Как да шофираме безопасно през есента?

Листата или калта могат да бъдат по-хлъзгави и от сняг
1 ное 2019 22:00, Нели Христова
1
Как да шофираме безопасно през есента?
Снимка: Pixabay

През есента автомобилът изисква специална поддръжка. Освен него пренастройка трябва да направят и шофьорите. Следващите съвети ще ви помогнат да бъдете по-спокойни при пътуване.

Внимавайте за листата – на шосето и върху колата

Повечето шофьори карат по-внимателно на сняг, но на замърсени шосета не намаляват скоростта. Мократа шума или калта по земята могат да бъдат много хлъзгави. Спирачният път се удължава. Под листата често се крият дупки или камъчета.

Листата могат да предизвикат проблем и когато покрият водните отвори пред челното стъкло. Ако те бъдат запушени, в купето може да проникне вода. Тя води до неприятни миризми, образуване на плесен или технически дефекти.

Виждайте и нека ви виждат

През есента безупречната осветителна система на автомобила е особено важна – не само за да виждате добре, но и за да бъдете разпознаван рано от другите участници. Късите светлини трябва да бъдат включвани рано, защото дневните светлини на съвременните автомобили бързо достигат границите си при здрач и лоша видимост.

Не забравяйте чистачките. Ако те са напукани или износени, перата трябва да бъдат сменени. При замърсяване може да помогне почистване с препарат или шампоан за кола.

Внимавайте с атмосферните условия

Есента носи не само дъжд, тъмнина и мъгла, но и много вятър и от време на време дори бури. При възможност не паркирайте автомобилите си под дървета – в противен случай падащите клони могат да причинят значителни щети. За да контролирате автомобила си в случай на непредвидени пориви, скоростта трябва да бъде адаптирана към условията. Препоръчва се предпазливост особено при мостове или горски пътища, където опасен е силният страничен вятър. Само тези, които държат двете си ръце на волана, могат да реагират бързо и да противодействат, ако е необходимо. А тези, които пътуват с ремарке, просто трябва да избягват такива дни.

За какво още трябва да сме бдителни на пътя четете на сайта на Аутомедия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Не паркирайте по дървета. Че къде да паркираме като селяците са завзели всички паркоместа на истинските софиянци?

Спонсорирани публикации