В Сардиния запорираха луксозна яхта на български мениджър, не платил ДДС

Формално се водела на американска компания
Обновена: 1 мар 2020 17:23 | 1 мар 2020 17:10, Камелия Цветанова
54
В Сардиния запорираха луксозна яхта на български мениджър, не платил ДДС
Снимка: Италианската митническа агенция

Митническата агенция от град Каляри, остров Сардиния, постави под запор яхта на стойност 160 000 евро заради неплатен ДДС за 35 000 евро. В свое съобщение до медиите италианската митническа агенция съобщи, че яхтата, закотвена в пристанището на Теулада, формално се водела на американска компания, но на практика се ползвала от нейния мениджър, който бил постоянен жител в България, съобщи "24 часа".

По този начин той се опитал да измами италианските власти, нарушавайки италианските и европейските норми в сферата на митата за плавателни съдове, плаващи под флага на страна, нечленуваща в ЕС. Не се уточнява нито името на мениджъра, нито факта дали той е български гражданин, или чужд гражданин, живеещ постоянно в България.

Според агенцията става въпрос за яхта, дълга 16 м., модел SY/Jeanneau 53, която била закотвена в туристическото пристанище на Теулада. Това е градче с 4000 жители в южната част на остров Сардиния. По документи яхтата се водела собственост на американска компания. След свое разследване агенцията стигнала до извода, че тя нарушава условията, според които е възможно да се ползва правото за неплащане на мита за транспортни съдове, плаващи под флага на страна извън ЕС. По този начин компанията нарушавала европейските и италианските норми.

От разследването на агенцията се разбрало, че в действителност ефективният потребител, или човекът, който използвал яхтата, бил гражданин, постоянно живеещ в България. Той бил мениджър на американската фирма, собственик на яхтата, и тя била създадена с цел да използва подобно луксозно средство в европейски води, при режим за временно внасяне, и следователно, избягвайки предвиденото в тези случаи плащане на митнически такси.

Представители на митническата агенция, както на оперативния отряд на флота, специализирани в борбата срещу контрабандата на плавателни съдове и яхти, извършват подробна и обширна дейност за мониторинг и контрол на плавателните съдове в последните години, се уточнява в съобщението. Затова и се задълбочава все повече дейността им, свързана с разследване и разузнавателна дейност. Именно благодарение на тези дейности са били запорирани десетки яхти, които се стремят да заобиколят чрез измама европейските нормативи и да се възползват неправомерно от митнически облаги, предвидени в случаите на временно внасяне. По тази причина и много от запорираните яхти в Сардиния се водят фиктивно на чужди фирми, зад които обаче стоят граждани на ЕС, които не плащат митнически такси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: яхтаСардиния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
7
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Явно драскачите от Дневник не правят разлика между "мито" и ДДС и пак са се изложили, както обикновено. Освен това ветроходна яхта с такива размери е твърде далеч от понятието "луксозна". Питам драскачите тук във форума: Някой от вас качвал ли се е в такъв "лукс" при малко по-голямо вълнение? Смехотворни са и твърденията на италианските митничари, че видиш ли собствеността била чужда, ама той бил "основният ползвател" и поради това трябвало да плати мито.
31
1
 
9
 
! Отговори
Кореняк Софиянец преди 4 години
Знам го. Кореняк е от Люлин 2. Малко мирише на пръжки като всеки шоп, но поне има яхта.
30
1
 
2
 
! Отговори
Аз познавам преди 4 години
Един адвокат сгазен от собствената му жена с новия му Ягуар. Я го проверете и него, че ми се струва, че е пълен ***. Така се прави вече само по обвинение в идиотизъм и пълен тараш на всичко. Абе червей ходи се гръмни бе!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пурко 30Добър плавателен съд бил,а?!Ама за какво????За Брендо е много 'убава, но иначе за нищо не става.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШибиРиби 36Минчо, истинските тарикати не ги хващат!!Хващат само пишман тарикати като тоя и някой друг провинциалист.Запомни!П.П. Що не хванат Бойко, а?! Виж как бързо изпрати кадъната в САЩ. Няма пипане.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля съберете капачки, бутилки, шишета, пращайте смс-и ... да помогнем да платим ддс-цето на този.Каскет, къде се покри, кажи кой е този, какви са тези яхти собственост на най-бедната страна в Европа. Каскет, не се крий деееее
26
1
 
23
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
верно че това е неква туристическа лодка за дневни разходки. в гърция ако тръгнете по марините има моторни яхти на по 3 ката и се вэ българското знаме от горе. една сурия мутряги за охрана, 3 - 4 опечени мангищарки седят и си пекат потетата а мутрягата седи на сянка и шмърка по цял ден. да отидат италиенчетата да питат мутрьовците от де пари... ама там бият през пръстите. свински черва от кабинетчетата с по 6 бюра у министерски съвет до европейската комисия. тръгнали на некъ *** да му съдират кожата от гърба. какво де де се какви 5 лева. този данък, както и данък общ доход са престъпление с
25
1
 
8
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
До АнонименТази като нова е струвала поне 400000 Евро. Втора ръка дори да е, е занижена цената.
24
2
 
12
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
До SHEFAНа тази лодка са минимално 3 каюти с по 2 легла. Баш си е яхта, макар и малка. Това е презокеански плавателен съд. И е много добър между другото.
23
0
 
30
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Напишете името на нашенеца и от къде е родом.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ссссссмотаняк, сега вместо да я беше декларирал на занижена стойност ще плати на завишена.Трябва да му я вземат с шушляяка за некадърна измама!
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италианците си взеха ДДС то от този ***.Селски тарикат, трябваше да му публикувате името!
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма тъпня като "новина" след като няма нито име нито факти!
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
каскет, къде си бе?!? хващайте се с Горанката и търсете данъците на тая яхта и вижте човека има ли доходи да си я купи?!? или е някой от вашите и сега прехвърляте спешно фирмата на социално слаб?!? 21 век в ***
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази яхта нищо чудно да работи като такси м/у сирийския бряг и ЕУ
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ми звучи като онова: Като намаш пари за бански за да плуваш - купи си яхта и плувай без бански
16
2
 
10
 
! Отговори
БГ Електротехник, бе преди 4 години
баго у бедниьо химерикундец. да няма пари едни 35К да си плати данъците.Къде е Сериния там е и Пръцайнайлона. Дали яхта за 130 или порече за 70К се таа, важното е че електоротехник от благоевградско , да бе електротехник е имал и е приовел 1.5 Мильона еври за покупката на онази барцелонска вила, да бе електротехник.а са некой да кае колко би могъл пойарникар Пиейчдурник да прати катоп Генералисимус-Премиерус
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
dms 2998моля ,помогнетенека върнем една българска яхта
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яхта за 160 000 евро е най-ниския възможен клас яхта. Луксозните яхти струват милиони, пак се изложихте със заглавието.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на тия с ТЕЦ Мариците ли е?

Спонсорирани публикации