Скъпотията и безработицата мъчиха турците през 2019 година

Девалвацията на турската лира удари по джоба на гражданите
23 дек 2019 21:15, Елка Василева
90
Скъпотията и безработицата мъчиха турците през 2019 година
Снимка: архив, Reuters

Запитате ли тези дни турските граждани с какво ще запомнят отиващата си 2019 г., ще чуете много повече оплаквания, отколкото положителни изказвания. На първо място те посочват, че ще я запомнят с икономическите трудности, които се стовариха на гърба им.

Сред най-парещите проблеми повечето турски граждани посочват поскъпването на живота, обезценяването на турската лира и безработицата, пише Нахиде Дениз за БТА.

Рецесията, която Турция изпитва за пръв път от 10 години насам, наложи отпечатък върху живота на 80-милионното население на страната.

През първата четвърт на 2019 г. турската икономика се сви с 2,6 процента в сравнение със същия период на предходната 2018 г. Свиването продължи и през втората четвърт на настоящата година - с 1,5 процента и се отчита, че рецесията продължава.

Като последица от свиването на икономиката, много фирми фалираха. Точният им брой така и не са знае, затворени бяха хиляди магазини, заведения, работни места. Особено силно засегна турските граждани безработицата.

По официални данни тя достигна около 14 процента, но се смята, че тези данни са занижени, твърди се, че безработните са около пет милиона души, но се смята, че са повече.

Мнозинството от безработните са млади хора. Близкото бъдеще също не се очертава добро - анализатори прогнозират, че и през следващата година ще има трудности за намиране на работни места.

Девалвацията на турската лира както никога досега удари по джоба на гражданите. Минималната работна заплата спадна и възлиза на около 2000 лири /около 600 лева според сегашния курс/. Покупателната способност на гражданите намаля до рекордно ниски размери в сравнение с предходните години.

Новата 2020 година идва с нови данъци. Като добавка към традиционните се въвежда данък за престой в хотелите на гражданите. Данъците за луксозните стоки, за разпространение на дигитални продукти ще надхвърлят 20 на сто.

Според мнозинството турски граждани идващата нова 2020 г. не се очертава да е по-добра от отиващата си. Те очакват, че поскъпването на живота ще продължи въпреки обещанията на правителството за икономически просперитет.

В градовете на страната изобилстват празни витрини с обяви "дава се под наем" или апартаменти с надписи "продава се, отдава се под наем".

В същото време тези дни дълги опашки се извиват пред гишетата на държавната лотария, където се продават билетите за новогодишния тираж.

По традиция той се тегли на живо пред екраните на турската национална радиотелевизионна корпорация ТРТ в полунощ на 31 декември. Всяка година тиражът се очаква с голямо вълнение поради натрупването на джакпота.

Тазгодишната новогодишна премия се равнява на 80 милиона турски лири. Освен това ще бъдат раздадени допълнителни премии на обща стойност над 2,5 милиона турски лири.

Билетите - 80 турски лири за цял билет, 40 за половин и 20 турски лири за четвърт билет се разпродават из цялата страна.

По традиция мнозина турци свързват надеждите си за забогатяване с премия от новогодишния тотализатор. Но на фона на продължаващата девалвация на турската лира спрямо поскъпването на американския долар са може би повече илюзорни, отколкото реални.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААбе ако поиска Тръмп,с едно духване и може да свали Ердоган или просто да изчезне,стига си се надувал,не е рекъл,не го е направил,просто имате късмет!
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 27Абе ти знаеш ли,какво е това хронология?Когато българите са създали държава,нито твоето мюсулманство е съществувало,нито османците като нация са съществували,дори не са били все още планувани и от спермата баща си,а турците всъщност са нация от стотина години,преди това е било мулти-култи османска държава от над 20 националности!
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 27Християнството като официална религия го съдава Константин Велики и Византия,а не евреите!Християнството в България е прието,но са изгонени всички чужди духовници и българите сами си създават църквите,манастирите,школите,азбуката и книжнината!Македонци не е имало по това време изобщо!Руснаците са покръстени от византийците още през 8-9 век,а българина Киприян Киевски от Търновската школа е бил руски духовник на цяла Русия!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мързи те да гледаш а камо ли да прочетеш за тва сложи "-" на коментара личи си що за същества коментират тука
22
6
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
До до 29аз пич фалшива евреиска история не чета - чел съм я 25 години а на промитите мозъци като твоя ще кажа: НИЩО, повтарям НИЩО от това което са ти набивали в главата в училище и в кината НЕ Е ИСТИНА !ти моето момче не си славянин - погледни се в огледалото ако не вярвашние Българите сме Тюркски народ - предците ни от поволжието и до днес говорят стария ни език, който Турците разбират без преводач
21
3
 
0
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
пише в Уикипедия за Борис 1 под Покръстването , приятно четене
20
8
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
До Анонименне е баш така:1) насилственото покръстване е станало около 1250-1350 година - евреите си измислят 1000 история за да изкарат христиенството древно2) македонската твар изветна като Борис 1-ви далеч не успява да покръсти (или изколи) всички Българи3) на старите снимки от преди 1890 на Пловдив, Русе, Варна и София не се вижда купола на нидо една църква - за сметка на това в Пловдив се виждат 8 джамий - така е и в Русе и София и Варна4) нас окончателно ни покръстват Руснаците
19
0
 
2
 
! Отговори
Винкело преди 4 години
Вода имат ли ?
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статия за насилствено християнизиране на Българския Народ при Борис 1 през 866 г от Визнатия кога ще прочетем , Държавата крие вече 12 века , колко ще издържи още?
17
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,гледам Ердоган,непрекъснато върти сделки с други държави,в това число Сърбия, Украйна, Беларус,Германия и много други държави,а с Русия сделките им са големии и Ердоган пет пари не дава,че някой му бил сложил санкции,турската икономика върви с пълна пара,много е хитра лисица Ердоган,но много направи за Турция,за разлика от нашите страхливи политици.
16
6
 
2
 
! Отговори
Тъй, де! преди 4 години
Две страни ще бъдат задушени икономически от бай Тръмп - първо Турция, а след нея и Русия. Поуката ще е за Китай.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз живея в държава от 15 век, миналата седмица бях в държава от 22 век, в мъглата ни път ни рефлектори можеш да видиш а за два документа дадох 60 лева за които в 15 век не ти искат и грош.
14
4
 
5
 
! Отговори
Социопат преди 4 години
Аре удрайте по една злобарка под душа и си легайте...
13
6
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
според ердо не им трябват долари щом си имат аллахсега братята им по ислямска линия от богати такива държави ще се спукат да инвестират във фалшивата им икономика и това ще ги измъкне към просперитетердо ще харчи пари за скъпи не нужни руски системи аще обвинява бежанците че му изцеждат бюджета и най виновни ще са му онези лошите от запад и отвъд атлантика
12
2
 
2
 
! Отговори
Фенаси Керимов преди 4 години
Реклама на лотария ...
11
4
 
4
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Те очакват, че поскъпването на живота ще продължи въпреки обещанията на правителството за икономически просперитет."Deja vu.
10
7
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
А нещо за дефицита на лук в Турция няма ли да напишат,или това е приоритет на Дойче веле?Впрочем,в БГ повечето лук е турски...
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СоциологБЯГАЙ на там щом е толкова хубаво
8
10
 
19
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
За съжеление ние сме по -зле и от злетата...Минималната им пенсия е 4 пъти по-голяма от наща мин. пенсия,мин. заплата с 35% по голяма от наща минимална ,а стоките им са достапо-евтини от наще.....
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези които работят в Медията Инвестир БГ имат ли правото да пишат коментари щоти да напишеш 100 коментара във вид на Диалог (вср едно 2 или 3-*** се карат) си е 100% Манипулация и ДезинформацияКоя е Институцията която се занимава с Контрола в Медиите? Като няма Борисов на съд в Сърасбург , там да бръщолеви ШМЕНТИ-КАПЕЛИ