Русия всява страх, но какви са военните й слабости?

Последният месец бе тежък за страната
22 дек 2019 11:35, Нели Христова
338
Русия всява страх, но какви са военните й слабости?
Снимки: Reuters

Измина един противоречив месец за Русия и нейната армия. В Сирия тя установи контрол над бившата столица на "Ислямска държава" град Рака, което засили хватката й след изтеглянето на американските войски. В Украйна новото примирие би трябвало да закрепи контрола на Москва на териториите, които превзе преди пет години.

Междувременно в Мурманск избухна пожар на единствения руски самолетоносач. Пожарът на "Адмирал Кузнецов" миналия четвъртък, който уби един човек и рани най-малко 10, бе само поредното злочестно събитие, сполетяло кораба. По-рано тази година, той получи повреда, след като върху него се стовари плаващ кран. Дори в най-доброто си състояние, когато например нанасяше въздушни удари в Сирия, надеждността му дотолкова притеснява руските власти, че той винаги беше придружаван от буксирен кораб.

Този инцидент заедно с няколко други по-значими произшествия в Русия тази година, включително смъртта на 14 моряци при ядрена авария на изследователска подводница, е напомняне за парадоксите, в които е обвита военната мощ на Русия.

Три десетилетия след падането на Берлинската стена Русия се възстанови и показа бойни способности, който всяват страх не само сред съседите й, но и по света. Наред с това обаче тя все още се бори с трудностите в поддръжката и попълването на личния състав.

Москва може да е спечелила петдневната война с Грузия през 2008 г., но в Русия този конфликт открои проблемите пред армията, която все още не се е съвзела от колапса след 1989 г. През онази година официални представители се ангажираха да заменят 70 процента от военната техника до 2020 г. и да реформират структурата на личния състав, която все още силно разчита на наборни войници, а много подразделения, наследени от Студената война са катастрофално недоукомплектовани. В съответствие с реформите броят на подразделенията бе драматично намален, а с това и броят на висшите офицери, докато Москва се опитваше да се съревновава със Запада чрез създаването на професионална армия от подофицери.

Боен опит

Анализатори в Русия и други държави отдавна спорят за ефективността на тези реформи, които целяха също да диверсифицират и заздравят базата на руската отбранителна индустрия.

От една страна, съвременната руска армия действа глобално и често ефективно в мащаби, немислими в началото на века. По-специално конфликтът в Сирия даде на специалните сили и пилотите допълнителен боен опит, а кораби и самолети бяха изпращани чак до Южна Африка и Латинска Америка.

Наред с това Русия инвестира в някои технологии, които сериозно разтревожиха потенциалните й противници, включително системи за противовъздушна отбрана, които могат силно да затруднят действията на западните военновъздушни сили. Това включва ново поколение ракети, които подтикнаха Вашингтон да излезе от Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) по-рано тази година.

Колко са надеждни повечето от тези технологии или колко са заплашителни е обект на спорове, особено сред западните анализатори. През септември американският анализатор Майкъл Кофман написа, че руската противовъздушна и ракетна заплаха е "силно преувеличена" и в Европа, и в Близкия изток.

Остават и въпроси, свързани с няколко получили широка известност руски ракетни системи от следващо поколение, включително хиперзвукови оръжия.

През август мистериозна експлозия, която уби петима руски учени, според много съобщения била предизвикана от неуспешно изпитание на крилата ракета с ядрен двигател, въпреки че по късни сведения сочиха, че взривът е станал на кораб, опитващ се да спаси друга изгубена по-рано ракета.

Остават сериозните проблеми с личния състав и въоръжението.

Руската кампания по превъоръжаване понесе удар от разрива на отношенията с Украйна, която някога разполагаше със сериозен дял в руския промишлен потенциал в отбранителната индустрия, наследен от епохата на Съветския съюз. Това изправи най-новите руски фрегати пред дилемата с липсата на двигатели, освен цял куп други проблеми. Бойният дух на армията остава в най-добрия случай проблематичен. През ноември бащата на наборник, застрелял осем други войници от своето поделение каза, че синът му е бил подтикнат да го направи в резултат на тормоза и традиционните издевателства в армията.

Водене на война

Вероятно най-голямото умение на Русия, що се отнася до армията й, е точната преценка къде и кога иска да я използва. Независимо от всичките си обичайни проблеми, руската армия е готова за посрещане на конфликти на непосредствените си граници, което й дава предимство пред западните сили заради дългите им линии за снабдяване. От хакерски атаки до електронна война Москва е доказала способностите си да съчетава нови и стари методи на водене на бойни действия.

В първата година на конфликта в Украйна през 2014 г. тя доказа, че може да съчетава артилерийската мощ с високоточно насочване на стрелбата, често чрез проследяване на украинските военни радиосигнали или мобилни телефони.

Това доведе до няколко поражения на украинската армия на бойното поле. Но по-късно украинските сили обявиха, че са станали по-боеспособни да се противопоставят на Русия. Чрез настъпателни действия те разстройваха координацията на руските сили, които понякога неволно обстрелваха собствените си войници.

За западните анализатори, опитващи се да установят действителния мащаб на руската мощ, това вероятно ще е важен урок. Военната мощ на Москва може все още да се пропуква, но тя се научи да се обновява. За противниците й това все още я прави доста опасна. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още по темата: армияРусиявоенна мощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 247Какво си видял в Афганистан, бе? Биха се мъжки и дадоха жертви. Афганците са мъжки народ и високо уважават храбрия и честен противник. Тези хора сега подържат гробовете на загиналите руснаци и им носят цветя!Докато американците пикаят върху изстиналите тела на убити талиби - има снимки! Когато ги изфъшкат оттам, ще остане само погнуса!
267
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 275Малко преди това ВКС изпържи с високоточна бомба в един град в Сирия, не помня кой, около 30 офицери от натовските разузнавания и МОСАД. Грешката им беше, че не са съобщили на руснаците кои са, тогава нямаше да стане това! Ама тук за това не написаха!Запази за малето си хубавата руска думичка!
266
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 274 преди 4 години
А икономиката на нашата подмандатна територия сега е колкото на холандския град Лайден. Сега Каракачанчето ще им даде цели $2 млн за два още държащи се над водата миночистача, белким им живне икономиката! Русия сама си прави корабите и подводниците и с тях наистина всява страх и ужас у западняците!Петър Велики се е възхищавал от холандците и се е учил от тях. Даже в Санкт Петербург има паметен комплекс Neuve Holland!Примерът ти е глупав и неудачен! Да сравняваш Великата страна с дребосъчето!
265
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Зозо"Сппрете да ни занимавате с тази азиатска диктатура! Никой не го е грижа за некви умрели от глад рашъни!"ЗОЗО ПОРЕДНИЯ ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВКакви Умрели от Глад Рашъни ти се присънват бре? Абре Умнико РФ за поредна година е номер 1 по износ нз зърнени храни в света(с 35% повече от бившия лидер САЩ и ГМО лидер), Износител е и на птичи продукти очевидно защо. Да зарзават и Плодове внасят защото такива при тях просто не виреят.
264
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че 12 бляда, изпържени от разстояние и от височина, малко ли са? Виж сега как американците си пазят нефта с 500 човека и никой не смее да ги нападне. Ама не смее, щото оържат яко!
263
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да се пънат руснаците няма как да се нарекат военна мощ при положение че икономиката им е колкото холандската. Не им знам оръжията, ама като им гледам другата техника ...... ми то при военни действия ще се самоизтрепят....
262
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 272Излъгаха те, на теб ти хареса, но мри от яд - убити са 12 лековъоръжени наемници от "Вагнер", атакувани от потресаващо смелите американци с хеликоптери "Апачи" и тежка артилерия!Това стана! Останалото са лъжи! А ти какво се сети? Или го пише в "Наръчник на трола"?
261
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана с около 400 велики бойци от Вагнер. Май отлетяха към небесата, а да, тези са от оръжията на путин дето могат да летят, налЕ?
260
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не щъ да пишъ!
259
3
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 267 преди 4 години
"Русия всява страх".....монголоидите не могат да уплашат дори Турция...За теб трябва малко история, по повод глупавото невярно изречение. В битката при Анкира (дн. Анкара) монголът Тамерлан разбива турците и пленява Баязид Ийлдъръм,слага го в клетка и го показва по целия Близък Изток!А руснаците, които са европеиди от много добра проба, са били Османската империя 12 пъти и са я спасявали два пъти - през 19 в - от египтяните и през 20 в - от гърците. Чети, за да не изглеждаш толкова про-ст!
258
13
 
7
 
! Отговори
Помня, но и знам! преди 4 години
И сега е така. Руснаците вече въоръжават корабите и подводниците си си с хиперзвуковите глайдери "Циркон" (който преди една година достигна скорост 8 Маха!), в Южния ВО се вече в състояние на бойно дежурство 12 височинни свръхзвукови тежки прехващача МиГ-31 с хиперзвуковия противокорабен "Кинжал". Няма кораб, който да се спаси от тях! На най-тежкия кериър му трябват 2 "Кинжала" за да отиде на дъното с 4.5 хиляди души и 80-90 самолета! По частите е бойният лазер "Пересвет"- мощен и жесток
257
9
 
10
 
! Отговори
Помня, помня! преди 4 години
Гледам, една част от стадото хайванчета се надяват това да е само руска пропаганда, а всъщност нови оръжия да няма! Хайвани, всуе се морите! Помните ли как от няколко катера от Каспийската флотилия бяха изстреляни крилати ракети по позициите на ислямистите. Веднага се надигна дирижирано мучене, че били паднали в иранските планини и плата! Какво се оказа, западняците излъгаха! Толкова бяха изненадани, чеРусия има такова оръжие, че лъжата сама им дойде!Оказа се, че "Калибр" бие с точностдо метър
256
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Русия всява страх"......монголоидите не могат да уплашат дори Турция.
255
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе там, дето се виждат са гола вода, *** там, дето се не виждат, пододници и балистични ракети са връхта!
254
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да даде поне една причина, заради която Турция да си развали приятелството с България?
253
7
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
До друг от БНАИ КАКВО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА?700 000 българи да се бият за руските интереси, българската територия да стане бойно поле, в останалата част от страната военно положение, престъпност, тероризъм, мобилизации, реквизиции, арести, чужди войски и всички тия идиотии, защото руснаците искат да напреднат към Цариград. Предпочитам 1000 руски села да изгорят, отколкото едно българско.
252
5
 
7
 
! Отговори
БНА преди 4 години
Аз вече съм дърт, ама ако Турция влезе се връщам.На Бойко за 5те лева НЕ!
251
4
 
12
 
! Отговори
друг от БНА преди 4 години
...до 48 часа имаше готовност и организация да се мобилизират 700 000 запасняци.Не забравяйте и трите големи язовира в Източните Родопи (Студен Кладенец, Кърджали и Ивайловград) с каква цел са построени...Източна Тракия щеше да бъде залята за часове, което щеше да забави много покрепленията за Първа турска армия.Не мисля, че съм загубил 2-те години от живота си в казармата, никога не съм бил комунист, а само родолюбец.
250
9
 
4
 
! Отговори
245 до 259 преди 4 години
Ере у лево!Колко американски компютърни клипа си виждал с ново оръжие?Колко пъти американците съобщават, че са направили ново оръжие.Ще те открехна... руснаците гледат да направят добър самолет, а целта на американците е самолета да е по-евтин.
249
4
 
5
 
! Отговори
друг от БНА преди 4 години
Прав е колегата. Е, в Елхово е трябвало да задържат 1-2 часа, както и 3000 кашици от Средец (тогава Грудово) докато пристигнат подкрепления от Ямбол, Сливен и танковата бригада от Айтос. След това от Стара Загора,Пловдив, Карлово, Шуменската дивизия и курсанти от Военните училища. Горнобанската танкова бригада (300 танка) е далече.Общо имахме 2400 танка, най-вече Т55, но и Т72 и Т80, както и 120 Град БМ21 щяха да задържат противника, целта беше 2 дни да удържим докато дойде СА.

Спонсорирани публикации