Такса от 1 лев за деца при личния? От БЛС: Не всеки болен е такъв!

С таксата ще се бори свръхдостъпността до лекарски услуги
24 ное 2019 10:37,
91
Такса от 1 лев за деца при личния? От БЛС: Не всеки болен е такъв!
Снимка: Pixabay

След като Лекарския съюз предложи деца и пенсионери да плащат по 1 лев за преглед при личния лекар, зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов заяви, че потребителска такса е въведена в почти всички европейски държави.

"Нейната задача е да финансира съответното лечебно заведение и да се преустанови свръхдостъпността. Не всеки, който си мисли, че е болен, е такъв”, отсече Брънзалов пред Нова тв.

Още по темата

Според председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев българското здравеопазване не е достатъчно достъпно. 

"Броят на лекарите по цял свят тепърва ще намалява. Медиците полагат всички усилия, за да спасят някого, но не винаги имат условията това да се случва по най-добрия утвърден световен начин", обясни той.

"Вероятно никога няма да се установи какво точно се е случило с починалото 3-годишно дете.Няма електронна система, която да отчита кога е направено дадено изследване или процедура”, поясни Хасърджиев.

"Не се учудвам, че анестезиолозите от педиатрията, в която почина 3-годишно дете са напуснали. Този натиск, който се упражнява върху лекарското съсловие, оказа влияние. Не съм съгласен с д-р Хасърджиев. Смятам, че България е на първо място по достъп до медицинска помощ в целия ЕС. В някои държави се чака с месеци за преглед”, каза още Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
17
 
8
 
! Отговори
Бау преди 4 години
"Не всеки, който си мисли, че е болен, е такъв" принципно е вярно. Въпроса обаче е много спорен. Пенсионери и майки за всичко търсят лекар. Може да се пробва за известно време.
2
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си отворят частна болница и ако искат и по 10 лева да вземат такса на дете. Проблема е че превърнахме хората на държавна заплата, които отговарят за нашето здраве в еднолични търговци.
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изнуда.