Трудов резерв: 200 хил. българи не искат да работят, търсят ги

Сред тях - чакащи пари от чужбина, от имот или пък заети без договор
Обновена: 24 окт 2019 16:22 | 24 окт 2019 16:20, Веселина Йорданова
214
Трудов резерв: 200 хил. българи не искат да работят, търсят ги
Снимка: архив, БулФото

Над 200 000 българи са неактивни на пазара на труда и това е сериозен резерв, отчете зам.-министърът на труда Лазар Лазаров.

Приоритет в Националния план за действие по заетостта за следващата година ще бъде активирането на тези хора, както и търсенето за възможности за заетост на хората с увреждания, каза той пред журналисти.

По думите му тези над 200 хиляди души не са регистрирани в Бюрата по труда. Те често нито учат, нито работят, нито участват в курсове за допълнителна квалификация. Чрез медиатори държавата ще се опита първо да ги издири, след това да предложи съществуващите услуги на Агенцията по заетостта. Ще има и нови услуги, които тепърва се подготвят. Всички услуги са безплатни.

Сред групата има хора, които са свръхквалифицирани и те считат, че регистрацията им в Бюрата по труда не би допринесла за тяхната реализация, каза в отговор на въпрос Лазар Лазаров.

Те обаче трябвало да знаят, че проучването на политиките на пазара на труда и оценката на нетния ефект показва, че всички, които са с висше образование и са включени в мерки и програми, после си намират бързо реализация или запазват работните места.

Сред неактивните има и хора със средно професионално образование, което заедно с малки допълнителни курсове, в зависимост от развитието в региона, може да намерят бързо реализация. Част от хората разчитат и на средства, които идват от техни близки, работещи извън страната. Други пък имат собственост, която управляват ефективно, предаде БТА.

Има и такива, които вероятно работят без трудов договор. Вредите от недекларираната заетост се обясняват в кампании на ГИТ, съвместно с други държавни институции.

В Националния план за заетостта за 2020 г. средствата ще бъдат насочени в комбинация за програми за квалификация и субсидирана заетост. Ще се продължат онези национални програми, които имат добър ефект, като голяма част от тях са свързани и с хората в предпенсионна възраст, продължително безработните и младежи до 29-годишна възраст.

България и МТСП през следващия програмен период ще разполага с почти двоен ресурс в областта на мерки и политики в областта на пазара на труда. Те ще допълват националните мерки, каза още Лазар Лазаров.

Над 62 на сто от участниците в програми и мерки за заетост и обучение, финансирани от държавния бюджет, след това са започнали работа или собствен бизнес, каза Лазар Лазаров при откриването на конференцията.

Направените изследвания показват, че в зависимост от тенденциите на пазара на труда трябва да се дават приоритети на различни програми и мерки. Така например при висока безработица трябва да се използват програмите и мерките с висок нетен ефект, тъй като чрез тях се намалява безработицата в страната, а при ниска безработица може да се обърне повече внимание на социалния ефект от програмите, добави зам.-министър Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Гладен инженер... преди 4 години
До инженерНа същия хал съм......И сърбам същата супа, така че знам как е....
22
2
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
И 99 процента от тези със скъпите коли и "гъзарите по заведенията" са точно от тази група-идоли на новата деморкатична младеж ;) !!!
21
13
 
11
 
! Отговори
БСП преди 4 години
Набираме ***! заплащане по 0,10 стотинки на коментар против ГЕРБ и Бойко Борисовпо 0,05 стотинки за хвалепствен коментар за нашите партньори ДПС и Ердуганнапишете си банковите сметки тук за да може да ви преведем парите за деня и тролете наволя, не трябва нито един коментар който не е против ГЕРБ и държавата да вижда бял свят. БСП с грижа за хората.
20
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Наемат се главно и то с приоритет момиченца с къси полички и гооолеми... претенции !"Ем, направи си бизнес и наемай само загорели чичковци с бирени шкембета? :) Или така викаш - да се облъскаш със собствен бизнес, да се изнервиш, да не спиш по цели нощи, не искаш ли някое с къса поличка поне от време на време да те разсейва?Да, друго си е да дойде 50 годишен с потник на седмица и да каже "Мноо ти е зле шефе" и да те тупне по рамото, с нерязани нокти...
19
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са 200 000 БЪЛГАРИ а 200 000 чингапука чието основно занимание е да лежат ,фърдят и да се измъчат докато се домъкнат до банкимата за помощите!Ще ги накарате да работят колкото аз ако се хвана за косата и се вдигна във въздуха!
18
3
 
6
 
! Отговори
мао преди 4 години
требе да св срине тоа студенски град, колтурна революция и хунеайбини, тва ше ни опраи! кампусите - лагери с огради и пол пот или иенг сари, по избор ...
17
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да вдигнат заплаите, тия 200 000 сами ще ги намерят...
16
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудов резерв: 200 хил. българи не искат да работят, търсят ги/////Ще има да ги търсите. Щом досега не са умрели от глад, значи си изкарват прилични доходи. И прилични доходи определено не означава минималка, каквато се опитват да предлагат повечето "работодатели".
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това са тия на хранилка от обръчите от фирми, познати, роднини на дупетати, милиционери или най-обикновени бандюги, които уж нямат бизнес и работа, а пък карат скъпи лимозини, яхти и т.н.
14
3
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И на мен не ми се работи вече, при трудов стаж над 36 г., реален/майчинство само 7 месеца/, но няма кой да ме храни! Ще трябва да ме експлоатират още 5 години, защото увеличиха и пенсионната възраст, и ако съм жива ще ми дадат някаква мизерна пенсия!
13
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз съм в сивия сектор. Фаянсаджия съм. За 2 седмици работа в месеца изкарвам около 4500 - 5800 лв, зависи от обекта.Това ми стига. Работя сам за себе си. Не съм алчен.
12
9
 
16
 
! Отговори
аз преди 4 години
Това не е резерв, а бреме. Скапани тунеядци.
11
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешеф да оргнизара хайки по заведенията и да ги лови.Да ги товарят в микробусите на жандармерията и да ги карат да работят по новооткритите заводи на Борисов.
10
0
 
43
 
! Отговори
инженер преди 4 години
еми аз съм един от тия защото като инженер щях да умра от глад със смешната заплатае станах дърводелец работя на принципа кеш в брой и на ръкаако някой даде поне 2500 лв може да се замисля но за сега няма такива а пък в момента изкарвам най малко 2000 и при това за 4-6 часа максимум на ден
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудов резерв: блшзо 100 души от Парламента не работиха месеци наред, а когато се върнаха червената Коркондела поиска за тях европейска заплата и европейски стандарт !
8
5
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Я кажете, от тия 200 хил., колко са от българския етнос и колко от ромския?!
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно тия българи няма и да проработят. :)Те при соца не работеха, та сега ли. Който не вярва, да види нещо, построено точно от тези българи.
6
1
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Oт социлизма останаха само мизерните заплати и всичко друго отиде на див капитализъм. Затова и хорта не искат да работят. Писна им от вечна експлоатация озаконена от няколко псевдо комсомолци организирали разграбванвто на държавата.
5
7
 
70
 
! Отговори
Бесен съм преди 4 години
Кой не иска да работи !!!!?????Знаете ли, че след като завърших висшето си образование си скъсах г-то да кандидатствам по обяви, ходих на крака до офисите да моля хора, сменях 100 пъти тактиката за търсене на работа !!!И какво получих - сега най накрая си намерих работа, НО не по специалността !Извода е следния - университетите бълват кадри, НО никой от тукашните пишман работодатели не иска да наеме някого ! Наемат се главно и то с приоритет момиченца с къси полички и гооолеми... претенции !
4
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ГЕРБ да тръгнат като бащите си комунистите навремето да ги събират по заведенията и да им удрят печати по бедрата. Нали и без това вървим напред, а се връщаме назад.Пример - ГЕШЕФТатурата.

Спонсорирани публикации