Бавното шофиране – също толкова опасно

Със 75% са се увеличи пострадалите заради каране с ниска скорост
26 дек 2019 15:30, Нели Христова
70
Бавното шофиране – също толкова опасно
Снимка: Pixabay

Когато стане дума за катастрофа на пътя със загинали хора, обикновено една от първите причини, посочвани от експерти и полиция, е високата скорост. Оказва се обаче, че и бавното каране също е много опасно и взима жертви на пътя.

Британското издание Daily Star цитира изследване на министерството на транспорта на страната, според което през последните 5 години броят на загиналите или получилите тежки травми от катастрофи заради прекалено ниска скорост се е увеличил със 75%. Само за 2019 г. на територията на страната 26 души са загинали, а други 132 са ранени при инциденти, предизвикани именно от неоправдано ниска скорост на движение.

При това във Великобритания са въведени преди време глоби за каране с прекалено ниска скорост, като шофьорите трябва да плащат 100 паунда за подобно нарушение, като получават по 3 наказателни точки. Дори това обаче невинаги ги принуждава да карат по-бързо.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво означава бавно шофиране? Това е шофиране с много под разрешената скорост при нормални пътни условия. Примерно разрешена скорост до 90 км/час, туткащия се ката с под 60 км/час. На магистрала при разрешена за него скорост от до 140 км/час, туткащия се кара с под 95 км/час. Останалите, които шофират нормално с разрешена скорост не са бързаци, както един тук се опитва да внушава.
22
3
 
16
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Не разбираш проблема. Табелите показват до 90 км/час, но ти се движиш с 40-50 км/час без видима причина за твоето бавно каране. Ти създаваш предпоставки за катастрофи с твоето неадекватно шофиране, а не другите. Сега и във Великобритания го схванали, само ти още не можеш.
21
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богове сте вие "бързоходците"-безсмъртни!
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновено бавно се движат хора между 18 и 50 годишна възраст, докато говорят по телефона. Пенсионерите обикновено си карат нормално с над 80 км/час на път извън населено място и с над 110 км/час на магистрала. Е, на някои като искат да карат с много над разрешената скорост им се струва, че пенсионерите карат бавно.
19
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са казали "ябавно, далеко се стига"А па вий си пейте "изнервяли се другите" Ако всички караха с указаната по табелите скорост, всичко ще е ок! Жалко, че заради такива големи изнервени философи, умират и невинни хора.
18
10
 
6
 
! Отговори
ноби преди 4 години
ограничение 90, пенсията се движи с 60 и то в средата на пътя. и кара всеки да го изпреварва рисково. *** тaпаци
17
9
 
6
 
! Отговори
А.У. преди 4 години
Това става в Англия и те да си му мислят. Тук задължителната скорост на магистралата е над 180 км/час. При тези нови коли,които имаме и това е малко. Освен това сме много културни зад волана, сторваме и на мравката път. Блазе ни!
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога е по-голяма вероятността от ПТП?Когато се движиш по магистрала с 50 км/час (бавно), с 140 км/час (максимално разрешена скорост) или с 160 км/час? Същото и за път извън населено място - 35, 90 и 100 км/час?
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако трябва да избирам между бавно и бързо шофиране, винаги предпочитам бързото шофиране с разрешена скорост, освен при лоши пътни условия. По-добре е да стигна час-два по-бързо, отколкото да се мотам по пътя и така създам условия за ПТП, а и колкото повече време си на пътя, толкова по-голяма е вероятността да си участник в катастрофа.
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако трябва да избирам, винаги бавно пред бързо.Който има нафта да натиска педаля. По-добре с 30 минути по-късно, но не се правя на мъж в колата. Седалките с волан отпред и скорост е грешно натягане за ***.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бавното шофиране освен, че изнервя всички останали шофьори и те започват да изпреварват по-рисково, има и друг съществен рисков елемент - всяка маневра става много рискова, заради разликата в скоростта, която е по-голяма при нормално движещите се. Принципно маневрите са по-безопасни, когато си с по-висока скорост от съседните коли. Не говоря за шофиране с 160 км/час и нагоре.
12
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магистрала, разрешена скорост до 140 км/час, безопасна скорост до 200 км/час, но в лявата лента ти се влачи някакъв с 110-120 км/час, защото с повече го било страх да шофира. Като го е страх да освободи лентата, за движещите се с разрешената скорост от до 140 км/час и да си търси друг път.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако на магистралата караш със 120 и не ти е комфортно сменяй колата. И тук трябва да се въведе такава глоба. При ограничение 90 кара с 40 - огромна предпоставка за птп.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бавното шофиране обикновено означава и несъобразена скорост.
9
12
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
За нашите шОферчета няма дъжд няма пек! Те скорост под 150 не знаят какво е! Аз дори на нашите "магистрали" ме е страх повече с 120 км/ч да карам, по "първокласните" пътища се "влача" с 80-90 км/ч
8
9
 
12
 
! Отговори
чичото преди 4 години
Който бърза да заминава...... аз карам със СЪОБРАЗЕНА скорост!!!
7
8
 
16
 
! Отговори
Миро преди 4 години
Караш бавно. Изнервяш стоящия отзад и шанса да те изпревари когато НЕ трябва и да те засече ида умрете в 3 коли емн голям.
6
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези преоткриха колелото. Всеки нормален шофьор знае, че бавното шофиране е опасно, често е по-опасно от бързото шофиране с превишена скорост. Даже и в Закона за движение по пътищата има текст забраняващ бавното шофиране, но не знам някой да е санкциониран за бавно шофиране, както и шофьори, които да знаят за тази забрана. Има едни 80%, които като папагали повтарят, че при по-ниска скорост пораженията са по-малки, без изобщо да схващат за какво става дума.
5
0
 
16
 
! Отговори
Гражданин на света преди 4 години
Навсякъде по света има жестоки глоби и за тези които карат бавно...някъде дори има и знаци указващи минимална скорост!
4
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При непридвидена ситуация (някаква повреда по автомобила или внезапно възникнало препятствие на пътя), човек може много по-бързо да овладее автомобила който шофира ако се движи бавно. Високата скорост рязко намаля времето за реакция. Факт!