След 10 г. неуспешна борба: Телефоните без зарядно в магазина

Идеята на Брюксел е да насърчи производителите към общо зарядно
14 яну 2020 06:45,
100
След 10 г. неуспешна борба: Телефоните без зарядно в магазина
Снимка: Pixabay
Европейската комисия обмисля да забрани продажбата на мобилни телефони в комплект със зарядно устройство като мярка да убеди производителите да преминат към общо зарядно.
 
Така и потребителите няма да са принудени да вземат зарядно при всяка смяна на телефона си, независимо дали имат нужда от него или го искат.
 
Брюксел се опитва да накара производителите да приемат общ стандарт от 2009 г., но и без успех. Макар видовете зарядни да са намалели от 30 до 3, междувременно са се появили и нови технологии чрез безжично и зареждане с USB.
 
Зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович призна в Европарламента в Страсбург късно в понеделник, че избраната тактика да не се предлага европейско законодателство, а да се разчита на саморегулацията на производителите, не е постигнала успех. Безрезултатен е и меморандумът за разбирателство, подписан между тях и Комисията през 2018 г., ето защо сега Брюксел обмисля да внесе законодателно предложение за уреждане на проблема.
 
"Въпреки усилията на Комисията да насърчи по-голямо усилие към хармонизация и устойчиви продукти, в този случай те не сработиха както очаквахме. Липсата на успех не е защото сме се страхували от някоя компания", заяви Шефчович в Страсбург.
 
Продажбата на телефони без зарядно устройство в магазините е едно от възможните решения, като се обмислят и други варианти.
 
Освен, че затрудняват потребителите, различните стандарти на зарядните устройства създават допълнителен електронен отпадък, който по сметките на Еврокомисията се равнява на 51 000 тона годишно.
 
В момента Еврокомисията очаква резултатите от поръчано изследване на ефекта от различни възможни действия и в скоро време ще обяви действията си, обеща Шефчович. 
 
Изследването трябваше да бъде публикувано още миналата година. Депутатите нарекоха "срам" неспособността на Комисията да реши "толкова прост проблем" за 10 г. Те настояха законодателното предложение да бъде готово до 6 месеца.
 
Евродепутатите настояват общото устройство да не бъде само за мобилните телефони, а да обхваща още таблетите, фотоапаратите, електронните четци и други мобилни устройства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
13
 
11
 
! Отговори
Шмекер преди 4 години
Плиткоyмни коментатори, щели да си купуват допълнително зарядно! Абе четете и мислете тъпaни. ЕДНО ЗАРЯДНО ЗА ВСИЧКИ ЗАРЕЖДАЩИ СЕ УСТРОИСТВА! Дмек вече ще имате главочи и няма да купувате зарядни които след 2 години отиват в казана!
52
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди телефона идваше с всичко вътре - зарядно,слушалки,дори стойка,а сега ще даваме по още толкова,за да го окомплектоваме.- зарядно,слушалки, протектор, кейс и карта памет и като обощим ставаедна доста добра за производителя сума,отдено от сумата за телефона. ЕС бачка за корпорациите,а уж зад добри намрения крие това.
51
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да не е по предложение на някой гербер. Те дават такива "умни" предложения.
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това беше идея на Соломон Паси и жена му.
49
2
 
17
 
! Отговори
ХаХа преди 4 години
А защо също така не казват как това ще ни принуди да си плащаме ДОПЪЛНИТЕЛНО за зарядни и как това ще се отрази на крайния потребител?
48
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде бе! Ще дам 1700 лева за телефон, а то нема Да мога да го заредя!!!!!ЕС вън!!!!!!!!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 56Освен ако безжичното зареждане не стане вкъщи си, на 5 метра от станция щатни телефона ти се зарежда, няма да го бъде. В офисите накупихме падове за зареждане, когато и iPhone Мона на такова зареждане, ама след 3 седмици вече ги бяха разкарали от бюрата.
46
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната евротъпотия. после ,за да си купиш оригинално в магазина ще ти вземат поне 30 кинта.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решението може би най-накрая ще дойде, когато пуснат USB 4, което ще обедини и възможностите на Thunderbolt. Тогава, може би най-накрая и apple ще реши да премине към него. Но когато това стане, така или иначе порт за зареждане и трансфер може да отпадне, защото безжичното вероятно ще го направи излишен...
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52Твърдо против з телефон само с безжично зареждане. Първо - тези които съм ползвал са баааааааааавни, до няма и къде. Второ - не мига да си ползвам телефона, докато седи на пада. Корекция - мога, но ми е по-лесно, да опъна дългия кабел и да си го ползвам на дивана.А и другото - мога да ползвам и външна батерия. Така съм карал по цяла седмица, където спирах за по 4-5 часа, само за сън и нямах постоянно достъп до контакти.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 53Или си купуваш един кажел за 4 лева и същата работа ...
42
1
 
23
 
! Отговори
?? преди 4 години
То в момента всички мобилни устройства могат да се зареждат с едно универсално зарядно - 5V 2.5A, Разбира се може да се наложи ползването на различен КАБЕЛ според жака на телефона. Само епъл се правят на важни, за да могат да продават за $50 зарядно, което струва $1, но и те се зареждат, само дето реват.
41
1
 
12
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи съгласен съм до някъде! Това с различните модели зарядни си беше един ужас! Колкото телефона, дори и от един и същи вид, толкова зарядни и крайници за тях! Та това верно го промениха и сега са само 3-4 вида зарядните и крайниците за тях! Инак наистина ще е добре да се премине към безжични зарядни от един и същи тип ри това! Щото инак пак ще се получи същото както сега!!!
40
8
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До the GhostЗащото преди вадиш СИМ картата и батерията и си непроследим, а сега и да извадиш СИМ картата, пак те трейсват. Трябва да хвърляш телефона, ако има за какво да се криеш де. Вършил съм разни неща в чужбина, който налагаха честа смяна на апаратите, за да не може полицията да ни засече, но аз си събирах телефоните и батериите и като се прибрах в БГ подарих на всичките си познати по 1 смартфон Самсунг :) Бях надиплил някъде между 20 и 30 броя. Ей затова е вградена батерията
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До the GhostЗащото повечето хора искат unibody design, но дори о да може, да се сменят батериите лесно, повечето хора пак си взимат нови телефони. И честно казано, смяната е евтина, особено за стар телефон, ако не ти се занимава сам. 30-40 кинта взимат, за услугата, ако си сменяш батерията на iPhone 6s, 7, Galaxy S 6,7 и 8... така че не е особено зор.
38
4
 
14
 
! Отговори
the Ghost преди 4 години
ЕК като са толкова загрижени и ще ме карат да си пазя зарядното, защо не забранят на производителите да вграждат батериите. Така един с един тел и N батерии ще ползвам телефона повече години.
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да същите нещастия, Кото ни налагат акцизи над горивата и алкохола, уж за нешо добро ...
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4585% от всичкото телефон правено през последните 10-15 години е с някаква фрома на USB. Служебните телефони вече са с такива ...
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44На места 2/3 от хирата са с iPhone-и. В Дания, по барове и ресторанти, винаги имат apple-ски зарядни, ама USB C по-рядко, а Microsoft USB хептен!
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 43Айде бе! Пробвай си зарядното от стария siphoned, да му ръгнеш USB B към USB C и зареждай смело с 1А, а макбук а вика 19 часа докато зареди батерият от 62 до 100%. За още по шиканите теб ефект, ръгби да зареждаш един iPad от тея най-големите и вържи 2 4к 32 монитора дето са с USB C и ми кажи отново, че ставало със всяко зарядно ...