Неразказани истории – I част: Началото на "Перестройката"

Управлението на Михаил Горбачов и началото на реформите
11 ное 2019 14:30, Анисия Иванова
23

Три години след смъртта на Леонид Илич Брежнев за генерален секретар на ЦК на КПСС е назначен Михаил Горбачов. Той обявява, че съветската икономика е изостанала и се нуждае от промяна. Затова основната му цел става повишаването на жизнения стандарт в страната. Започва политиката на "Ускорение", по-късно наречена "Перестройка".

"Изначално той няма намерение да разпада комунистическата система, а да подобри нейното функциониране. Амбицията на Горбачов е да реформира системата така, че да я запази, да я направи конкурентоспособна и устойчива на западната конкуренция", обяснява председателят на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев пред Bulgaria ON AIR.

Новият съветски лидер започва да говори за либерализация на отношенията – държава – народ, да се чува мнението на хората, да се поощряват колективните решения. На базата на тези неща да се намери правилният път за преустройство на икономиката и на социалните отношения.

Но комбинацията между гласност, преустройство и празни рафтове в магазините винаги e била взривоопасна смес, казва проф. Стоян Марков, първи вицепремиер в правителството на Георги Атанасов.

Горбачов е амбициозен и енергичен лидер. Той е убеден в необходимостта от дълбоки реформи, които да превърнат Съветския съюз във водеща световна държава.

"Идването на Горбачов беше свързано с очакване в целия блок нещо да стане, нещо да се направи", обяснява Петко Симеонов един от учредителите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството.

"Ако говорим за така наречената Перестройка и за това, което се случи в Съветския съюз и в социалистическата общност, трябва да си даваме ясна сметка, че Горбачов се яви като един реформатор, но той не знаеше какви реформи да прави и как да ги направи. Показателно за това е, че той еднолично взе решение за разпускане на Варшавския договор. Не е имало специални съвещания и срещи на най-високо ниво, за да се вземе колективно решение.

На среща с Буш в Малта се получава уникална ситуация, в която той отива сам на разговорите с него и му казва: "Г-н президент, ние взехме решение Варшавският договор да бъде разпуснат!" И Буш иска прекъсване на разговорите, защото изявлението на Горбачов е толкова неочаквано, че американците направо са ошашавени", разказва Любомир Шопов, който през 1989 година е работи е завеждащ отдел в ЦК на БКП.

"Отляво комунистите анатемосваха Горбачов за това, че е съсипал комунизма, а десницата го критикуваше, че не е бил достатъчно решителен", обяснява Ивайло Трифонов, един от учредителите на Клуба за за подкрепа на гласността и преустройството.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо 30 години се краде като за последно и се повтарят едни и същи приказки - трудности има, защото е имало социализъм в България. Вижте как се повиши стандарта на живот в много други държави, а у нас копаем дъното и калинки са накацали на апетитните постове.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв реформатор,това е индивид който разсипа цяла една империя,за шепа центове!
20
3
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Доста недостоверна информация за този период от този "специалист" които е написал статията.Горбачов никога не е искал да се разпадне комунизма...той просто слушаше Райса Горбачова... .
19
3
 
10
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 1Андропов и Черненко ги убиха защото не искаха да сложат край на социализма.След това назначиха Горбачов-послушкото и той поднесе соц лагера на тепсия на САЩ.Членовете на КПСС от втория ешалон платиха за това.По късно те станаха милиардерите в сянка а обикновения руснак и.здуха супатаСъщото се случи и при нас но в по малки мащаби
18
3
 
6
 
! Отговори
Терминал 2 преди 4 години
Тази червена рубладжийска телевизия плаче за бомбени подаръци ;)
17
7
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
През соца държавата казваше ще има икономика навсякъде да лоша икономика Западната икономика е създавана поне 300 год Соца за 30 год създаде копие на едно западно общество - произвеждаше машини, компютри, касетофонни, електроника изпрати Г. Иванов в Космоса спортни успехи и какво ли не. През соца зло или добро имаше с какво да се гордеем пред света сега никой не ни бръсне и за 5 лв като държава и общество. Макрон каза, че сме *** и предпочита африканците.
16
3
 
6
 
! Отговори
ззз преди 4 години
От дугата статия: "Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка" ама иначе сме си добре! Точно децата ми родени 90-е няма ка да разбреат какво беше тогава и си вярват че сега е СУПЕР. Като активен борец за свалянето на комунизма, Искам ли да се върне? - НЕ!А за това ли се борех? НЕ! НЕ! НЕЕЕЕ!Свалихме лoшият Комунизъм и дадохме път на дивият МАФИОТСКИ капитализъм!Само погледнете кой ни управлява: бивши мутpи и бивши комсомолски и партийни лидери, сменили отборът!Аре БAСТА !!!
15
2
 
6
 
! Отговори
ЦК на БКП 2 преди 4 години
... По повод коментара ми по долу - Това е самата истина! Има разработки на КГБ още от началото на 80-те какво трябва да се прави и как трябва да се стигне до "падането" на Комунизма , Берлинската стена и предаването на "соц лагера" в ръцете на Запада ..... Горби е бил човека - пионка , който е трябва да свърши мръсната работа ! Ако ТЕ не искаха - НИКОГА НЯМАШЕ ДА ИМА 10 НОЕМВРИ 1989 година в България , или 9 НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА В БЕРЛИН .............
14
5
 
5
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 4 години
СССР още малко след Олимпиадата в Москва са усетили , че ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ и идеята за КОМУНИЗЪМ е бита карта и се изчерпва почти окончателно ..... Затова са метнали предател и продажник , като Горби , да ги "продаде" на Запада ..... А всъщност всичко е било адски добре и точно планирано !!! Горби просто е "кукла на конци" ! Всички бивши СОЦ СТРАНИ са дадени безвъзмезно в "лапите" на Запада и САЩ ..... В това число и ние ! Само че другите вече се оправиха ! Ние още копаме дъното здраво !!!!!!
13
5
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Абе сега като се живее уж по-добре, защо навсякъде е пълно с психично болни *** дето ни убеждават, че през соца се живеело по-лошо, защо така бе тролчета гербераски. Не трябва ли хората да усетят промяната или само от приказки ще го докарате.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перестройката върви с пълна сила, братушките си пийват препарати за вана и хич не им дреме
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахха 30 години по късно нашите каскети още подсмърчат по комунизма. Умре другари, сега сме със САЩ и ни е много по добре на нормалните хора
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе нали сега сме демокрация и живеем добре, какво постоянно ни занимават и убеждават колко зле е било при соца и СССР преди 30 години, много хора не са били родени тогава, какво ги интересува, след като сега при демокрацията живеем добре.
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати пропагандата, егати музиката. Но истината е. че когато бяхме със СССР българите живееха най-добре, ни никога няма да живеят отново така в близките десетилетия а може би и столетия. Яжте банани сега.
8
2
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Важното е хората да вярват, че сега е демокрация и хората не са собственост на корпорациите. Корпорациите са над държавите те определят къде ще има икономика и къде не. Кой стои зад корпорациите бaнкерите, клошарите или работническата класа няма се питаме. Капиталъзмът ще бъде заменен от Хипер-Капитализъм, а който не скача е червен. Корпорациите ще имат свободни пазари навсякъде за да доят и стрижат стадото, защото така им харесва.
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СССР никога не е рухвал като икономическа ситема, имаше трудности, но не бяха фатални. Хората просто искаха да си лягат с красиви жени, а те се сношават принципно само ако имаш беенве и западни дънки и си богат. А при соца нямаше беенвета и дънките трудно се намираха, а да станеш богат - абсурд! Можеше само при капитализма - и жени и мъже копнееха за капитализма за да могат да се сношават, либитото е най-силния инстинкт в животното, а учените са доказали, че ние сме произлезли от животни.
6
2
 
8
 
! Отговори
ззз преди 4 години
По дискъваритата управниците от САЩ в прав текст казаха, че са имали готовност да дадат 100 милиарда долара безвъзмезно на СССР само за частица от отва което Горбачов направи ДАРОМ. И действително са били изумени и не са и мечтали за такова развитие.А в Русия в момента Горбачов е *** дума за 90% от населението.За това и днес там 2-3% подкрепят западната "демокрация",а Путин се води демократ реформатор, а около 30% от руснаците гласуват за тъмно-червените.Ама на запад нали са с розови очила
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елитът на Юдосатанинското Световно Еврейство, иска държавите в света, да преминават към все по-тиранични, и все по-деградиращи населението, форми на управление, за да подготвят пътя за своя жадуван месия човека на греха Антихрист! Кой издигна Саддам и Кадафи и после ги предаде Човечеството ще се превърне в пустиня населена с бели *** постепенно и ще се наложи невиждана тирания, комунизма пречи на делото на юдомасоните.
4
3
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Тия не знаят кое решение в СССР разклати най много източна Европа и България. Естествено спирането на кранчетата изигра икономически натиск ,но има и политически .И това решение не беше еднолично на Горбачов а го искаха хората в СССР .
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горбачов, Яковлев и Шевернадз етова са тримата човека направили перестройката името Яков няма да ви казвам откъде идва. САЩ тайно са помагали на Хитлер през ВСВ чрез шефа на ЦРУ Алън Дълес за да свалят набиращата сила на комунизма и пролетариата към края на войната разбират, че комунизма не може да се заличи чрез сила и помагат на Хитлер да избяга в Аржентина.

Спонсорирани публикации