Рецептата DNES: Постен гювеч със зеленчуци

Нещо вкусно, което да приготвите за обяд
24 дек 2019 20:40, Иванка Гъркова
7
Рецептата DNES: Постен гювеч със зеленчуци
Pixabay

Хапва ви се гювеч, но не бива да слагате месо в него? Какво да сготвите, когато сте поканили на обяд гости, които постят? Отговорът е съвсем прост – сложете само зеленчуци, овкусете ги добре с олио и любимите подправки, след което ги сложете в глинен съд. После всичко отива във фурната, където да къкри на бавен огън, а вие имате достатъчно време, за да приготвите масата.

 
Постният гювеч със зеленчуци е предпочитан от много семейства, които не са големи любители на месото, а същевременно обожават чушки и патладжани. Може да го направите със сезонни зеленчуци или да използвате част от приготвените през лятото консерви.

Необходими съставки:
 
– 300 г зелен боб;
 
– 300 г картофи;
 
– 3-4 средни моркова;
 
– 300 г бамя;
 
– 500 г пресни домати;
 
– 2 глави кромид лук;
 
– 1-2 скилидки чесън;
 
– 3-4 червени/зелени чушки;
 
– 1 патладжан;
 
– 1 супена лъжица червен пипер;
 
– 6 супени лъжици олио;
 
– стръкче магданоз;
 
– сол на вкус.
 
Начин на приготвяне:
 
За да ви е по-вкусен гювечът, е най-добре да изберете пресни продукти, но през този сезон е трудно да намерите всички, затова ползвайте замразени или от консерва.
 
Ако сте взели прясна бамя, трябва да я почистите добре, да отрежете дръжките и да я сварите в подсолена вода за около 5 минути. След това я измивате хубаво със студена вода и отцеждате.
 
Измивате и обелвате морковите, след което ги нарязвате на среднодебели кръгчета.
 
Обелвате измития патладжан и го нарязвате на ситни кубчета. Идва ред на зеления боб, който размразявате и оставяте настрани.
 
Почистените и обелени картофи нарязвате на едри парчета. После обелвате и измивате лука, след което ги режете на полумесеци.
 
Измивате доматите и ги настъргвате на по-едрата част на рендето.
 
Взимате глинения гювеч и изсипвате всичко, като добавяте към зеленчуците солта, червения пипер и олиото. Разбърквате добре и слагате във фурната.
 
Печете на 160-180 градуса за около 60 минути. От време на време може да разбърквате с лъжица. Накрая, непосредствено преди изваждане, поръсете с магданоз.

Още постни рецепти ще намерите в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ще ми каже ли как се прави гювеч БЕЗ заленчуци?
3
1
 
2
 
! Отговори
Дрън дрън преди 4 години
Дай на диабетика един такъв постен гювеч е после го откарай в спешното. Тези пости са такива глупости- цял месец яко на въглехидрати- картофи , боб , моркови, ориз , кисело зеле и после що ми е високо кръвното, холестерола и " май имам диабет " ...
2
0
 
4
 
! Отговори
Х преди 4 години
Пропуснали сте Тюрлю Гювеч му е името
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братята на витошка весела Коледа раздаите подаръци из Герман кило уиски с боб

Спонсорирани публикации