Планът е готов! Русия ще се възползва от предимствата на глобалното затопляне

Страната най-накрая призна опасностите от климатичните промени
Обновена: 8 яну 2020 22:46 | 8 яну 2020 20:42, Нели Христова
34
Планът е готов! Русия ще се възползва от предимствата на глобалното затопляне
Снимки: БГНЕС

В събота на сайта на руското правителство се появи нов доклад, който твърди, че Русия ще адаптира икономиката и населението си, за да намали последствията от глобалното затопляне, но също така, ще се възползва и от неговите предимства.

Документът представя план за действие и отбелязва, че промяната в климата има "значителен и нарастващ ефект“ върху социално-икономическото развитие, живота и здравето на хората.

Температурите в Русия се покачват 2,5 пъти по-бързо от тези в останалия свят, а първата фаза от плана, която трябва да бъде изпълнена в следващите 2 години, показва, че властта в страната най-накрая признава глобалното затопляне като проблем. Въпреки че президентът Владимир Путин отрича причината за него да е дейността на хората.

Планът включва мерки като изграждане на язовири и преминаване към по-устойчиви на суша култури, подготовка за кризи, включително спешна ваксинация или евакуация в случай на бедствие. Според доклада, глобалното затопляне представлява риск за здравето на хората, може да предизвика вечна замръзналост, увеличава риска от инфекции и природни бедствия.

Но в документа се отбелязват и положителните елементи на повишаването на температурите – увеличаване на земята, която може да се обработва в студените региони и възможности за навигация в Северния ледовит океан.

Сред 30-те мерки е и оценка на руското правителство за това дали стоките в страната срещат новите стандарти, подтикнати от промяната в климата или не. Също така, в училищата ще бъдат разпространявани материали за глобалното затопляне.

Русия е една от най-уязвимите страни щом става дума за повишаване на температурите. Много важни сгради са построени върху вечна замръзналост.

Москва наскоро прие Парижкото споразумение и разкритикува САЩ за това, че отказват да се включат. Но Путин все още отрича, че повишаването на температурите е в следствие на емисиите, бълвани от човешката дейност и твърди, че това е просто "процес на Вселената“.

Той отправи и критики към шведската активистка Грета Тунберг, описвайки я като неинформирана, чувствителна тийнейджърка, която е използвана за нечии чужди интереси.

Президентът многократно е изразявал и скептицизма си относно соларната и вятърната енергия, изразявайки притесненията си, че мелниците са опасни за птиците и червеите, които излизали от земята, заради вибрациите.

На Коледа, температурите в Русия ще са 16 градуса – отново, много над обичайните за месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен""Според доклада, глобалното затопляне можело да доведе до вечна замръзналост" - просто гениален извод."Явно в оригиналния текст, от който е преведена статията, става дума за РАЗТОПЯВАНЕ на вечната замръзналост (melting permafrost). Това се разбира и от контекста, където става дума за язовири и увеличаване на плодородните площи. Преводът на текста е лош, оригиналът сигурно е по-смислен
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На Коледа, температурите в Русия ще са 16 градуса отново, много над обичайните за месеца."Русия е доста големичко място и не може да има еднаква температура навсякъде! Да не говорим, че тази температура е странна и изглежда като по Фаренхайт. За Москва дават около нулата по Целзий, което пак е необичайно топло за Русия
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствените им ползи ще са, че им се отварят плавателни канали в северните морета.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ще стане пустиня!
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРЕДВИЖДА ЛИ СЕ СНИЖАВАНЕ ПРОЦЕНТА НАСЕЛЕНИЕ ХОДЕЩО ВЪВ ВЪНШЕН КЛОЗЕТ ПОД 90%???
27
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поредните руски глупости
26
3
 
6
 
! Отговори
Учителя преди 4 години
Освен това ще заселят Марс с руснаци. Путин го каза, значи е истина :)
25
2
 
16
 
! Отговори
аа преди 4 години
До пияницата:Разбира се, че са опасни за птиците. Това в цял свят е признат проблем. Дори в България си беше наболяла тема, защото в България има само около Каварна вятър постоянен за турбините. А оттам минават всички прелетни птици. Но това хора като теб няма как да го знаят. Гледам на село вече имате интернет, ама вестници, книги и телевизия май няма.
24
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия ще се възползва толкова от глобалното затопляне колкото се възползва от комунизма. Отдавна съм престанал да вярвам на Русия.
23
0
 
14
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Коледа в Русия е по Юлианския календар, тоест на седми януари, но статията е от осми, тоест пак е постфактум.
22
18
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
"Президентът многократно е изразявал и скептицизма си относно соларната и вятърната енергия, изразявайки притесненията си, че мелниците са опасни за птиците и червеите, които излизали от земята, заради вибрациите."ХАхахахахахахаха :))) Лелееее, Джуджанка направо ме уби с този полет на мисълта...Гений! И птиците и те съм ги виждал как излизат от земята заради вибрациите, най-вече враните и папагалите....хахахаха А рибарите само край мелниците ходят, те червеите са си отвън
21
4
 
19
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Ето това е правилната позиция. Не можеш да се бориш с природните катаклизми. Адаптираш се към тях.... или умираш. Това сочат проучванията на Ч. Дарвин.Нямаме нужда от Тумбета и да се опитваме с шепи да задържим отминалото време. Трябва да гледаме напред и да възприемем промените като нови възможности, а не като отчайващо нерешим проблем.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7"Има ли някой от Шумен?"Това не беше ли пристанище на Варна?
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На Коледа в Русия температурите ще са 16 градуса", пише в статията. А уточняват ли къде точно в Русия, щото тя е доста голяма, за да бъдат навсякъде температурите еднакви."Според доклада, глобалното затопляне можело да доведе до вечна замръзналост" - просто гениален извод.Като чета нещо свързано с глобалното затопляне, понякога си мисля от коя психиатрия вадят, хората дето ги пишат тия глупости.
18
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия и Китай са най виновни за глобалното затопляне. Едните копаят въглища, другите ги горят. Всичката мизерия по света идва от Азия.
17
12
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
А как ще се отрази това глобално затопляне на изсраел? Ще стане да не може да се стъпи на пясъка, - и при Хитлер не беше така! Не е ли най хуманно, да се приеме че Обетованата земя наистина е България, но не е дадена на тези натрапници, а си е както се знае еврейска, - марш от Родината ни гои! Да живее Новия Световен Ред! Да живее Кинг Натаняху! Да живее и Бойко Борисоф, който работи образцово по Геноцида! Смърт на гоите между Дунава и Беломорието!
16
10
 
35
 
! Отговори
Ганьо Краварски преди 4 години
Ей, руснаците произвеждат всичко от лопати за сняг до космически продукти и технологии.Гледай си краварския нужник, в който превърнахте България и за руснаците не бери грижа.Далеч преди нас са във всичко и цял свят се съобразява с тях.И от глобалното затопляне ще спечелят.При тях климатът ще стане по-мек и приятен, а тук ще стане пустиня.Вече и вода за пиене нямаме ...
15
32
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха, тея продължават да ме разсмиват. Щели да нагодят икономиката си за да била намалила последствията от глобалното затопляне. Аве каква икономика имате вие ве клошари изпаднали? Да продавате природни ресурски (които дори нямате технологии да вадите) и ръждясали оръжия на камиларите? Вие не можете да произведете една пералня, тръгнали за глобалното затопляне да мислят.
14
4
 
11
 
! Отговори
Американ преди 4 години
"отрича, че повишаването на температурите е в следствие на емисиите, бълвани от човешката дейност" -- отрича, щото това за емисиите е измама.
13
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До Не извратен типНещо не си разбрал добре, ама бързаш да ненавиждаш..

Спонсорирани публикации