Осуетиха опит за атентати на коледни базари в Австрия, заподозрените – чеченци

Анонимен сигнал довел до разплитането на организацията
17 дек 2019 06:30, Александър Попов
31
Осуетиха опит за атентати на коледни базари в Австрия, заподозрените – чеченци
Снимка: Reuters

Tрима чеченци са подготвяли серия от атентати по коледните базари във Виена, Залцбург и в други европейски градове, съобщават австрийските медии, цитирани от БТА.

Основният заподозрян е 24-годишен мъж, който е бил в затвора в Хартберг, намиращ се недалеч от Виена. Той е поддържал контакт с двама свои сънародници, които в момента са следствени във Винер Нойщадт, град в близост с Хартберг.

Планът на основния заподозрян е бил да избяга от затвора в Хартберг, за да извърши атентатите. Междувременно той е преместен в друг затвор с по-строг режим. По данни на австрийската информационна агенция АПА първият атентат е бил заплануван на най-големия базар пред кметството или на също много посещавания базар около катедралата Свети Стефан.

Последващи атентати са били запланувани в Залцбург, Германия, Франция и Люксембург.

Организаторът на терористичните действия е осъждан ефективно два пъти за участие в терористическите милиции "Ислямска държава". Първата си присъда е получил през 2015 г., тъй като заедно с майка си и с жена си е искал да се присъедини към терористичните милиции в Сирия.

Случайно тримата са били открити от турски полицай и са върнати в Австрия. На съдебното заседание жената се е появила изцяло забулена и едва след разрешение на съпруга е разкрила лицето си. Чеченецът е осъден на две години затвор, но е пуснат преждевременно условно, въпреки, че е станало известно как е вербувал съзатворниците си и е успял да убеди един полски католик да приеме исляма.

Месеци по-късно при нов опит да замине за Сирия служител на виенското летище открива, че пътникът е с фалшив паспорт. Следва повторна присъда две години ефективно, към които се прибавя и условната година от първата присъда.

Двамата предполагаеми съучастници на 25 и 31 години са били включени в бягството от затвора и извършване на атентатите. Както бе съобщено, срещу двамата се води следствие.

Анонимно съобщение е насочило вниманието на службите за сигурност и за защита на конституцията към тримата мъже. След прослушване на телефонни разговори и наблюдение подозренията се затвърждават, което води до арест на двамата съучастници. Полицията е проследила постоянните контакти между тримата дори след като 24-годишният е бил преместен в Хартберг, където е била забранена комуникация с външния свят посредством мобилен телефон.

Адвокатът на 31-годишния съучастник е заявил, че неговият клиент няма нищо общо с терористичните милиции и че има данни за разследване и срещу други лица. Защитникът на другия съучастник е подчертал, че неговият клиент е водил единствено частни разговори с намиращия се в затвора в Хартберг чеченец. Освен това не е имало никаква подготовка за предстоящи атентати, е добавил адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 години
Какво е това расистко изказване,няма такова нещо.Просто един битов инцидент е бил усуетен.
24
0
 
2
 
! Отговори
Значи е поставила преди 4 години
волята на своя съпруг над законите на държавата, която преди това я е приела?! Що за наглост и свръхдивотия? Фереджетата може да са забранени в Австрия, но тя ще открие лицето си не по нареждане на официалните институции, а едва след като нейният съпруг й разреши!Е, не е било нужно да си губят времето да я съдят. Трябвало е с ритници да я натирят в някоя от най-консервативните държави, щом толкова й харесват. Да видим дали щеше да издържи там поне един месец, преди да заскимти да я върнат в ЕС.
23
5
 
3
 
! Отговори
Малко инфо преди 4 години
В Москва живеят над 2 милиона мюсюлмани - половината от които чеченци. Ето къде се пръкват най-много терористи, които после Кремъл разпространява из цяла Европа.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейски циркове, щял да бяга от затвора за да завърши замисленото ...??? Този да не е бил в почивна станция?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е истинското лице на исляма.Фактите сочат, че такива асоциални социопати имат разстройство в централната нервна система.ислямът не е религия или вяра.той е умопомрачителна доктрина от нарцисизъм и дяволопоклонство.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чеченците са борци за свобода за Запада.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На крива ракета все Русия й пречи
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия да не е бунище, че да събира резултатите от толерастията на ЕС?
17
2
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Тия брадати демократи да ги бяха върнали в Русия.Там знаят какво да правят.Студът прочиства мозъка!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Планът на основния заподозрян е бил да избяга от затвора в Хартберг, за да извърши атентатите."Тука ме загубихте! Няма как да повярваш в тази измишльотина
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приютяват те, дават ти помощи, дават ти жилище и ти решаваш да им гръмнеш хората. Исляма е болест на мозъка. Тия хора са отвъд изкуплението, за такива съм съгласен да има смъртна присъда.
14
1
 
16
 
! Отговори
Не! преди 4 години
Като видите чеченец, съмненията ви в теорията на дарвин изчезват!
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж джихада е свещена праведна война на мюсюлманите срещу техните потисници. Уж... Желанието да правиш атентати на коледни базари само показва колко жалки и ограничени са джихадистите. Не са воини, не са потиснати, просто са нискоинтелигентни ***, склонни към насилие и трябва да бъдат приспани като агресивни животни. Ако ционистката върхушка не държеше европейските народи с промити мозъци вече близо 100 години, досега близкия изток да е превърнат в стъкло от термоядрени удари.
12
1
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Защо запада дава убежище на терористи а после пиши?Сигурен съм че Русия ги е искала за да ги съди но не са дадени!?
11
1
 
23
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
Глупците еврогейци, а и американци, трябва да избиват тези твари на место, вместо да ги отглеждат в затворите. Които е еврогейска европа са си направо курорти за тях.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Та вървял си той, полицаят, и гледа насреща му нещо мърда, навел се да види по-добре, а то били трима австрийски чеченци ... и така.
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин мрази Кадиров, просто го държи като необходимото зло.
8
18
 
4
 
! Отговори
българин преди 4 години
А, така! Сега ще се окаже, че са финансирани и обучени от държавния ръководител на Чечения, Рамзан Кадиров, пръв приятел на другаря Владимир Путин!Ще лъсне приносът на Москва за ислямския тероризъм!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...тримата са били открити от турски полицай и са върнати в Австрия." сякаш са техни...
6
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това са същите чеченци на които запада даваше оръжие да се бият в чечняи после си ги взема на съхранение да ги пазят и не ги дава на русиявсички са в списъка на кадиров ама не им ги дават ако ги бяха дали нямаше да имат проблемии сега путин им е виновен затова че хрантутят терористивсички са от рода на тоя дето го свитнаха в берлин

Спонсорирани публикации