
4
 
5
 
! Отговори
комунизъм=разруха преди 4 години
Ако комунистите завладеят пустинята Сахара то със сигурност пясъка ще стане дефицит.
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФиделA как се прави здравеопазване в членката на ЕС и НАТО и американската партньорка България в която заводите никнат като гъби, доходите постоянно растат и българите забогатяват а спорет Урсула България е образец са просперираща и благоденстваща страна в ЕС?
36
8
 
1
 
! Отговори
Русия е сама преди 4 години
И северно корейците напускат съюза с Русия. Остава им само Куба, засега...
35
8
 
3
 
! Отговори
Фидел преди 4 години
До АнонименДраги, как се прави здравеопазване без пари?Те не могат нефт да си купят, магазините са празни, заплатите по 20 долара, ходят на пазар в най-бедната държава Хаити, затварят университети поради липса на ток, ядат ориз и пият подсладена вода, транспортът е кошмар, в Хавана от един до друг квартал се пътува по 3 часа, не само храна, в аптеките липсват елементарни лекарства като сироп за кашлица и т.н.Добре, че кубинските знахари са добри.Здравеопазване са имали преди при Батиста!
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бългapaците са на изчезване, и тази новина е великолепна!
33
5
 
12
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
Относно фейк витрините и автосалоните си прав. Има клипчета в youtube на човек, който ежегодно ходи в КНДР. Всеки път го водят в един автосалон да се хвалят как правели коли и в салона "клиенти" уж гледат колите. Хубаво де, ама постоянно са едни и същи лица. Там кола няма никой, освен високопоставени партийци. Коментарът ти е повече от точен и уместен. Само един продажен комунистически роб, който би се продал за комат хляб и ракия, би хвалил земния ад- КНДР.
32
6
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Верно ли нещо не произвежда Швейцария. Само един гигант в машиностроенето като АББ на нас ще ни стигне да ни се вдигне износа с двуцифрен процент. Зиг Зауер, най-големият производител на учебни самолети и не само Пилатус. Фарма гиганти като Рош,Мерк. Отделно десетките часовникарски фирми са на най-високото ниво на финна механика. При това с висока добавена стойност.
31
4
 
9
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
Драги ми смехурко, и робите в империите и в САЩ са се увеличавали. Това е равносилно на твоите велики мисли- да искаме да сме тотални роби. Повярвай, не знаеш какво говориш. Ясен си, че си с 1000лв. заплата и би се продал за ядене на корем по всяко време, ясен си, че не те интересува свобода на словото, отворен пазар и пътувания, не се изказвай като един виден Бай *** псевдопатриот, страдащ по комунизма. Бягай там- на драго сърце ще те приемат!
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не са китайците да ги подържат на изкуствено дишане севернокорейците ще изчезнат за един месец.
29
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знаете какви небивалици пишете в коментарите! Напишете в google North Korea Ski Vacation- има ежегодни екскурзии. От интерес отидохме с група приятели- положението е, меко казано, шок и ужас. В хотела храна има, но тя е корено различна за чужденците и партийците- тоест хубава. Магазините са ПРАЗНИ- фейк витрини по време на туристическите обиколки- нарочно се минава покрай тях. Фейк автосалони с едни и същи подставени лица... Интернет- забрави, тотална цензура. Абсолютен ужас, мизерия и глад.
28
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно тъпo и неуместно е да се подограваме на Северна Корея. Тя се развива и населението и расте, а ние изчезваме. Нали разбирате колко мaлoyмнo е точно ние да се подиграваме?
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 11На всичко.
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания го докарват малко на социализъм, но в миналото много са крали и ограбвали други народи, и сега имат и могат да си позволят "справедливо" разпределение, въпреки че и там богатите са си богати. А Швейцария са мафиотска държава, нищо не произвеждат, никаква икономика, само прадне на пари - как няма да са богати!
25
5
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
И на какво отгореСев. Корея ще надмине юга.Ти в час ли си откога са тези санкции. Че и в момента Ким търгува с Китай и Русия, Иран.А преди 89-та имаше подкрепата на целия комунистически блок. Но дори тогава бягаха хора от рая на мегаломана Ким Ир Сен. Пред портрета на който всеки кореец се кланям като на Бог. Това там дори не е комунизъм. Това си е азиатско извращение.

Спонсорирани публикации