Китай и Хонконг между патриотизма и свободата

В квартал Норт Пойнт повечето хора подкрепят комунистическата партия
6 окт 2019 21:14, Нели Христова
30
Китай и Хонконг между патриотизма и свободата
Снимки: Reuters

"Преди можех да кажа, че обичам Китай. Сега вече не мога да го направя".

Обстановката в Хонконг се нажежи до червено. Полицията се сблъска с протестиращите, а един мъж бе прострелян. Но желанието за автономност успя да раздразни един квартал в Китай.

По-голямата част от жителите на Норт Пойнт са лоялни на китайското правителство и комунистическата партия. И са готови на сблъсъци с протестиращите на улицата.

Още по темата
"Никога не съм си и представял, че ще видя такова насилие в квартала си. Роден съм в Норт Пойнт, винаги съм живял тук. Мястото е наистина уникално. Но има и много хора лоялни на комунистическата партия", казва един от протестърите, роден на територията на хората, които искат Пекин да ги управлява. Той крие лицето си и името си, за да не го открият властите.

Преди дни той отива до стената на протестиращите, където са залепени много лозунги и плакати. Вижда как група мъже ги късат и се опитва да ги заснеме. Когато го виждат, мъжете го нападат и започват да го бият. На клипа може да се чуе, как той крещи: "Не съм направил нищо!"

"Сега вече ме е страх. Трябва да съм много внимателен. Но като протестиращ, моите виждания няма да се променят", казва активистът.

Днес Комунистическата партия в Китай отбеляза 70 години на власт. Но не всички празнуват. "Нека небесата унищожат комунистическата партия и всеки неин член!", крещят протестиращи по улиците

"Това е национален празник, изпълнен с дилеми. Китай се опитва да посегне на начина ни на живот, за това виждаме експлозия на толкова конфликти в обществото ни. Китай е моята страна и я обичам много. Но сега вече не мога да кажа думите "аз съм патриот". Режимът в Китай те принуждава да го обичаш. А това е болезнено за мен", разказва протестиращият. Той обяснява, че е имал разправии и със семейството си, тъй като те са по-консервативни и не разбират протестите. Смятат ги за хаотични.

"Старото поколение го е страх от комунистическата партия. А аз се надявам, че след време всеки човек от Хонконг, всеки китаец, ще се радва не само на икономически растеж, но и на свобода. Че всички ще живеем без страх. За това трябва да защитим начина си на живот".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е тя. Свободата си е благо нещо. Китай иска да ги набута в кошарата , но хората не кълват.
1
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нека небесата унищожат комунистическата партия и всеки неин член!", крещят протестиращи по улиците.Съгласен