В Полша готвят: 3 г. затвор заради сексуално образование?

Целта е защита на децата от "сексуални изкушения и деморализация"
20 окт 2019 14:09, Елка Василева
90
В Полша готвят: 3 г. затвор заради сексуално образование?
Снимка: Reuters

Управляващите в Полша искат да защитават децата от "сексуални изкушения и деморализация". Те готвят законопроект, според който сексуалното образование в училище ще се наказва със затвор. "Болна идея", казват критиците.

Полша е разделена включително и по този въпрос. Според критиците предложеното затягане на закона представлява опит за забрана на съвременното сексуално образование, докато застъпниците му твърдят, че той “защитава децата от педофилия“, пише Дойче веле.

Според авторите на законопроекта в полските училища се насърчават хомосексуалните наклонности, а те от своя страна се възприемат като заплаха за здравето на учениците. Отговорни са тези, които преподават сексуално образование в училищата. Тези часове, които са част от избираемия предмет „Възпитание за живот в семейството“, също биха могли да увеличат интереса на младите хора към порнографията и да насърчат по-честия секс. Всичко това трябва да се промени.

Именно затова непосредствено след изборите новото-старо правителство реши да спази своето обещание: да преразгледа подробно часовете по сексуално образование в полските училища и да обсъди законопроект, чиято цел е „защитата на децата и юношите от сексуални изкушения и деморализация“.

Зад законопроекта стои гражданската инициатива „Спрете педофилията“. Всъщност става въпрос за разширяване на член 200б от полския наказателен кодекс. В закона, който съществува от 1997 година, „публичната пропаганда на педофилско съдържание“ е криминализирана; присъдата варира от парична глоба до две години затвор. В текста става въпрос обаче само за сексуален контакт между възрастен и непълнолетно лице, но не и за секс между непълнолетни. "Правната система не бива да изостава от напредващите промени в обществото", аргументират се авторите на законопроекта.

Според предложеното изменение вбъдеще всеки, който публично "пропагандира" или "одобрява” сексуален контакт между непълнолетни или използва за целта професионалното си положение в работата си с деца и младежи, трябва да бъде наказан с до три години затвор.

Широко поле за интерпретации

Олгиерд Панкиевич, един от инициаторите на законопроекта, казва: "Насърчаването на сексуални контакти между непълнолетни и подтикването им да изразяват своите сексуални нужди ги прави идеални жертви на педофилите."

Предложението е подкрепено и от управляващата партия “Право и справедливост”, според която този проект съживява едно най-важните конституционни правила на полската правна система, а именно защитата на детето.

Опозицията тълкува законопроекта по друг начин: според нея става въпрос за забрана на сексуалното образование в училищата и за оказване на натиск върху учители и терапевти. И не само върху тях, защото изменението засяга и други професионални групи, занимаващи се с деца, включително лекари, терапевти и вероятно дори свещеници. Това отваря широко поле за интерпретации. Какво да кажем за гинеколозите, които предписват противозачатъчни хапчета на непълнолетните момичета? И това ли ще се счита за “подбуждане към полов акт?"

„Самата идея е болна, прилагането й е опасно и вредно за всички, но най-вече за децата“, казва Йоана Шеринг-Вилгус от опозицията. В тази идея тя разпознава образеца на една тоталитарна система.

Протести срещу законопроекта

Във вторник вечерта стотици хора се събраха пред Сейма, за да протестират срещу законопроекта. Сред демонстрантите бе и полският топмодел Аня Рубик, която от години участва в образователни инициативи в Полша и подчертава, че сексуалната тема е табу в нейната страна. "Няма да спра да се боря за сексуално образование. То е от съществено значение за едно здраво общество, за да ни предпази от сексуално насилие." Тя е ужасена, че полските политици обмислят подобни инициативи. "Целият свят гледа към Полша и се хваща за главата."

Протести имаше и в други полски градове. Организаторите подчертаха, че ако законът бъде приет, затвор ще грози и онези, които информират за начините за предпазване от зарази като ХИВ и ЧПВ. Затягането на закона беше критикувано и от Върховния съд, тъй като според закона сексът над 15-годишна възраст не подлежи на наказание.

В крайна сметка и двете страни не искат нищо друго, освен най-доброто за децата си. Въпросът е кое е най-доброто при наличието на толкова много противоположни, несъвместими позиции в  Полша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33Ми аз в последните 5 години съм ходил в САЩ три пъти. На две конференции и веднъж на екскурзия. Нямах никакви проблеми. И трите пъти си купих билет през интернет и се чекирах предварително. Естествено ако приличаш на клошар, ще ти правят проблеми.И за Полша е така.До Анонимен 35Е тук грешиш. 99,9% от познатите ти слугуват.Моите познати работят в софтуерни фирми, в банкови офиси, в самолетостроенето, някой са крупиета, други са ветеринари, но всичките са се реализирали.
38
0
 
6
 
! Отговори
Не зная дали сериозн преди 4 години
До Анонименпиташ за САЩ, но ще ти кажа все пак:след като се сдобиеш в ВИЗА и Билет идваш в САЩ и се забутваш в някое Българско, Руски или Сръбско гето - ще питаш на место в Чикаго или в Сан Франциско или в Н' Йоркще ти намерят мизерна и ниско платена работаще живееш като скот в някое мазе в стая с още 2-*** до 4-терима като тебако си тарикат, като ти се отворят очите (след 3-5) години ще се легализираш и може да си стъпиш на краката ... около 10% от имигрантите успяват ....
37
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
хм!..."Трудна дилема..От едната страна е силниото влияние на католицизма в една от най-твърдите му крепости,от друга страна-..установената вече традиция полякините да са 1 в графата..сещате се..Да не дразним "регулатора"....От трета-"новите понятия" в Съюза....От четвърта..-"Стамбулската Конфекция"....От пета...разни "непеота"....Изобщо,"манджа с грозде"..
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименси путувал в "прекрасния" запад и САЩ1) билет през интернет можеш да си купиш, но когато се опиташ да се чекираш през интернет или на автоматичен чекинг терминал ще откриеш че на Българите това не им е позволено .... очква те унизителен и досаден разговор със служителя на авиокомпанията, тараш на багажа, след което евентуално ще те пуснат в самолета---Само това ли, да имам билет за САЩ! А някакви други удоствоерения и ще им искат ли да видят при свободата и деморацията?
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако нивото ти е за мияч на улици - ще миеш улици.Ако си кадърен инженер - ще работиш като инженер.Ако си кадърен доктор - ще работиш като доктор.А защо 99.9% от българите в ЕС мият улици и слугуват. Толкова ли са прости българите, че нямат инженери, доктори ами почти всички мият улици на Запад.
34
0
 
6
 
! Отговори
Очевидно никога не преди 4 години
До Анонименси путувал в "прекрасния" запад и САЩ1) билет през интернет можеш да си купиш, но когато се опиташ да се чекираш през интернет или на автоматичен чекинг терминал ще откриеш че на Българите това не им е позволено .... очква те унизителен и досаден разговор със служителя на авиокомпанията, тараш на багажа, след което евентуално ще те пуснат в самолета за запада ние сме били и ще си останем врагове !!!
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Крепостен сeляндуp"Както казах, можеш да отидеш и да работиш в която страна искаш.ЕС, САЩ, Япония, Канада... няма значение."A днес след 30 години свобода, банани, тоалетна хартия, F-16 за милиарди и демокрация мога ли да си купя билет през Интернет(измислен от американците) и да пътувам свободно за САЩ, или? Както казваш, би ли казал пак, че нещо не ми стана ясен този момент. И как стои този въпрос в Полша примерно? Благодаря предварително за точния и изчерпателен отговор на въпроса.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На какво ще ги учат децата. Много би ми било интересно да присъствам в такъв учебен час. Практични действия ще има ли щото нали се сещате че всяка теория има и практика. Учителката ще покаже ли позите при които най лесно се зачева. Ще покаже ли как го взима в ръка и как го прави голям и твърд след което си го поема в котето.... . Не затвор а смъртоносен закон трябва. Такива не заслужават да дишат камо ли да тъпчат грешната земя.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Ами за какво ти е необходимо да учиш физика и химия, след като физичните закони си важат и природата си работи и без да знаеш как.Абе, направо дай да затваряме училищата и да гориме учебниците и книгите.
30
2
 
4
 
! Отговори
Крепостен селяндур преди 4 години
До Анонимен 28Както казах, можеш да отидеш и да работиш в която страна искаш.ЕС, САЩ, Япония, Канада... няма значение.Ако нивото ти е за мияч на улици - ще миеш улици.Ако си кадърен инженер - ще работиш като инженер.Ако си кадърен доктор - ще работиш като доктор.Само в България ако нивото ти е на мияч на улици, можеше да работиш като директор на завод.Аз знам, че това е мечтата на всичките некадърници и мързеливци в БГ, но за ваше съжаление света не работи така.
29
4
 
11
 
! Отговори
Да видим фактите преди 4 години
В християнските държави се промотира и толерира и дори вече се узаконява и легализира безразборния извънбрачен секс както и всякакви третополови и гей извръщения. Унищожават се всякакви морални ценности и се въвеждат законите на Содома и Гомора. В резултат белите християни намаляват и скоро ще са малцинства в собствените си държави.А ислямските държави се придържат към традиционните морални ценности и не нарушават божиите закони. В резултат ислямските народи се увеличават и просперират.
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въвеждането на сексуално образование по начало е пълна глупост- за какво по дяволите ти е образование за нещо естествено, което ти е заложено по природа? Единствената му е цел е насърчаване на хомосексуализъм и объркване на сексуалната идентичност в ранна детска възраст. Някои хора не се интересуват колко деца ще травмират психически само и само да направят хомосексуализма нещо "нормално".
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Крепостен селяндурГраници вече няма. Поне за ЕС.Можеш да отидеш да живееш където искаш в Европа.А за САЩ има ли граници, освен че българите можат да слугуват и да мият улиците в Европа, нали вече 30 години сме партньори със САЩ и купуваме модерни 50 годишни самолети за милиарди от САЩ, и спираме проетки за милиарди заради САЩ, можем ли да пътуваме свободно за САЩ след 30 години демокрация, тоалетна хартия и банани? Как е в Полша?
26
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исляма е единствения шанс за западния свят. Християнството е доказано деградивна идеология. Само ислямът носи истинските морални ценности свързани със семейстото и отношения. Като едно от най важните неща е да не се допуска извънбрачен секс. Това е корена на почти всички други проблеми.Българите докато са били в османската империя са били научени на тези морални ценности и са ги спазвали. Но после пак се връщат към варварщината и безразборния секс и сега резултатите са налице!Загиваща нация
25
3
 
7
 
! Отговори
Полша преди 4 години
до 2-3 години ще изпадне до нивото на УкрайнаАмериканците само за една година им записаха 38 милиарда долара дългу им разтовариха 56 000 окупационен корпус да го хрантутят и да им плащат заплатите
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Ами като гледам трябва и ти да минеш един курс по сексуално образование, щом за теб единственото важно е да научиш как да нахлузиш капута.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото трябва да стане и за феминистка в образованието, здравеопазването и държавните институции.
22
3
 
3
 
! Отговори
Крепостен селяндур преди 4 години
До Свободен демократГраници вече няма. Поне за ЕС.Можеш да отидеш да живееш където искаш в Европа.Ако пък става нещо от теб и не си мързелив, можеш да си намериш прекрасна работа и да живееш добре.Ако пък си нещо изключително, в което се съмнявам, можеш да отидеш да живееш в която страна в света поискаш.Същото важи и за Полша и за всички 28 страни в ЕС.
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво представлява това сексуално образование?В какво точно образова децата?Да кажем,че в първите пет минути на първият час им се обясни,че при полов акт трябва да сложат презерватив.Отатм нататък на какво ще ги обучават-да не би да ги обучават на сексуални техники?Естествено,че нищо такова няма,а е поредният опит да се манипулират децата колко нормално било да са хомосексуални.
20
12
 
7
 
! Отговори
АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК. преди 4 години
15 години работих в Западна Европа. Където работих имаха много поляци и други народи от бившия соцлидер. Повярвайте ме всеки трети поляк има хомосексуални наклонности.

Спонсорирани публикации