Първа фаза: Ще се разберат ли САЩ и Китай по търговската сделка?

Очаква се тя да подобри отношенията между икономическите суперсили
Обновена: 1 яну 2020 21:19 | 1 яну 2020 21:05, Веселина Йорданова
45
Първа фаза: Ще се разберат ли САЩ и Китай по търговската сделка?
Снимка: архив, Ройтерс

"Първата фаза" на дългоочакваната търговска сделка между САЩ и Китай ще бъде подписана на 15 януари. Това обяви американският президент Доналд Тръмп в навечерието на Нова година.

"На 15 януари ще подпиша нашата много голяма и всеобхватна първа фаза от търговската сделка с Китай", написа той в Туитър. На церемония, която ще се проведе в Белия дом, ще присъстват китайски представители на високо държавно ниво.

Преди това Тръмп възнамеряваше да подпише сделката с китайския си колега Си Цзинпин, но последното му съобщение предполага, че вицепремиерът и главен търговски преговарящ от страна на Китай Лю Хъ ще участва в церемонията по парафирането на търговската сделка след две седмици във Вашингтон.

Доналд Тръмп също така написа в Туитър, че на по-късна дата ще замине за Пекин, за да започне преговори за "Втората фаза" на търговското споразумение.

Очаква се първата фаза да проправи пътя за примирие в продължаващата повече от 17 месеца търговска и тарифна война и да подобри отношенията между двете икономически суперсили.

Самото споразумение включва прекратяване на планираните допълни тарифи за вноса на китайски стоки, както и намаляване на съществуващите тарифи в замяна на китайски структурни реформи и на закупуване от страна на Пекин на повече предимно селскостопански стоки от САЩ.

Вашингтон трябваше да наложи нови мита от 15% на 15-и декември 2019-а година върху приблизителен китайски внос за 160 млрд. долара, но постигнатото предварително споразумение доведе до отлагане на тези тарифи.

В допълнение към спирането на новите тарифи САЩ се съгласи да намали и митата за вноса на китайски стоки за 120 млрд. долара от 15% на 7,5%, които мита влязоха в сила на 1-ви септември миналата година.

От Търговското представителство на САЩ обаче заявиха, че ще останат в сила съществуващите мита в размер на 25% за вноса на стоки от Китай на стойност около 250 милиарда долара, предаде БНР.

В замяна на по-ниските американски тарифи Китай пък се съгласи да извърши структурни реформи и други промени в своя икономически и търговски режим в областта на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, финансовите услуги и валутата.

Китай също така се ангажира да направи значителни допълнителни покупки на стоки и услуги в САЩ през следващите години, заявиха преди време от американското Търговско представителство.

Според различни източници китайските по-големи по обем покупки на американски стоки бяха едни от ключовите пречки в преговорите, преди да бъде постигнат решителният пробив и очакваното подписване на споразумението на 15-и януари.

Самото споразумение от "първата фаза" включва защита на интелектуалната собственост, китайски покупки на храни и селскостопански стоки от САЩ, както и въпроси, свързани с финансовите услуги и валутната политика.

Съобщава се, че споразумението включва и разпоредба за решаване на бъдещи спорове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: КитайтърговияСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ е страна хищтник, а хищникът живее от плячка. Хищникът не е нито добър, нито лош, такава е неговата природа - да плячкосва. Проблемът на САЩ е, че не остнаха вече страни които да плячкосва, светът се променя и все повече страни могат да си позволят да не са плячка, особено след възхода на Русия след пропадането и през при Горбачов. Днеса САЩ се проваваля навсякъде. Остава им да плячкосват само жалки васалчета като Бъгария.
10
3
 
4
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Така или иначе САЩ са в групата на най-големите производители в света,макар да са далече от това,което са били преди 50г.Проблемът обаче ,според мен ,се състои в това ,че най-голямото им производство е производството на зелени банкноти -печатницата е у тях и сега май работи на максималната скорост!?
9
6
 
13
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 4 години
Какви технологии бе киртак, всичко в последните 10 години в США се измисля от жълти и кафеви. Тва да направиш едно приложение Uber на React, и да препродаваш чуждите кочини технология ли му викаш. В США просто парите са много евтини, могат да си позволят да хвърлят стотитци милиони гущера за всякакви "високо технологични" глупости, барем една оцелее. А евтини им пари са от петро-долара, т.е. от теб и мен ги точат. Ай със здраве, кауин!
8
1
 
10
 
! Отговори
До4 преди 4 години
Значи викаш"технологична"нация производител на соя номер едно?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По публикацията работи: Веселина ЙордановаИ на 01.01. ли крадете Новините на другите сайтове?Кой работи днес въобще , виртуалния ви сайт с наети Кочировачи на хонорар и работа от вкъщи
6
1
 
6
 
! Отговори
Шопа преди 4 години
Късмета ми от баницата беше, че ше си лягам с мъж и ще се любим.Май ще стане така
5
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Дончо гази китайците както не са ги газили и японците.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ държат технологиите за които скимти Китай пък и доларът все още е валута номер едно. Като прибавим и това, че САЩ са най големия производител на соя в света, както и нямат африканска чума по свинете, както Китай, а там свинското е най-популярното месо е ясно кой е в по-добра позиция.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай вече може и без САЩ. САЩ не може без Китай. САЩ никъде няма да се дене, Китай държат здраво САЩ.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ нямат индустрия, нищо не произвеждат. Икономиката им е виртуална - Гугле, Амазон, Фейсбук... правят някакви спекулации и съответно банките записват битове на харддисковете на компютрите после ги интерпретират тези електронни битова като пари и изчисляват БВП. Това което произвеждат Китай като стоки, че дори и Русия, е стотици пъти повече от продукцията на САЩ.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп май постигна своето.