Планира ли Русия да превземе Беларус? Преговорите за интеграция вървят

Няма да позволим на Путин да стане президент на нова руско-беларуска държава през 2024 г.!
23 дек 2019 21:30, Елка Василева
230
Планира ли Русия да превземе Беларус? Преговорите за интеграция вървят
Владимир Путин и Александър Лукашенко. Снимка: архив, Reuters

Президентите на Русия и Беларус се срещнаха в петък миналата седмица, за да обсъдят задълбочаването на икономическите връзки между двете страни, които са близки съюзници. В същото време в Минск се засилват опасенията, че Москва иска в крайна сметка да подчини своя съсед, пише Асошиейтед прес.

Срещата в Санкт Петербург беше втората за този месец между руския президент Владимир Путин и дългогодишния му колега от Беларус Александър Лукашенко.

Поздравявайки Лукашенко в началото на преговорите в петък, Путин заяви, че е постигнат известен напредък в уреждането на нерешените проблеми. Но руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин каза след преговорите, че двете страни не са успели да намерят решение на ключови разногласия за петрола и газа.

Преговорите предизвикаха протести на опозицията в Беларус, където мнозина се опасяват, че по-тесните връзки с Русия може да отслабят независимостта на Беларус. Подобни опасения бяха подхранени от анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Москва през 2014 г. и подкрепата на Русия за сепаратисткия бунт в Източна Украйна.

Още по темата

Над 1000 протестиращи се събраха в петък в беларуската столица Минск, носейки плакати, на които пишеше "Първо Крим, после Беларус" и "Спрете анексията!"

Путин, който този месец отбелязва две десетилетия на власт, е сдържан по отношение на политическото си бъдеще след края на сегашния му мандат през 2024 година. В четвъртък той хитро се измъкна от прекия отговор на въпрос дали би могъл да удължи управлението си, като се прехвърли в нова управленска роля, заставайки начело на съюз между Русия и Беларус.

Тази идея притеснява някои жители на Беларус.

"Няма да позволим на Путин да стане президент на нова руско-беларуска държава през 2024 година. Никога няма да се върнем в империята", каза Павел Северинец, организатор на петъчния протест в Минск.

Полицията не се намеси в протичането на неразрешения протест, макар че обикновено беларуските власти разпръсват митингите на опозицията.

"Лукашенко не иска да стане губернатор на руска провинция", заяви 20-годишният студент Пьотр Рудкевич, един от участниците в протеста.

През 1997 г. Русия и Беларус подписаха споразумение за създаване на съюз, което предвижда тесни политически, икономически и военни връзки, но не стига до създаване на обща държава.

Лукашенко, който управлява Беларус в продължение на повече от четвърт век и не е особено толерантен към инакомислието, разчита на евтината руска енергия и руските заеми, за да укрепва икономиката в съветски стил на своята страна.

Неотдавна Кремъл засили натиска над Беларус, повишавайки цените на енергията и намалявайки субсидиите. Руски представители казват, че Минск трябва да приеме по-близка икономическа интеграция, ако иска да получава по-ниски цени на руската енергия.

Очевидно опитвайки се да получи отстъпки, в петък Лукашенко подчерта ролята на Беларус като военен съюзник на Русия и партньор в областта на сигурността - аргумент, който е използвал неведнъж в миналото, за да получи повече субсидии от Москва.

"Създадохме единно отбранително пространство и нашите служби за сигурност поддържат тесни контакти", каза Лукашенко на Путин в началото на преговорите.

Но руският президент показа, че подобни тактики няма да свършат работа този път. Той казва, че Беларус не може да получава петрол и газ на цените, на които Русия ги продава на вътрешния си пазар, ако не приеме тясна координация на икономическите и финансовите си политики и създаване на междудържавни структури.

"Това е огромна задача и тя може да се извърши само ако има политическа воля от двете страни", каза Путин на годишната си пресконференция в четвъртък.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още по темата: БеларусРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 4 години
Ми то това са все руснаци ТИР като са белоруси оние да не са черноруси
187
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лукашенко.смята да царува пожизнено После е той поне има Син за разлика от джуджа
186
5
 
5
 
! Отговори
рон бургунди преди 4 години
Не ме изненадва дебилщината и неинформираността на русофобските ***. Лошото е , че са все още много и са на свобода и ръсят само идиотщини. Джуджета, ботокс и т.н. Пълни простотии. Няма реален коментар и реален поглед, но няма и как да има ,защото повечето от третополовите, пишещи тука понятие си нямат нито от история, нито от политика , нито от география. А 100% не знаят и руски и не четат друго освен *** бг и Блиц. И руснаци и беларусци, което е почти едно и също искат обединение.
185
6
 
6
 
! Отговори
До 197 преди 4 години
От тия около 1000 човека ще отидат да воюват с Русия точно 0 (нула). Останалите белоруси искат обединението!
184
4
 
5
 
! Отговори
Батокът каза на преди 4 години
Рашистанци В прав текст - пратите ли зелени човечета както в Крим ще ви ги еърнем в чувалиВероятно плешивата кремълска борджия първо ще отрови Батокът и после ще насъска ЧеченскитеРезаци
183
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1000 човека на протест? Да ударим по едно коняче, защото Сорос очевидно е фалирал. Наздраве!
182
5
 
3
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Излишни стахове за Русия. Облъчените с тези идей да повярват малко, че Русия е цивилизована страна и не малко пъти се отзовава за стабилизиране на конфликт.
181
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На ботоксовото джудже комплексите са ужасни.Иска да граби безпредел.Руснаците са опасни и трябва да се изринат от България.
180
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интеграция с Русия означава, че Лукашенко е последния беларуски президент за историята...
179
9
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Вечна братска дружба между братските народи на Русия и Беларус. Заедно сте по-силни.
178
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин се прави на дявол,през 2022год.свършва мандата му и няма право на друг 5годишени иска да стане президент на новата държава,само ,че може да стане и обратно !Великият Президент на новата държава да е Лукашенко,защото популярността му в Русия е голяма ,а тази на Путин намалява!Ще стане като грузинеца Сталин начело на СССР,австрийеца на Германия и корсиканеца Наполеон на Франция,словенецо-хърватина Йосип Бриз Тито начело на Сърбоюгославия!
177
4
 
8
 
! Отговори
Няма преди 4 години
насита тоз дребния. Всичко иска да заграби.
176
0
 
6
 
! Отговори
Друг Русофил преди 4 години
До РусофилДраги, научи се първо да пишеш и да се изразяваш правилно и тогава пиши, защото с твоите драсканици здраво ни излагаш. Понял?
175
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1000 души протестират против Путин, направо мега протест, при условие че в Минск живеят 1100 души съм съгласен, само че Минск са почти 2 милиона, а и тия 1000 са закарани там под строй, е може да има 1,2-*** истински протестиращи ама дотам.
174
4
 
3
 
! Отговори
Мая Беспартийна преди 4 години
Лукашенко вече е свалил гащите до кокалчетата! Путина: Докато съм аз президент, си и Ти! Я сказал!!!
173
11
 
6
 
! Отговори
До трол 185 преди 4 години
Руският империализъм сравнение с Американския е още в началните классе, а Американският.... ти сам избери в кой стадий е?
172
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руският империализъм няма умора.Но скоро ще дойде времето когато поробените от Русия народи ще се освободяд.
171
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин в ролята на измамен коцкар.Толкова години черпи Беларус, а тя не му пуска.Почва вече да нервничи.
170
3
 
9
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Константин 179 Тук не става въпрос за добросъседски отношения, а за поглъщане на Беларус от Русия.
169
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало руското посолство, вие не почивате ли по Коледа че отдела за пропагандата е много активен? Ааааа верно вие сте по стария календар.

Спонсорирани публикации