Феноменът "веганство" подхранва процъфтяваща индустрия

Диетолозите повдигат въпроси за безопасността на част от храните
Обновена: 30 окт 2019 14:18 | 26 окт 2019 21:30, Екип на Investor.bg
173
Феноменът "веганство" подхранва процъфтяваща индустрия
Снимка: Pixabay

Веганството става все по-популярно. Феноменът подхранва процъфтяващата индустрия на алтернативи на животинските продукти, която вече се оценява на милиарди долари. Тук влизат растителните млека и сирена, имитациите на говеждо, пилешко, риба и свинско, както и изкуствените кожи от листа на ананас или обелки от ябълки.

Впечатляващото първично публично предлагане на производителя на месни заместители Beyond Meat Inc. само подчерта оптимизма на инвеститорите за тази нова "веган икономика“. Надеждите са насочени не само към потребителите, които все по-често избират да намалят месото и млечните продукти по етични причини, но и към тези, които не са вегани по убеждения, но имат притеснения за своето здраве, както и за това на планетата.

Голяма част от хората, които ядат месо, посочват, че се опитват да намалят приема му, или поне се опитват. Според американско проучване 31% от респондентите се определят като флекситарианци – хора, които имат преобладаващо вегетарианска диета, но от време на време ядат и месо. Според други данни една трета от британците посочват, че са намалили или спряли да купуват месо, като и половината австралийци са намалили приема на червено месо.

Промяната се случва въпреки ръста в консумацията на месо глобално, включително и в развиващи се държави като Китай, където преобладаващия хранителен режим е базиран на растенията. Тя се наблюдава особено при младите хора и доведе до нарастващо търсене на нова категория продукти, които наподобяват на вид и текстура месото, млякото или сиренето. Само за три месеца след първичното си публично предлагане през май акциите на Beyond Meat поскъпнаха с 600%. От Barclays Plc пък очакват, че индустрията с алтернативи на месото ще нарасне до 140 млрд. долара през следващото десетилетие. Това е 10% от глобалния пазар на месо. На този фон все повече американски потребители избират и алтернативи на кожените изделия, включително обувки и интериори за автомобили.

През 1944 г. англичанин на име Доналд Уотсън налага думата за вегетарианци, които са се отказали от всички останали животински продукти, с основаването на своето „Веган общество“. Но макар броят на веганите да се е увеличил през изминалите няколко години, те все още са малцинство. Едва 6% от американците се определят като вегани през 2017 г. – впечатляващ ръст от само 1% допреди три години, показват данни на изследователската фирма GlobalData.

Според проучване отношението към животните е основен двигател за намаляването на приема на месо сред британците, като сред често срещаните отговори присъства и опасенията за здравето.

Редица проучвания доказват ползата от флекситарианския начин на хранене или от такъв, основаващ се предимно на растения. Сред тях са намален риск от сърдечни болести и някои видове рак.

Опасенията за състоянието на околната среда също става все по-честа мотивация. Намаляването на приема на месо и млечни продукти е сред най-ефективните начини за редуциране на индивидуалния екологичен отпечатък, показва проучване от 2018 г. в престижното научно издание  Science. Това е така, защото отглеждането на животни произвежда около 14,5% от емисиите парникови газове в световен мащаб. Намаляването на броя отглеждани животни също ограничава и обезлесяването.

Диетолозите многократно са повдигали въпроси за ползите за здравето от някои алтеративи на обработени меса заради тяхното високо съдържание на натрий и висока калорийност. От екологичната организация „Приятели на Земята“ предупредиха, че някои генетично изменени съставки – като богатата на желязо молекула хеме, която придава „местния“ вкус на вегетарианските бургери на Impossible Burgers, трябва да преминат още проучвания, за да се гарантира тяхната безопасност за здравето.

Също така налице са и притеснения, че иновациите в сектора идват от стартъпи от Силициевата долина, подкрепени от инвеститори в рисков капитал, чийто фокус върху увеличаване на консумацията може да пренебрегне опасенията за здравето.

Оптимистичните знаци за бъдещето на веган икономиката включват огромните инвестиции в растителните храни от страна на традиционни производители на месо и млечни продукти.

В същото време защитници на отказа от месо посочват, че независимо от това дали ни харесва или не, хората ще трябва радикално да променят начина си на хранене, за да се преборят с климатичните промени. Те се позовават на данни като тези от проучване в списание Nature, според които потреблението на месо в западните страни трябва да намалее с 90%, за да могат да се поддържат в разумни граници световните температури. Те отбелязват още, че натискът върху установената хранителна система се увеличава и от прогнозите, че само в рамките на три десетилетия на света ще има още 2 млрд. усти за хранене.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
29
 
! Отговори
Не мерси преди 4 години
Няма по-тегави и агресивни хора от веганите. Познат от компанията ми от известно време е такъв. Ако е с нас започва едно отегчително обикаляне на ресторанти и разглеждане на менютата преди да седнем. Случвало се е дори да седнем някъде и да ни раздига 10 човека да ходим другаде щото видиш ли малкото ястия дет се съчетават с диетата не му се ядяли. На предложение примерно от невеганска салата да помоли да му махнат яйцето, за да стане веганска, следва крещене, че няма да му приспаднат цената...
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако веганството предложи вкусна и засищаща храна, защо не."Поставя се въпросителен знак след задаването на въпрос. Човекът не е създаден за да бъде веган, чипсът, снаксовете и шоколада също са вкусни и засищащи храни, но ще умреш ако се тъпчеш само с тях. Да не споменавам и фактът, че веганството е вредно за развитието на децата... защо ли?
7
4
 
42
 
! Отговори
Не! преди 4 години
Аз не мога да си представя живот без месо, риба, сирене, кашкавал, яйца, кисело мляко. Че това са основните храни, и основните продукти със които се правят поне едно 80% от българските манжи. Как ще изоставите скарата, пържолките, кебапченцата, кюфтенцата...?Как ще забравите за баницата, мусаката, свинските ребърца със зеле и пилето на грил?Как ще изкарате лятото без пържена риба и студена бира?Как ще изоставите домашното кисело мляко??? Не на веганството!
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете с пропагандните статии...
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност ако има вегански ресторанти, в които се предлага качествено ядене често ще се храня там. Превръщате го обаче в полурелигиозно течение, което не е гаранция за успех, особено в 21 век. А колкото повече "известни" хора се пъчат с веганство, толкова по-малко вероятно е да се зарибя към крайно веганство.
4
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В главата си имате БИЛИАРДИ нефункциониращи мозъчни клетки. Ако веганството предложи вкусна и засищаща храна, защо не.
3
1
 
19
 
! Отговори
Кюфте преди 4 години
Спрете да се лигавите с украсата!
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
повече месо за мен....
1
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На този свят винаги някой е забогатявал за сметка на глупостта на други...