Как да изберем перфектната употребявана кола?

9 съвета от експерти за купуването на стари автомобили
3 окт 2019 13:04, Нели Христова
21
Как да изберем перфектната употребявана кола?
Снимки: Reuters

По-голямата част от хората в България избират да заложат на употребяваният автомобил пред новото превозно средство директно от магазина. Процеса при покупка е по-лесен, а и много фенове предпочитат точно определени стари модели, пред новите им, по-скучни версии, пише Automedia.

Но за разлика от новите автомобили, употребяваните имат история, която често продавачите крият. На колко километра е колата? Наистина ли е толкова здрава, колкото изглежда? Ето няколко съвета, които може да ви помогнат при избора на стар автомобил.

1. Харесали сте си нов автомобил?

Заслужава си да изчакате година! Средно, цената на един нов автомобил е около 32 000 евро. Въпреки това, само след година и след като автомобилът е изминал 15 000 километра, цената пада с повече от една четвърт на около 23 500 евро.

Следващите 12 месеца не са толкова „загубени“. Средната цена се смъква с 4 000 евро (около 17%) през втората година. Като цяло, да изчакате година е страхотна идея. Само 12 месеца търпение ще Ви спестят цяло състояние! Въпреки това, това не важи за луксозните марки, които държат цените си, като Мерцедес или Бентли например. Няма да намерите много от тях за продажба, а дори и да успеете, то продавачът може и да не е склонен да се пазари много.

2. Кога е подходящото време за покупка?

Знаем, че сте открили Вашия автомобил-мечта. Знаем, че го искате веднага. Изчаквайки по-добрия момент, обаче, може значително да Ви спести повече разходи.

Като всеки друг бизнес, търговците на автомобили следват календара. За тях е нужно да покриват целите си, които обикновено са свързани с края на всяко тримесечие. Следователно, март, юни, септември и декември са най-подходящи за Вашите средства, тъй като търговците обикновено обявяват отстъпки или бонуси, за да постигнат целите си навреме.

От друга страна, не посещавайте автосалоните в последния ден от месеца. Търговците се стремят да постигнат целите си в по-ранен срок. Ако успеят, бонусите спират до следващото тримесечие. Целогодишно, препоръчително е да избягвате почивните дни или началото на месеца, когато обикновено са разпределени дните за заплата. Очаква се голям приток от хора в рамките на този период, а голямото търсене винаги убива желанието на търговци да смъкнат цената.

Въпреки това, покупката от частен продавач не влиза в тази категория. Те не харесват бизнеса. Номерът е да следите цената на избрания от Вас автомобил в продължение на няколко месеца. Ако тя намалява, можете да изчакате. Ако започне да се покачва, не чакайте нито минута повече.

Също така, вземете предвид периодите, в които по-малко хора имат интерес в покупките. Перфектният избор може да е по Коледа или по време на летните почивни дни. Имайте предвид и сезона. Например, търсенето на кабриолети е по-ниско през зимата. Цената би трябвало да отрази този факт. Използвайте го.

3. Задайте си практични въпроси

Някои хора са запалени по автомобилите. Други са настроени по-практично. Трети опитват комбинация от всички опции. Без значение от коя група бихте искали да сте част, заслужава си поне да преминете през списъка с практични въпроси. Бензин, дизел или втечнен пропан-бутан (LPG)? Може би хибрид или електрически автомобил?

Предпочитаното от Вас гориво може значително да окаже влияние върху модела, който може да изберете. Имайте предвид, че дизелът може да бъде забранен в някои градове в близкото бъдеще. От друга страна, правителствата може да предложат отстъпки или бонуси за екологични електрически превозни средства.

От какво се нуждаете? Оставете емоциите настрана. От какъв автомобил се нуждаете  наистина или имате конкретни изисквания? Трябва ли Ви повече място за цялото семейство? Пътищата, по които се движите изискват ли 4X4 SUV? Ще Ви се налага ли да теглите ремарке?

От друга страна, искате просто икономичен автомобил? Или може би имате достатъчно силни доводи за червеното кабрио? Кратки пътувания в града или дълги пътувания по магистралата? Къде автомобилът Ви трябва да се представя по-добре? Трябва ли да спести гориво в градове с много трафик и да се побере в малко паркомясто? Или трябва да е достатъчно мощен за скоростни пътувания по магистралата?Колко голям багажник Ви трябва? Ще Ви трябва ли място за бебешка количка или спортен екип? Или единственото, което ще носите е две торби с покупки от магазина?

4. Реалната цена на автомобила

Каква е цената на Вашия автомобил? Не е само сумата, която прехвърляте на продавача. Цената включва също и текущите разговори. Уверете се, че сте предвидили поне част от тях: Разход на гориво. Числата обикновено изглеждат по-добре в рекламите, отколкото на Вашите касови бележки. Въпреки това, ако сте хвърлили око на няколко модела, то си струва да сравните икономията им на гориво. Уебсайтове като HonestJohn имат инструмент за „Истинско гориво на пробег (MPG)“. За разлика от лабораторните тествания на производителите, те споделят реални данни от реалния  шофьори относно истинския разход на едно превозно средство.

Застраховка

Застрахователната премия зависи от статистическите Ви характеристики като шофьор, но също така е тясно свързано и с мощността на двигателя, възрастта, марката, модела, функциите за безопасност, автомобилната алармена система, и др. Посъветвайте се с експерти или просто проверете онлайн калкулатор за застраховки, за да научите кой автомобил би ви донесъл по-добри условия на полицата.

Данък

Таксите са различни във всяка страна, но обикновено зависят от вида гориво на превозното средство, емисиите на C02, мощността на двигателя, теглото на автомобила, ако е луксозен автомобил, и др. Изчислете всичко това преди да изберете автомобил, който да закупите.

Поддръжка

Всеки автомобил трябва да се обслужва според предвидения от производителя график за обслужване. Затова, при покупката на автомобил, разберете колко километра остават до предстоящата поддръжка и колко сложна трябва да бъде тя. Между другото, базираните на блокчейн доклади на carVertical обикновено включват функция „Поддръжка“, затова можете лесно да я проверите там. Ако поддръжката предстои скоро, ще платите за нея колкото цената на автомобила, не мислите ли?

Гуми

Продавачът предлага ли зимни и летни гуми? Достатъчно нови ли са, за да бъдат употребявани за сезон или най-малко два? Ако отговорът е „не“, автомобилът Ви отново ще изисква значителни средства.

Още за пробега, историята на автомобила, тест драйва и не на последно място - пазарлъка, четете тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 4 години
*** Христова е доказано автомобилен експерт. Хахаха
18
1
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 8 (Морга бг)Това беше възможно най-неудачното сравнение: Да сравниш Чехия с Русия е все едно да сравниш Науру със Швейцария.Не случайно Хитлер е окупирал Чехия преди да започне войната. Държава с развита индустрия и качествена продукция неотстъпваща на германската!
17
2
 
0
 
! Отговори
шефиор преди 4 години
Извинявай че ще го кажа, но ти или си приближен на някой от партия (мафия) ГЕРБ, или си сложил розови очила и рееш поглед в облаците?Не виждаш ли каква мизерия е???Да, поне колкото в Лидъл получавам. Не повече. Макар да не съм там и работата да ми се води престижна!Но виж сам официалната статистика: средната заплата пак е толкова!Ако съм сам е добре, но отчитай факта че може да имам семейство, деца, разходи...Живея в реален свят, а не в къщата на "Бай Брадър"!
16
0
 
6
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Истината е ,че хората надхвърлят възможностите си.Купуват коли ,които не отговарят на джоба им. И после кой ми с*а в гащите?! А това ,че 80% от колите нов внос са пълни кошове не го коментирам.Отделно 95% от клиентите искат да ги излъжеш.Няма как кола на 10г да е 140000 км пробег.Масово колите са на по 280000 до към 360000 км.
15
0
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 4Ваша работа си е да ми вярвате или не.Аз съм реален клиент и нямам нищо общо с автокъщите.Единствено при регистрацията в КАТ, понеже бях достатъчно наивен да допусна, че мога сам да се оправя за един ден, се възползвах от услугите на гаджето на една комшийка, когото срещнах случайно там.После ходих да почерпя за новата кола, а той гузен, си призна. Вика: Не знам дали разбра, ама вече ти взех пари за регистрацията. Не бях се усетил, но викам нищо, ей така, за здраве и късмет!
14
0
 
4
 
! Отговори
пецата преди 4 години
По скоро ще спечелиш от търкане на билети от колкото да уцелиш здрава кола, пък в сервизите никой няма да ви каже че е развалена като я закарате преди покупка, не е в тяхен интерес, всички сервизи лъжат, а тези които ви казват че не лъжат, лъжат, хаххаах
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По здрава кола от Ланд Крузер-200 няма ,може и Прадо ако нямате пари за бензин.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То па нашите едни сервизи! И какво като премерят компресията? Има малки детайли, който показват състоянието на колата. Просто трябва да се гледа.
11
2
 
5
 
! Отговори
Saki преди 4 години
За да намалиш рискът ,да си хвърлиш парите на вятъра е задължително, да закараш колата в сервиз . Да видят състоянието на ходовата част ,каросерията,скоростната кутия и т.н.. Да проверят компресията на двигателя. И да и направи тест драйв, някой който разбира.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, дайте ми пари, аз ще ви покажа как се купува перфектната кола. Иначе най - добрата кола, както вече всички знаят, е служебната. .
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дидие я излез от системата вече мие ясно как работиш аиде вън че и аз работя конова
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз я купих без забележки и след 50 000 се срина. Точно на петата смяна на маслото. Не изключвам и това, че наши масла и горива са помия. Възможно е да съм сипал скапано масло, но по- вероятно е да е имала добавка.
7
5
 
3
 
! Отговори
Морга бг преди 4 години
Както и при бай Тошо, хората могат да си позволят нов автомобил произведен в източна Европа - Румъния,Чехия, Сърбия или Русия. Лъскави таратайки втора ръка си купуват предимно цъpвyлите и *** от ромски произход.
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 3 години купихне Пежо 206 на жената. Избирах го около 3 месеца, чак ми се разсърди и реши че не искам да й купя кола. Да чукна на дърво, от тогава не е имала нито един ремонт. Скоро пак идва момента за смяна на маслото. Тогава ще я огледам и за други забележки. Ако се избира внимателно, колата макар и стара може да е съвсем добра и здрава!!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колите от Италия на осем години с поне на 300 000. Може да попаднеш и на такава на 100 000, но със сигурност и е върнат километража с 200 и е с добавка в маслото.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекИ баба Моника само веднъж седмично е ходила с колата до магазина , нали ?! ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
3
8
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 1Ти явно се майтапиш но предишната ми кола беше точно такава!Е, карана си беше но отлично поддържана.И бабата сигурно е била непушачка, запалката беше неизползвана, а и нямаше и следа от дим и цигари в купето.И името и знам - Моника се е казвала, щото го пише в сервизната книжка.
2
0
 
8
 
! Отговори
шефиор преди 4 години
Да изчакам една година цената на новата кола да падне на 23500 евро била страхотна идея???!!!Супер!Така, чакай да пресметна като го взема кредита за колко време ще го изплатя...Окей, сметнах го!Начи, като разделя цената на месечната вноска която мога да си позволя, се получават 470 месеца.Като ги разделя на 12 резултатът е почти 40 години!Евала, на 95 годишна възраст ще съм горд собственик на почти нов автомобил... който вече ще е безнадеждно остарял!!!Страшна далавера, пфу!
1
1
 
19
 
! Отговори
Красю джамбазин преди 4 години
Елате на Горубляне ве, докарваме само качествени коли, до 15 годишни на по 80000 километра, премиум селекшън, само обикалям бабите дет си държат колите в гаражи у Италия и им ги изкопуваме. Като нови, сядаш и караш