The Wall Street Journal: Барселона е парализирана от обща стачка

Демонстранти блокираха и входа на "Саграда фамилия"
18 окт 2019 20:55, Анисия Иванова
52

Снимка: БТА

Стотици хиляди протестиращи се събраха в Барселона за обща стачка, парализирайки града, пише The Wall Street Journal. Протестите доведоха до принудително затваряне на прочутата базилика "Саграда Фамилия" на фона на подновените призиви за отделяне на Каталуния от Испания.

Последната вълна на вълнения, предизвикана от тежките присъди на сепаратистки лидери по-рано тази седмица, направи дългогодишния въпрос за независимостта на Каталуния отново централен за политическия дебат в Испания, на фона на предстоящите поредни извънредни парламентарни избори на 10 ноември.

Масови демонстрации, започващи от различни части на Каталуния, се събраха в регионалната столица Барселона, блокирайки големи булеварди на фона на голямо полицейско присъствие. Досега са отменени 57 полета на барселонското летище “Ел Прат”.

Още по темата

Пред най-известния символ на града, "Саграда Фамилия", стотици протестиращи, носещи каталунски знамена, се събраха, за да призоват за освобождаване на осъдените политически лидери, скандирайки: "Нашата присъда е независимост!". В отговор на протеста управата на базиликата заяви, че ще затвори, съобщава "Фокус".

В петък бе отбелязан петият и най-голям ден на протест, след като Върховният съд на Испания в понеделник осъди девет каталунски сепаратистки политици на между 9 и 13 години затвор заради тяхната роля в обявения за незаконен референдум за независимост през 2017 г.

Засега днешните протести са мирни, но предишните дни бяха белязани от актове на насилие и вандализъм. В Барселона протестиращите и полицията се сблъскаха трета поредна вечер в четвъртък. Властите твърдят, че поне 350 души са ранени и над 80 са задържани от понеделник насам.

Каталуния, регион от 7,5 милиона души, е най-богатият в Испания и отдавна е обхванат от сепаратистки настроения. Той има свой собствен език и значителна степен на самостоятелност по отношение на здравеопазването и образованието и също така контролира собствените си полицейски сили.

Обновените призиви за независимост подлагат на изпитание подхода към кризата на действащия премиер Педро Санчес, който подкрепи диалога със сепаратистите от областта.

Регионалният лидер на Каталуния Ким Тора призова за втори референдум за независимостта на Каталуния. В интервю за The Wall Street Journal в петък той заяви, че очаква повече отстъпки от Мадрид.

„Смятам, че Испания трябва да чуе този протест за справедливост и свобода и трябва да направи политическо предложение“, каза той. „Абсолютно необходимо е новото испанско правителство, което дойде на власт след изборите, да осъзнае, че без да чуе гласа на Каталуния, Испания не може да бъде управлявана.“

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон прекара един ден в белгийски арест, след като се предаде в четвъртък заради европейска заповед за ареста му, издадена от испанските власти. Той бе освободен в петък, в очакване на решение на белгийските власти на 29 октомври дали да бъде екстрадиран. Миналата година белгийски съд отказа подобно искане за екстрадиция от испанските власти. Пучдемон избяга в Белгия след непризнатия референдум през 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Значи за Косово може, а за Каталуния не ... ?!Двойни стандарти отново !
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората се борят и стачкуват Франция ,Испания и други ,българите стегнаха багажа и айде довиждане.Оправяйте се от 8 мил.станаха 5мил плюс 2 мил.пенсионери.
18
4
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 20МНОГО ДОБРЕ НАПИСАНО НО ТАКИВА СА ЗАКОНИТЕ НА ДИВИЯ ЗАПАД!АКО КАТАЛУНЦИТЕ ИСКАТ СВОБОДА ДА ОБЯВЯТ ВОЙНА НА ИСПАНИЯ С РЕФЕРЕНДУМ НЯМА ДА СТАНЕ!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНЗначи, това че съм утрепал дядо ти, за да ти взема земята, автоматично ме прави пълноправен собствен на земятата и на теб самия. Къде живееш и имаш ли деца, че ми трябва малко земица и глупави робчета :)
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16О не, счупили 5 витрини на няколко големи междонародни вериги ... Ужас! Поискаха референдум! Няма! Опитаха се, да си направят техне! Няма! Пак помолиха! Няма!Айде сега ми кажи, че Априлското възстание е било вандалски акт, а отва,ч е бъгларите са се били на страната на русите е било национално предатлство, защото фактически са били поданици на Османската империя ....Ако игнорираш хората дълго, винаги става така. Рим така си замина...
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЩерюКое е по-зле за теб?
14
2
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Навсякъде безсилие! Светът е като голям, невидим затвор, хванат от платени корпоративни, държавни и религиозни институции. Като в мъртва хватка сме, но ни убеждават, че сме свободни и, че всичко става все- по добро...
13
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страшен лост на демокрацията, да унищожаваш държавно и чуждо частно имущество на други хора като теб и да го гориш на клада на площада. Отвратително. А това какво искат, не ми е много ясно. Дори заради самите протести в момента губят. А тръгнат ли наистина да излизат, икономиката им ще удари дъното.
12
3
 
7
 
! Отговори
Монго преди 4 години
Ако бях каталунец ниеога нямаше да простя на испанците.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошо Куртев, лошо. Навсякъде стана лошо, защото земята се пренаселва с бедни.
10
11
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е ПРИДОБИТА ОТ ИСПАНИЯ СЪС ВОЙНА!!И НЕ Е РЕДНО С ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ ДА СИ ПРАВЯТ ДЪРЖАВА !!!ИСПАНИЯ Е В ПЪЛНОТО СИ ПРАВО!!!КОСОВО И МАКЕДОНИЯ СА ПОДАРЕНИ НА СЪРБИЯ И ЗАТОВА МОГАТ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ БЕЗ ВОЙНА! НО КАТАЛУНИЯ БЕЗ ВОЙНА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТДЕЛИ!
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стотици хиляди ли прочетох?!Ми че те са повече от китайците в Хонг Конг, а за тях европейците ореваха орталъка.Първо да гледаме у нашето канче в ЕС.
8
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво протестите са един от най важните лостове на демокрацията.
7
3
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Опс,грешка .Не е Вашингтон,а уолтсрийт журнал ... .
6
1
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Ако Вашингтон пост не бе пуснла тази статията,то и Днес нямаше да напише за "войната" в Барселона-те и не пишат,че там палят,хвърлят..... а само парализирайки... .В Бейрут също има протести войствени .... .
5
10
 
21
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
Браво на испанците, срам и позор за българите - овце.
4
10
 
8
 
! Отговори
Хари преди 4 години
Тия не знаят какво ги очаква
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като Барселона бие Реал ще мирлясат. Това им стига. Независимост на Кукув ден!
2
12
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Ето така трябва да се обединим срещу герб!
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се протестира, а не като нас. За това сме последни в Европа, даже и за протестари не ставаме

Спонсорирани публикации