Роботизирано насекомо използва меки изкуствени мускули

То се движи със скорост от 3 сантиметра в секунда
22 дек 2019 16:06, Елка Василева
6
Роботизирано насекомо използва меки изкуствени мускули
Кадър: YouTube

Представете си рояк роботизирани насекоми, който се придвижва по човешкото тяло, изпълнявайки различни задачи, или изследва засегнати от бедствия обекти. Макар да звучи като научна фантастика, подобна реалност е напълно възможна благодарение на разработка на швейцарски специалисти, съобщи "Сайънс дейли", позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс роботикс".

Инженери от Федералното политехническо училище в Лозана са разработили меко роботизирано насекомо, привеждано в движение със скорост 3 сантиметра в секунда от изкуствени мускули.

Екипът е разработил две версии на гъвкавия робот, наречен DEAnsect. Първата, ограничена от ултратънки жици, е изключително здрава.

Роботизираното насекомо може да бъде сгъвано, сплесквано с мухобойка или стъпквано с обувка, без това да навреди на способността му да се движи. Вторият модел е напълно безжичен и автономен, тежи под един грам и носи батерията и всичките си електронни компоненти на гърба си. Интелигентното насекомо е оборудвано с микроконтролер за мозъка и с фотодиоди за очи, които му позволяват да следва отпечатани на пода черно-бели модели.

Роботизираните насекоми са снабдени с диелектрични еластомерни актуатори (DEA) - тип изкуствени мускули с дебелината на косъм, които ги придвижват напред чрез вибрации. Именно тези мускули са основната причина насекомоподобните роботи да са толкова леки и бързи. Те освен това правят възможно придвижването им по различни типове терени, в това число и вълнообразни повърхности.

Следващата цел на специалистите е да разработят система, даваща възможност на множество насекоми да комуникират помежду си и да координират движенията си.
 

/БТА/


 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как се сгъва насекомо? По принцип?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"може да бъде сгъвано, сплесквано с мухобойка или стъпквано с обувка, без това да навреди на способността му да се движи"А с какво трябва да се удари, за да не се движи повече? Добре е да сме подготвени ...
3
0
 
2
 
! Отговори
Термит атор преди 2 години
Представете си роботизирано насекомо...А сега си представете роботизиран чехъл.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с рояците насекоми не звучи като научна фантастика, а като филм на ужасите или среднощен кошмар.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми стигат мухите и комарите, сега и "рояк роботизирани насекоми, който се придвижва по човешкото тяло". И това трябва да предизвика възхита? Аз ли не съм уред, но нещо не ме влече тази перспектива.

Спонсорирани публикации