Дали това не е бъдещето – автомобили направени от канабис?

Тялото на колата е по-леко, но десет пъти по-устойчиво от стомана
7 окт 2019 19:47, Нели Христова
33
Дали това не е бъдещето – автомобили направени от канабис?
Снимка: Джей Лено

В продължение на години мислехме карбона за един от най-екзотичните материали, от които може да е направена една кола. Възможно е в близкото бъдеще обаче това да се промени.

В своето шоу по CNBC любителят на бързи и красиви коли Джей Лено показа прототип, направен изцяло от... канабис. Разбира се, тук не става дума за марихуаната, с която човек може да се напуши, а коноп, който има множество приложения и е изключително природосъобразен.

Близо 45 килограма канабис и 200 хил. долара е инвестирал собственикът на автомобила Брус Дайтзен в създаването му. Тялото на колата е по-леко от това, изградено от въглеродни нишки, но пък е 10 пъти по-устойчиво от стомана.

Още през 1941 година Хенри Форд заявява пред автомобилния свят, че всичко може да бъде направено от коноп, включително и гориво. За това, колата на Брус може да се движи и на биогориво, изработено от рециклирани аграрни отпадъци. 

А в свят, който е загрижен колко голям е въглеродният отпечатък, който всеки оставя след себе си, кола, направена от коноп е напълно на мястото си.

Въглеродният отпечатък, който оставя производството само на един обикновен автомобил е 10 тона. Прототипът на Брус е абсолютно въглеродно неутрален.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6а я кажи сега от къде идва този въглерод в растенията които горим? Нещо за кръговрат на веществата да си чувал? Във 2ри клас се учи...
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4едно време в САЩ е можело да си платиш дори данъците с коноп. Много лесно можеш да разровиш нета и да разбереш кой и защо забрани индустриалния коноп. Естествено това са причини защо го няма на Запад. По Тошево време в България коноп се сееше и преработваше. Правеха чували от него. След 89-та фалира просто защото икономическия модел на предприятията не работеше. Сега от 2-3 години се мъчат да възродят производството
6
0
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
До АнонименПри горене дървото и въобще биогоривата освобождават въглерода натрупан в тях по време на растежа им. Тоест те са въглеродно неутрални. Което се счита за липса на въглероден отпечатък. При изкопаемите горива не е така.
5
1
 
6
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
Американците открили Трабанта
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двигател, който ИЗГАРЯ гориво (въглеродно), оставя и "въглероден отпечатък". НЯма как да гориш преработени, отпадни дърва и да няма въглерод. Всичко, което горим, за да доставяме енергия оставя такъв отпечатък. Няма да говорим какъв отпечатък оставя преработката на такива отпадъци. Джейн Лено е АЙдиот! Тротинеткаджиите също.В момента нямаме печеливш ход. Това е простата истина.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, това не е бъдещето, а това е МИНАЛОТО. Това е забравеното минало, понеже именно модел на Форд в миналото е бил направен от коноп. Не е нещо ново.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това го знам вече за тоя прототип поне от две години.....
1
0
 
2
 
! Отговори
Мери Джеин преди 4 години
Ооооо......да брааат.............пуф.......