Как да отслабнете през 2020 г.? Спрете захарта

Променете режима си с няколко лесни стъпки
18 дек 2019 15:55, Иванка Гъркова
10
Как да отслабнете през 2020 г.? Спрете захарта
IStockphoto

Наближават най-хубавите празници за мнозина – Коледа, посрещането на Нова година, именни дни... Няма спор, че колкото и да се опитваме да ограничаваме някои вредни храни, когато си отидем у дома за почивните дни, гозбите на мама и баба ще ни изкушат. Едно парченце баница, за да си видим късмета, малко от любимите сармички, сочна свинска пържолка, пълнени чушки с боб, тиквеник, баклавичка, тортичка, коледни меденки... Похапва ли ви се вече?

Няма лошо да седнете на празничната трапеза и да опитате от всичко, важното е да не прекалявате, особено със сладките неща. И като казахме сладко, може би едно от нещата, за които доста хора се заричат, че ще откажат през 2020 г., е ограничаването на бялата захар или тоталното ѝ изключване от менюто. Звучи трудно, но не е невъзможно!

Колкото по-малко захар приемате, толкова по-здрави ще бъдете, защото имунната система работи на по-бързи обороти. Освен това настроението се подобрява, нищо, че не се яде от любимия шоколад.

Глад за сладко
 
Когато човек яде прекалено сладки неща, започва да усеща най-различни симптоми с тялото си, но невинаги си дава сметка на какво точно се дължат. Понякога той се прибира от работа и изпитва неистов глад за сладко.
 
Молекулите на захарта предизвикват инсулинов отговор от организма. В един момент, както при малки, така и при стари, клетките спират да реагират на високите нива на инсулина в кръвта и се появява състоянието инсулинова резистентност. При него панкреасът спира производството на инсулин, което след време може да причини захарен диабет тип 2.
 
След като захарта не може да се свърже с конкретен рецептор, тя остава в кръвта, а не прониква в клетките. Така тялото преобразува излишъка в телесни мазнини, което води до наддаване на тегло. Това е предпоставка за влошеното състояние на очите, бъбреците и кръвоносните съдове. И тъй като черният дроб трябва да съхрани все повече излишни мазнини, той също „страда“.
 
Какво причинява приемът на голямо количество захар?
 
Покачване на килограмите и наднормено тегло, внезапни промени в настроението, липса на концентрация, по-лесно разболяване, повишен риск от диабет тип 2. Това са основните последствия от прекомерната консумация на сладко.
 
Как да ограничите захарта или да я изключите от менюто си?
 
В началото е трудно. Всеки казва, че не е свикнал да пие кафето си без захар, но с времето това се променя, стига да има по-силна воля. Диетолозите съветват така нареченото плавно ограничаване – първо заменяте захарта с мед или въобще не подслаждате ароматната напитка, след това спирате някои пакетирани сладкиши, като си позволявате до един продукт със захар на ден. Накрая може да замените изцяло захарта с тази, която се намира в плодовете и е по-полезна.
 
Още съвети как да спрете захарта и отслабнете, четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Нека не Ви стигат парите за нищо и това постоянно да Ви тормози психиката - пък чакайте да Ви оздравее тялото...
8
7
 
8
 
! Отговори
Микеланджело преди 4 години
Не яжте и месо. Много е трудно, но и много полезно :)
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази мода със захарта вече се изтърка.Време е да потърсите и измислите нещо ново, че това омръзна.
6
2
 
4
 
! Отговори
лесно е преди 4 години
До Анонимен 1Забравяш за кетчупа, майонезата и руската салата си я правиш сам. Не е голяма философия.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече ядеш сладко, толкова повече ти се яде, това е болестно състояние.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една мотика осми номер, на баир лозе и не само корем ще махнеш, а и бедрата ще загладиш
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отслабва се само с глад, правителството ще помогне.
2
0
 
9
 
! Отговори
Коремчето преди 4 години
Оф трябва да се сваля бирения корем ама не знам как ще стане... със сигурност няма да е със спиране на бирата.. ;)
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти няма продукт в магазина който да не е със захар...Кетчупа, майонезата, руската салата...Дъним яко захар, после защо сме болни...

Спонсорирани публикации