Сорос за падането на Берлинската стена, национализма и отворените общества

Милиардерът публикува статия за ситуацията днес и преди 30 г.
18 ное 2019 20:00,
142
Сорос за падането на Берлинската стена, национализма и отворените общества
Снимка: Reuters, архив

Падането на Берлинската стена в нощта на 8 ноември 1989 г. драматично и внезапно ускори краха на комунизма в Европа. Краят на ограниченията за пътуване между Източна и Западна Германия нанесе смъртен удар върху затвореното общество на Съветския съюз.

По същия начин това беше важен момент за възхода на отворените общества, пише милиардерът-интернационалист Джордж Сорос в статия, публикувана от Euronews. Аз съм отдаден на целите, преследвани от отворените общества, независимо от победите и загубите, пише Сорос в материала си, публикуван от "Фокус".

"Започнах това, което наричам политическа филантропия, едно десетилетие по-късно. Станах застъпник на концепцията за отворено общество, която беше пропита в мен от Карл Попър, моя ментор от Лондонската школа по икономика. Попър ме беше научил, че перфектното познание не е постижимо и че тоталитарните идеологии, които твърдят, че притежават крайната истина, могат да надделяват само с репресивни средства.

Още по темата

През 80-те години подкрепях дисидентите в цялата съветска империя, а през 1984 г. успях да създам фондация в родната си Унгария. Тя предоставяше финансова подкрепа за всяка дейност, която не е инициирана от еднопартийната държава. Идеята беше, че като се насърчават безпартийните дейности, хората ще осъзнаят фалшивата информация на официалната догма - и тя действаше прекрасно. С годишен бюджет от 3 милиона долара фондацията стана по-силна от Министерството на културата.

Закачих се за политическата филантропия и с разпадането на съветската империя създадох фондации в множество държави. Годишният ми бюджет скочи от 3 милиона на 300 милиона долара само за няколко години. Това бяха нелеки дни. Отворените общества бяха във възход и международното сътрудничество беше доминиращото верую.

Тридесет години по-късно ситуацията е много по-различна. Международното сътрудничество стигна до сериозни препятствия и национализмът стана доминиращото верую. Досега национализмът се оказа много по-мощен и разрушителен от интернационализма.

Това не беше неизбежен резултат. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Съединените щати се оказаха единствената оцеляла суперсила, но не успяха да се справят с отговорностите, които нейната позиция налага. САЩ бяха по-заинтересовани да се наслаждават на плодовете на победата си в Студената война. Те не успяха да предоставят помощ на страните от бившия съветски блок, които бяха в тежко положение. Те се придържаха към предписанията на неолибералния Вашингтонски Консенсус.

Именно тогава Китай тръгна по невероятното си пътешествие на икономически растеж, осигурен чрез приемането му – с подкрепата на САЩ – в Световната търговска организация и международните финансови институции. В крайна сметка Китай замени Съветския съюз като потенциален конкурент на САЩ.

Вашингтонгският консенсус приема, че финансовите пазари са способни да коригират собствените си ексцеси, а ако не успеят, Централните банки ще се погрижат за провалящите се институции, като ги присъединят към по-големи. Това беше погрешно убеждение, както демонстрира световната финансова криза през 2007-08 г.

Крахът от 2008 г. сложи край на безспорното световно господство на САЩ и значително стимулира възхода на национализма. Той също обърна прилива срещу отворените общества. Защитата, която получиха от САЩ, винаги беше непряка и понякога недостатъчна, но нейното отсъствие ги остави уязвими пред заплахата от национализма.. Отне ми известно време, за да осъзная това, но доказателствата бяха неоспорими. Отворените общества бяха принудени да се отбраняват по целия свят.

Бих искал да вярвам, че най-ниската точка бе достигната през 2016 година с референдума за Брекзит в Обединеното кралство и избирането на президента на САЩ Доналд Тръмп, но журито е излязло. Перспективите за отворените общества се влошават от изключително бързото развитие на изкуствения интелект. Той може да създаде инструменти за социален контрол, които могат да помогнат на репресивните режими, но представляват смъртна опасност за отворените общества.

Например китайският президент Си Дзинпин предприе създаването на така наречената система за социален кредит. Ако той успее да я завърши, държавата ще получи пълен контрол над своите граждани. Тревожното е, че китайската общественост смята системата за социални кредити за привлекателна, тъй като тя им предоставя услуги, които досега им липсваха, обещава да преследва престъпници и предлага на гражданите ръководство за това как да избегнат проблеми. Още по-смущаващо е, че Китай може да продаде системата за социални кредити в световен мащаб на бъдещите диктатори, които след това ще станат политически зависими от Китай.

За щастие, Китай на Си има Ахилесова пета: той зависи от САЩ да го снабдява с микропроцесори, от които 5G компаниите, като Huawei и ZTE, се нуждаят. За съжаление, обаче, Тръмп показа, че поставя личните си интереси над националните интереси и 5G не е изключение от това правило. И той, и Си имат политически проблеми у дома и по време на търговските преговори със Си той постави Huawei на масата: той превърна микрочиповете в разменна монета.

Резултатът е непредсказуем, защото зависи от редица решения, които все още не са взети. Живеем в революционни времена, когато диапазонът от възможности е много по-широк от обикновено и резултатът е още по-несигурен, отколкото в нормалните времена. Всичко, на което можем да разчитаме, са нашите убеждения.

Аз съм отдаден на целите, преследвани от отворените общества, независимо от победите и загубите. В това е разликата между работата за фондация и да се опитваш да правиш пари на фондовия пазар."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който за малко повече от едно десетилетие, прави милиарди на Лондонската борса има кръви то истинска по ръцете си. На борсата в Ню-Йорк за тези методи на г-н Сорос се влиза в затвора. Даже и съд не е необходим. Филантропството му е много добре, ако честно каже как е спечелил милиардите си в Лондон. От тона ми се разбира, че не съм привърженик на London Stock Exchange а още по-малко на въпросния господин. Лека вечер!
53
2
 
34
 
! Отговори
българин преди 4 години
Това евре й че.Трябва да го изгонят от Европа! Много българи не знаят.Но този се опита след 1989 г и продължава.Да влага пари в Европейски държави.Чрез които да подкопав държавните институции,И наложи това което иска чрез пари! Това се нарича влияние в чужда държава! На пръст мирише но следва програмата си!Изчадие адово!
52
3
 
22
 
! Отговори
POP GRYUIO преди 4 години
PROKLET DA E SOROS ANATEMA
51
11
 
8
 
! Отговори
Mdaaa преди 4 години
Този спонсорира левите по цял сват. Точно Сорос иска машинно гласуване в САЩ и дава много пари на тяхната демократична партия да го налага. В България БСП искат машинно гласуване. Правите ли връзката?
50
2
 
34
 
! Отговори
ined преди 4 години
Изключително вреден за цялото човечество рептил. Откраднал милиарди, пък сега ми се прави на голям "филантроп"
49
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Физиономията му прилича на Императора от Междузвездни войни
48
2
 
34
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Тоя какво го хвалите.Гении бил.Ако бе такъв щеше да знае че като предизвика мешавица между народи раси и религии възкръсването на национализма е неизбежно.Национализма е като белите кръвни телца.При поява на заплаха те се множат.Тоя къде е учил.Да му вземат дипломите че обърка целия свят
47
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Сорос ви каже "Добър ден", първо погледнете през прозореца.
46
1
 
25
 
! Отговори
Много отворен преди 4 години
Страхотен превод - "журито е излязло". The jury's out означава "още не е ясно, рано е да се прецени". Както винаги - аферим.Жалбите на запътилия се към небитието мошеник не заслужават внимание. Само за майтап да изтъкна повторената и от него вечна западна мантра, че възходът на Китай се дължал на приемането му в СТО и международните финансови институции. Както би казал Дън Сяопин от отвъдното: "Аре у лево бе, ***. От четири хилядолетия ни има, ще ни има и когато вие сте блед спомен."
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много роми-гербри пишат във форумите ....
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Охо с о р о с о и д н и т е правилно е цензурирано хаха
43
1
 
33
 
! Отговори
Хайдрих преди 4 години
То ще дойде времето да му изгният костите и на тоя цъървул. Тея дето му се кефят се кефят и на БХК и на НПОтата дето унищожават всичко българско. Да гори в ада изчадието!
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички хора на Путин викаш са велики? Не съм съгласен!
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манипулаторът се уплашил от изкуственият интелект поради това че може да му създаде буфер и конкуренция и току виж хората прогледнали и му съборили манипулативния октопод. А *** *** са най-жалките и слепи същества на тая планета.
40
19
 
4
 
! Отговори
me преди 4 години
Велик човек!
39
7
 
9
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
Тоя може да е богат, но е лековерен и наивен *** реотан. Колко ли века ще му трябват за да загрее,че истинска опасност за света не са националистите,а религиозните фанатици?
38
4
 
12
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
На снимката по лявата му буза личи ухапване от некой залежал се секретен комар на Хитлер.
37
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сорос гняви руснаците от 4 десетилетия и диваците още не могат да разберат откъде им е дошло.
36
30
 
6
 
! Отговори
Сорос вперед преди 4 години
Един от малкото достойни хора, които заслужават Нобелова награда за мир.
35
4
 
8
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
Инак и той е от червената прислуга- нищо че се прави на голям "демократ"!

Спонсорирани публикации