Завист към половинката - каква е причината?

Мъжете се дразнят, ако жените имат по-добра кариера
8 мар 2020 23:15, Иванка Гъркова
13
Завист към половинката - каква е причината?
IStockphoto

Случвало ли ви се е да се приберете у дома и да нямате търпение да разкажете на половинката си за вашия ден, но с влизането да се сблъскате с безразличие? Усещате ли, че на моменти човекът до вас като че ли не се радва на вашите успехи и е прекалено критичен/критична? Тези моменти са често срещани в една връзка, особено когато става дума за сходни характери, които искат да държат контрола в свои ръце.

Понякога несигурността в самите вас може да породи в главата ви съмнения, че не сте дооценени от половинката или да ви накара да мислите, че изпитва известна доза завист към онова, което сте постигнали. Друг път, когато единият е застрашен по някакъв начин или крие нещо, може да се държи по този начин, обясняват психолози.
 
"Обичам да се поддържам. Винаги съм с перфектно изгладени дрехи и безупречни грим и прическа. Въпреки това, точно преди да изляза, гаджето ми често ми прави забележки за външния ми вид, които ме карат да се чувствам неуверена“. Това споделя пред „Femina“ 29-годишна жена, която за пръв път започнала да се дразни от приятеля си, когато ѝ казал, че иска да носи къса рокля, защото желае цяла вечер да я гледат в краката. По думите ѝ, вместо той да ѝ каже, че е много красива и е нормално да я гледат всички, той направил коментар за това, че търси свалки.
 
Според експерти, няколко са основните фактори, които карат партньорите да завиждат на половинката си или ги карат да се чувстват неуверени в себе си. Те започват от възпитанието, до страха от пренебрегване и чувството за собственост. Ето кои са:
 
Твърде консервативно възпитание
 
Когато говорим за това колко динамична ще бъде една връзка, възпитанието на мъжа и жената имат голямо значение. В миналото жената се е грижила за домакинството, децата, а мъжът е бил онзи, който се е смятал за стълба в семейството и го е финансирал. Сега ролите вече се размиват и все повече жени работят наравно с мъжете. Да не говорим, че има и такива, които взимат повече от половинките си.
 
Когато жената израства по-бързо от мъжа в професионален план, това става повод за завист и конфликти от негова страна. Има много двойки, които стигат дотам заради това, че партньорите непрекъснато се съревновават и комуникацията между тях липсва. Много мъже продължават да вярват в патриархалните отношения, в които жената е домакиня и няма свое собствено мнение.
 
Страх от изоставяне
 
Много хора са израснали в среда, в която конкуренцията е била на преден план. Още като деца те са научени да се съревновават с другите и продължават това и във връзката. В един момент, ако другият има по-голям успех, се появява страхът от изоставяне. Едва ли не, те смятат, че когато половинката има по-добър финансов статус, бързо ще ги замени и ще започне нов начин на живот, а това невинаги се оказва вярно.
 
Още фактори, които водят до завист във връзката четете в Tialoto.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
Истинска завист можеш да изпиташ само когато видиш псевдо журналистката Полина Паунова. Тя е истински *** и визията и е потресаваща . Как да не изпиташ завист - такава известност !
7
7
 
3
 
! Отговори
mm преди 4 години
Когато жената спечели два лева повече, моментално я изпращява сачмата и започва да яуди къде го е намерила този ***? Мира не може да си намери.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато си търсите и намирате "партньор", няма защо да се оплаквате, че не ви подкрепя и ви завижда.Любим и влюбен човек не би и помислил да завижда.Партньора е бизнес - партньор, обикновено. Нали се събирате в брак с определена цел, която не включва любов, щото любовта била психическо разстройство, "просто хормони" , глупости и лигавщини.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато обичаш някого, се радваш, че се развива, че постигнал нещо.Не знам що за комплексар с ниско самочувствие трябва да си, че да завиждаш на половинката си за това.Явно все още е пълно с такива егоисти, което е много тъжно, защото води до не едно и две разбити семейства и деца отглеждани без единия си родител.И защо? Защото той или тя завиждал/а. Пълно безумие!
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само неччестив горденлив егосит който не обича истинкси партнъора си и няма страх от Бога понеж цеката му е да издига себе си чрез изполване и унижаване на другите дори на този който е обешал да обиа до края на живота си може да действа така И колкото поранпсе освободите от такъв завистив партнъор=предател толкова по добре за вас и децата ви защото нечестивите хора с възрастта стават все по зли, както и праведните стават по добри и противоречието мебжду тях ще нараства и завсита ще породи насили
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да си пия бирата и да играя на игри ,притрябвала ми е някоя пуйка да ме тормози !
2
6
 
24
 
! Отговори
другата страна преди 4 години
Мъжете се дразнят, защото с промяната във финансите жената започва да им се качва на главата и изведнъж връзката става изтезание. Жената спира да се държи добре, започва да иска повече и да дава по-малко, уважението изчезва, условията се увеличават, започва да иска да се налага, вербания тормоз се изостря. Жената е устроена да иска мъж, който е над нея. Това не е консервативно възпитание, а женска билогия. Такава която жените се правят, че не разбират, а после изпълняват до точката.
1
3
 
12
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
Къде ги тия жени бе.

Спонсорирани публикации