Кисели краставички, "Блъди Мери": Как се борят с махмурлука по света?

Всяка страна си има своя "магичен" лек
3 яну 2020 21:00, Нели Христова
16
Кисели краставички, "Блъди Мери": Как се борят с махмурлука по света?
Снимка: Pixabay

Коледа и Нова година вече минаха, но в календара ни има още празници, които ще доведат до прекаляване в алкохола и не толкова приятни сутрини на следващия ден. След като все още не е изобретено магическо хапче, което да ни отърве от махмурлука, хората по цял свят търсят най-различни лекове за тежкото си състояние.

Махмурлукът сам по себе си е силна дехидратация и ниска кръвна захар, които ни карат да изпитваме редица симптоми като гадене, умора, раздразнителност и болки. За да решим проблема си, трябва да пием много вода и да похапваме въглехидрати. От сок от кисели краставички до тост с авокадо – ето как хората по света се справят с тежкия махмурлук.

Париж – "Блъди Мери“

Според много лекари, да се опитаме да се отървем от махмурлука като пием още алкохол не е добра идея. Но парижани не мислят така. Те се кълнат в ефектна на своето "Блъди Мери“. Коктейлът се среща по целия свят, но има специална връзка с френската столица, тъй като е измислен там през 1921 година. От тогава до днес всеки един бар добавя нещо от себе си в емблематичната напитка, но в Harry’s New York Bar в Париж все още я правят по класическия начин – водка, доматен сок, табаско, сол, пипер, лимонов сок и сос Устър.

Лондон – разтопен пармезан

Въпреки че разтопеният кашкавал се среща най-често върху пицата, тя не е единственият начин да изтрезнееш според британците. След тежка вечер, те най-често разтапят кашкавал върху филийка. Лекът за махмурлук е лесен и бърз и можеш да си го направиш вкъщи, колкото и да ти е трудно да стоиш прав.

Англичаните препичат филийката от двете страни, след това я намазват с масло и горчица, посипват я с пармезан и я връщат обратно в тостера, за да се разтопи кашкавалът.

Берлин – къривурст

Вурстовете са нещо обичайно в Германия и се похапват по всяко време, дори и вечерта да не е била тежка. Но след дълга нощ, най-популярни сред берлинчаните са къривурстовете. Това е свинска наденица, нарязана на парченца. Тя се запържва, залива се с къри кетчуп с подправки, а след това се поръсва с къри на прах. Именно богатият на вкусове сос е това, което събужда организма ни след тежката вечер. Още по-вкусно е, ако е допълнена от пържени картофи.

Копенхаген – сандвич със свинско

Flæskestegssandwich – този епичен сандвич с много месо е истинско злато за раздразнителните и гладните.

Дания е добре позната със своята минималистична кухня, но в този сандвич с печено свинско цари пълен хаос, който носи вкусно удовлетворяване. Той включва дебело парче свинско месо, печено на скара, сгушено в меко хлебче, гарнирано с кисели краставички, червено зеле и пикантна горчица. За онези, които са прекалили с алкохола в Копенхаген, местните препоръчват заведението Kødbyens Høker, чиито готвачи веднага ще ви отърват от главоболието и гаденето.

Сидни - тост с авокадо

Гражданите на Австралия са почитатели на здравословния брънч. Това не се променя дори и след като са прекалили с алкохола предната вечер. Повечето австралийци прибягват към популярния тост с авокадо. Той присъства в менютата по цял свят, но е изобретение именно в Австралия. 

Вкусният сандвич е изключително полезен заради калия в авокадото, а яйцата, които съдържат Витамин А го правят още по-подходящ при махмурлук. За още по-голям ефект може да се добави и лют сос.

Токио – яж, преди да си легнеш

Токио има най-много звезди Мишлен от всеки друг град в света, но методът за справяне с махмурлук там е доста по-различен. Преди да си легнеш, местните препоръчват първо да хапнеш. Повечето местни предпочитат нудлите eki-soba, които могат да бъдат открити на всяка ЖП гара, на местата за бързо хранене. Те се приготвят изключително бързо, а купичката с топли спагети може да е в ръцете ви само 30 секунди след като сте поръчали, което е предимство, когато си пиян.

Банкок - Khao Tom Kui

Тайланд има една от най-богатите хранителни култури в света. А нощният живот в страната процъфтява. Не е изненада, че все повече и повече заведения се опитват да помогнат на гостите на Банкок след тежка вечер.
Най-популярното ястие за борба с махмурлука е Khao Tom Kui – това е тайландско-китайска  гореща нишестена оризова каша с добавки, които варират от варено месо до люта салата.

Единбург – квадратна наденичка

За повечето шотландци квадратната наденичка е институция и чудо, което се бори с махмурлука. Тя представлява дебела, мазна и ароматна телешка наденица, увита в руло по избор на клиента. Изборът на това, в какво ще е завита наденицата е важен за борбата с махмурлука. Повечето хора  избират специална лека и ефирна ролка, наречена сутрешна ролка.

Москва – сок от кисели краставички

Руснаците най-често се справят с махмурлука, пиейки една чаша сок от кисели краставички. Идеята е, че солта в сока ще ви накара да пиете повече вода, нещо, от което тялото има нужда, когато е дехидратирано. Това е лесен, бърз и евтин лек, когато стомахът ви не може да приеме солидна храна, а разходката до хладилника е най-далечното място, до което можете да стигнете. 

Може и да ви звучи като странна идея, но има и доза наука в нея - ферментационният процес на мариноване създава храносмилателни пробиотици, а големите количества сол помагат да се заменят електролитите, загубени при дехидратация.

Дъблин – закуската blaa

Според местните, махмурлукът в Дъблин е брутален. Твърдението не е изненада, след като в Ирландия има пъб почти на всеки ъгъл. За това всяко заведение предлага и специална закуска на следващия ден.

Закуската blaa е най-любимият лек на ирландците. Тя е измислена в град Уотърфорд, но бързо намира своето място в столицата Дъблин. Тя включва дебело парче хляб, намазана щедро с масло, пълна с бекон наденица и черен пудинг. Местните съветват, да използвате така наречения кафяв сос (британският вариант на кетчуп), но никога истински кетчуп. За максимален ефект те препоръчват да си поръчате и лимонада или газирана вода.

Ню Йорк -  BEC (bacon, egg и cheese)

Сандвич с бекон, яйца и сирене никога не е лоша идея. Но с тежък махмурлук, когато не можете да останете у дома и да гледате сериали, а трябва да излезете навън в шумния свят, е брилянтна идея. Със сигурност всяко квартално кафене е готово да изпържи едно или две яйца, да сложи сирена и препечен бекон, преди да го обгърне с меко хлебче. Маслото е задължително, солта и пипера също, а кетчупът – по избор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Прочетете Кингсли Еймис и ще раберете как. Книгата е от 1983 година - струва си.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието е отвратително, а даже и кощунствено
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много просто. Не се напивайте като ***...
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Физическият е нищо в сравнение с моралния махмурлук
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според съвет от англичанин той казва кюфтенца.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айран,айран и пак айран!Хем организма получава течности,хем киселото мляко е здравословно и пречиства токсините.
9
2
 
19
 
! Отговори
x преди 4 години
Най-старата рецепта против махмурлук още преди да е изобретен алкохола - Не пийте!
8
5
 
16
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Нещастници!!! Нямат шкембе чорба и затова измислят какви ли не щуротии! Едно шкембе върши прекрасна работа от опит знам аз!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А я България махмурлук се бори с "Ракия Сънрайз", нема Блъди Мери, нема оризи, моризи некакви хахахахаба
6
4
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Прилично спане, 2 аспирина, сране, още 2-3 часа съм, пак сране, душ и много вода. И гледане на сериали и филми.
5
8
 
7
 
! Отговори
Доктор Алкохолик преди 4 години
Дрън дрън .Пълни глупости .2 Дексофена на прах 2 аспирина и ампула Сержинор. Този коктейл изпит на екс ще заличи до 15 мин и най-тежкия махмурлук !!!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Допреди 5-6 години имах махмурлук, но сега вече нямам...най- много да ме болят леко очните ябълки на сутринта. Е как да имам махмурлук, като то мозък не е останало у тиквата след 30 години пиене.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 2 Солен айрянец по-скоро със шкембенце...
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България зелева чорбичка или шкембе чорба с биричка
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За нищо не стават...Нас не могат да ни стигнат!Бульона от шкембе чорба( без шкембето) + зелева чорба!А оня *** от Дания и Германия замезват със свински сандвичи- Копенхаген и Берлин. Няма такива сбърканяци.... то не ти се яде нищо на сутринта ако си препил , те ще ти дават да нагъваш свинско месо.

Спонсорирани публикации