Политически трус в Германия, Крамп-Каренбауер в епицентъра

Кой ще наследи Меркел?
Обновена: 11 фев 2020 19:26 | 11 фев 2020 19:00, Александър Попов
36
Политически трус в Германия, Крамп-Каренбауер в епицентъра
Снимка: БГНЕС
Тя беше избрана да наследи Меркел – първо в партията, а по-късно и в битката за канцлерския пост. Но сътресенията в Тюрингия не я подминаха - Анегрет Крамп-Каренбауер се оттгегля, пише "Дойче Веле".
 
Лидерката на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер се оттегля от поста си като председателка на ХДС. Крамп-Каренбауер иска през лятото да организира процедурата по излъчване на кандидат за канцлер и „да подготви партията си за бъдещето", след което ще се оттегли от партийния си пост. Тя смята, че кандидатът на ХДС за канцлерския пост трябва същевременно да бъде и лидер на партията – и тъкмо поради това се отказва и от двете едновременно.
 
На заседание на ръководството на ХДС Крамп-Каренбауер е заявила, че някои среди от нейната партия поддържат „неясни отношения" с десните популисти от „Алтернатива за Германия" (АзГ) и с Лявата партия, докато тя самата категорично се противопоставя срещу всякакво сътрудничество с тези две партии. След нова среща на ръководството днес Крамп-Каренбауер уточни, че АзГ е пълно отрицание на това, което представлява ХДС, а историята и програмата на Лявата партия са в разрез с ценностите на християндемократите.
 
Повод за тези изявления са политическите сътресения в германската провинция Тюрингия, където Томас Кемерих от СвДП беше избран за министър-председател както с гласовете на ХДС, така и с подкрепата на АзГ. Лидер на АзГ в Тюрингия е много оспорваният политик Бьорн Хьоке. Според влязла в сила присъда, Хьоке може официално да бъде наричан фашист. Междувременно под силния политически натиск от няколко посоки Томас Кемерих подаде оставка и в момента е само служебен премиер. А Анегрет Крамп-Каренбауер стана обект на остри критики заради нерешителните си действия във възникналата ситуация.
 
Смело решение на АКК
 
Според информации от Берлин, канцлерката Ангела Меркел е благодарила на Крамп-Каренбауер за досегашната ѝ работа и я е потвърдила на поста ѝ като министър на отбраната. Още няколко водещи политици от ХДС приветстваха смелото решение на Крамп-Каренбауер. В избухналата в Берлин бурна политическа дискусия от редиците на различните партии се чуват искания за още оставки, прогнози за предсрочни избори за Бундестаг и предположението, че оттеглянето на АКК ще придвижи ХДС много надясно.
 
Крамп-Каренбауер влиза в ХДС още 19-годишна. Нейната политическа кариера започва в родното ѝ място Пютлинген. В края на 1990-те години вече е депутатка в Бундестага, а после – министър на вътрешните работи и министър-председателка на провинция Саарланд. През 2018 година е избрана за генерален секретар на ХДС, а след оттеглянето на Меркел от партийното лидерство – и за председател на партията.
 
Миналата година АКК стана и министър на отбраната, след като дотогавашната министърка Урсула фон дер Лайен беше избрана за председател на Еврокомисията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Майне Фюрър преди 4 години
Време е да Пречупиме Гръбнака на Глобалистите!!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми: има и грозни ама щъкат като ***.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние имаме нужда от алтернативаза България защото герб еантибългарска.
26
1
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 4 години
Вива АзГ / AFD!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКК е харисматичена като дъска за гладене.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уволнена поради прекалена грозота и грозно име - Винегрет Крампи Бекенбауер
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон е по-добър вариант за лидер на Европа от Меркел-лудата баба, която заля Европа с мигранти и обича да цитира Ленин.
22
1
 
6
 
! Отговори
Един от АзГ преди 4 години
АзГ е единствената партия, която не си затваря очите пред пълзящата ислямизация на Германия. Но понеже десетилетия наред на германците им е имплантирвана вечната вина за Холокоста, все още големи слоеве от населението ги е страх да си изкажат свободно мнението. За разлика от много други европейци, живеещи в Германия. Но докато старите партии не искат да виждат реалността, подобно на бетонните глави в ГДР и бившите соц.страни, и не се учат от историята, АзГ ще става все по-силна.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКК е харисматичена като ролка на тоалетна хартия.
20
0
 
3
 
! Отговори
АfD Германия преди 4 години
до 14. Нещо съвсем си се объркал(а). АзГ не са въобще червени, а запълват вакума на ХДС в дясно, понеже Меркел премести партията си доста на ляво и няма разлика със СДП, с която са в коалиция. АзГ беше създадена покрай гръцката криза като анти-евро партия от западно-германски професори по икономика. След мигрантската криза 2015 АзГ се засили много и влезе във всички 16 локални парламента. Щази са при Левите и отчасти при ХДС и СДП, но не и при АзГ. Дай ми един пример, що, толкова си осведомен.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Логиката на държави като България е: Като сме в свободния пазар с еврото, валутата ни ще е по-силна и немската продукция по-евтина. Проблемът обаче е следният - като нямаме производство и като хората емигрират няма откъде да дойдат пари с които да се купува евтино немска продукция. Трябва първо българската валута да е слаба и българското производство силно за да се завърти износът и тогава в някакъв момент човек може да си позволи вносна продукция. Ама като искаш всичко веднага ще страдаш.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Ами като са ГЛУПAВИ еврогейовете ще работят за немската икономика! Не е луд този който яде баницата.. американците се опитаха да предопредят европейците. Единствените умни хора в клoаката наречена ЕС е Великобритания, която се омете овреме.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Всичките до един "уши" на ЩАЗИ"Ми то е същото като с Атака. Навсякъде се работи по една и съща политическа технология. Но това не означава, че останалите не са още по-отвратителни.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон е от този тип хора, които носят кафето на Меркел, а иначе се правят на лидери пред медиите.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замислете се каква е основното обвинение на Тръмп срещу Китай. Че Китай си манипулира валутата да е изкуствено евтина за да може да изнася на поразия. Същото е и с Германия. Валутата на Германия еврото е евтина защото държави като Гърция и Португалия са в нея. Цял ЕС практически работи за немската икономика без да се усеща.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АfD ГерманияСамо да те питам, има ли по-големи комунисти от червените фашистиот АзГ?Всичките до един "уши" на ЩАЗИ!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия е една отвратителна държава, но няма да падне въпреки мигрантската криза.Защо? Защото в Германия е концентрирано индустриалното производство на ЕС и Германия концентрира интелектуалната мощ на ЕС като обра мозъците от държави като България. Освен това Еврозоната работи директно в полза на Германия. Германия иска държави като България и Гърция в Еврозоната за да може еврото да се поддържа евтино за да може Германия да изнася в чужбина. Иначе би била твърде скъпа продукцията.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АfD ГерманияЦитат: "Убедих се, че като народ германците са много по-пригодени към комунизъм, отколкото източноевропейците, вкл. българите. Завиждат на успелите повече от нас и искат уравниловка."Абсолютно точно! Маркс е немец.Ленин е бил финансиран от Германия.Национал-социализмът е социализъм. ГДР си вървеше с пълна пара. Немците са културно погледнато много по-комунисти отколкото хората си мислят. Данъците са силно прогресивни. Мразят успелите.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат "АзГ е пълно отрицание на това, което представлява ХДС"Това абсолютно не е вярно. ХДС и ХСС на последните избори се постараха да се правят на максимално твърди спрямо бежанците в сравнение с останалите партии за да могат да изсмучат каквото могат от гласоподавателите на АзГ. Едно говорят, друго вършат.
10
4
 
6
 
! Отговори
АfD Германия преди 4 години
В Германия новите фашисти са червените, левите и зелените, финансиращи и поддържащитерористичната организация т.н. АНТИФА, съставена от анархисти и хашляци, искащи комунизъм, окупирващи къщи, нападащи и биещи всеки трезво мислещ, палещи автомобили на другомислещите и т.н. Убедих се, че като народ германците са много по-пригодени към комунизъм, отколкото източноевропейците, вкл. българите. Завиждат на успелите повече от нас и искат уравниловка.

Спонсорирани публикации