Италианският боклук: "Триъгълникът на смъртта" и пътят му към България

За 10 г. мафията в Италия спечелила ?132 млрд. от износ на отровни отпадъци
Обновена: 19 яну 2020 19:55 | 19 яну 2020 19:54, Анисия Иванова
138
Италианският боклук: "Триъгълникът на смъртта" и пътят му към България
Снимка: БГНЕС

Какво се случва с италианския боклук, заради който прокуратурата обяви, че разследва и заместник-министър в ековедомството? Проверки имаше и на пристанище Варна, откъдето се предполага, че влиза боклукът.

Микеле Буономо, представител на неправителствената организация "Легамбиенте", разказа за пътя на италианския боклук пред Нова тв. Организацията първа подава сигнал срещу италианската мафия за търговията с боклук.

Той съобщи, че през последните 10 години години мафията в Италия е спечелила 132 млрд. евро от износа на отровни и други опасни отпадъци.

Органичният боклук, който не може да се депонира, също се изнася към чужбина. В легалния боклук понякога се слагат електроннни устройства, които да засичат движението на балите, допълни той.

"Тук при нас се оформи един "триъгълник на смъртта” с токсични вещества. България се появи по-късно на престъпната карта. Легалните канали са към Африка, Азия, а в Европа – Австрия, Португалия и Швеция. Нелегален трафик сме засекли и към Индия и Китай”, коментира още Буономо.

Първите сигнали за екопрестъпления в Италия се появяват в зората на 90-те години. В зоната между градовете Неапол и Казерта екозащитниците засичат хиляди нелегални сметища за токсични материали и горене на пластмасови отпадъци. Затова и тази зона се нарича "Огнената земя”.

Екозащитниците от "Легамбиенте”, които са най-активната организация за опазване на околната среда в Италия, засичат близо 5000 сметища и отчитат, че земя на площ от 1763 кв. километра е натровена.

Неаполитанската област Кампаня е една от най-плодородните зони в Южна Италия. Обществото буквално експлодира, след като научава.

Прокуратурата започва серия от разследвания и установява връзката между бизнесмени от Северна Италия с местната мафия "Камора”, които с помощта на някои местни политици са организирали канал за разтоварване и горене на отпадъците край Неапол. Италианските власти създават специално звено за разследване на екомафията и поставят екопрестъпленията под ударите на наказателното право за сериозни престъпления.

През 2007 година ЕК осъди Италия, че е допуснала 4860 нелегални сметища на своя територия.

Зоната край Неапол влиза под контрола на военните за 4 месеца. Сметища са затворени, Неапол се изчиства от боклука, а Италия регламентира износа на отпадъци.

Оттогава са засечени и пратки с боклук за България. Неаполитански боклук бе засечен на пристанището във Варна, а в петък пак там е открит боклук от Салерно.

"Още преди 20 години богатият индустриален Север имаше нужда да се отърве от отпадъците си. Трафикът хваща посока, където намира канал, а за мафията това е средство за печалба, което не може да пропусне”, каза той.


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то няма държава.всичко е на автопилот и врътки за лично обогатяване.даже на въздуха и водата ни посегнаха.
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Не мисля че износителите на *** ги е грижа каква е природата и дали че я замърсят, бг лидери са длъжни по закон и клетва да се грижат за бг интереси и благоденствие на бг наоод Но тояа което е абсурдно и престъпно е че бг политици са продали за пари-корупция бг природа и бг народ в полза на чужди интереси и единственото обяснение е че имат лична изгода т.е. трябва да бъдат разследвани и осъдени за корупция и злоупотреба с власт и уволнени, освен ако не се докаже че са невменяеми
107
0
 
4
 
! Отговори
Justice defense преди 1 година
Трябва да се разследват за корупция всички политици свързани с проблема за вноса на *** и не само за замърсяване на околна среда и увреждане здраве и живот на населението но и за злоупотреба с власт и служебно положение и продаване на правата на бг народ на чужди интереси за собствена изгода. Но явно правните институции действа само в полза на свързани лица и дори да арестуват показно някоя изкупителна жертва за прах в очите ще укрият виновните замесени свързани с властта
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сделките с отпадъците в България,вървят вече над 10 години,това казаха италианците, представете си колко стотици хиляди тонове смет и токсчини води и почва има в България,причинени от вноса.
Отровният кръг (2015) - https://youtube/watch?v=kMd-cI893O4
Защо България е "апетитна зона за отпадъци"?
Въъъъън от държавта ни,ВЪН!Искаме си държавата,а не токсична пустиня завинаги!
105
1
 
5
 
! Отговори
az da vi преди 1 година
Демократично отровен про Ст народ, който си заслужава съдбата........
104
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** на мухобоико точно като него миризлив безполезен !!!
103
1
 
13
 
! Отговори
Варна преди 1 година
Тровят ни и после се чудим защо болниците винаги са пълни.
102
0
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Сега разбирам защо са ни приели в ЕС, то било заради ***, ито радиоактивен. Те затова са толкова отворени срещу Русия, нали имат къде да си изхвърлят скапаният им *** и старите им коли, и негодната храна. Нека им благодарим.
101
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Италинската и БГ-мафия работят в пълен синхрон , а бизнеса с *** е един от основните бизнеси на мафията!!
100
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И НЕ САМО ИТАЛИАНСКАТА МАФИЯ Е СПЕЧЕЛИЛА МИЛИАРДИ БЪЛГАРСКАТА СЪЩО. ИНАЧЕ НЕ БИХА СЕ СЪГЛАСИЛИ /ЕСТЕСТВЕНО СЪС ЗНАНИЕТО НА ВЛАСТТА РАЗБИРА СЕ/ НАШИТЕ МАФИОТИ ДА ГО ВНАСЯТ И ТРОВЯТ БЪЛГАРИЯ И ДА ОБЯВЯВАТ, ЧЕ ЗАМЪРСЕНИЯТ ВЪЗДУХ Е НАД НОРМАТА И Е ОТ ОТОПЛЕНИЕ С ТВЪРДО ГОРИВО. ПО БАБИНО МИ ВРЕМЕ САМО С ТВЪРДО ГОРИВО СЕ ОТОПЛЯВАЛИ НО ВЪЗДУХА Е БИЛ КРИСТАЛНО ЧИСТ. /ТЕ ТОВА НЕ ИСКАТ МАФИОТИТЕ ДА СЕ СПОМЕНАВА/
99
0
 
12
 
! Отговори
Варна преди 1 година
Отдавна са в играта нашите.
98
0
 
3
 
! Отговори
Ковачки преди 1 година
До Ковачки

Значи това "***" не съм го писал аз. Написах една дума, която я има в заглавието на статията, а ама днешницитете са решили, че е нецензурна! Ама вие сте я използвали бре, ***! Предлагам, да си променят заглавието на "Италианският ***: "Триъгълникът на смъртта" и пътят му към България"!
97
0
 
10
 
! Отговори
Бойко се изложи преди 1 година
Крайно време е да си ходи. Не знам до къде ще стигне. Не мислете, че хората искат Корнелия, тя трябва в затвора да отиде, както и 90% от депутатите, заедно с Борисов. Земя няма, вода няма, въздух няма...
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кло*ката на Европа.
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Италиянската мафия, това е италиянският комунизъм. Мусолини, това е италиянският социализъм. Историята е като Сталин и Хитлер.
94
3
 
2
 
! Отговори
Ковачки преди 1 година
Това не са *** а суровини. Италианците като са прости, да ни ги дават (чи и ни плащат, да ги вземем, не сме им виновни)!
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковачки не се ли върна в България, гръмнат в задните части от руската мафия? Никой не се заинтересува, как се намърда в Общинска банка.
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той Бойко не е виновен,пак е виновен Орешарски.
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да добре,принципа го знаем,ама какво правиме ние .Приемаме си буклуците и всички се правят на изненадани и започват да разследват!
Смешници!
90
0
 
15
 
! Отговори
По Пътя! преди 1 година
По пътя "На Джак Ковачки: - Или как Отпадаците от Италия стигнаха до белия дроб на вашето детенце.

А тецовете вместо да плащат за газ, им плащата за да горят ***. Бизнес ис гуд.
В онкото също е пълно и там бизнес ис гуд.

Спонсорирани публикации