Цените на имотите: Ще видим ли спад или нивата ще се задържат?

В големите български градове спад на цените едва ли ще има
10 мар 2020 07:09,
130
Цените на имотите: Ще видим ли спад или нивата ще се задържат?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

2019-та определено беше успешна за всички сегменти на имотния пазар. Дали обаче можем да очакваме задържане или дори спад на цените на имотите в големите градове? С този въпрос Imoti.net потърси водещи експерти от София, Пловдив и Бургас:

Румяна Александрова, агенция Сандер Корект - Р.А. - София:

Изминалата 2019-тa година ще запомним с богат на оферти за продажба имотен пазар, високи ценови нива, които в последното тримесичие леко отблъскваха купувачите, но и с голям интензитет на сключени сделки.

Още от първите дни на януари отбелязахме голяма активност на основните играчи на имотния пазар - купувачи и продавачи. Партньорското поведение на строителните предприемачи към реалните купувачи, увлече и останалите собственици на предложени за продажба имоти да приемат разумни оферти, и да сключат сделки на нива от 5 до 13%, по- ниски от обявените. Все по-често излизат на пазара жилищни имоти, които се продават за дни, поради правилно ценообразуване, адекватно на характеристиките им. Правилото за 2019-та година ”продаваме половин София” продължава да важи, тъй като наред с панелните и старите тухлени жилища, активно се търгува с имоти в строеж.

Разумната преценка на предприемачите и липсата на добри терени за застрояване доведе до издаване на по-малко разрешения за строеж, спрямо 2018г.

Активността на банките, свободния финансов ресурс, платежоспособността и завишената инвестиционна култура на купувачите ще кореспондират с отстъпчивостта на продавачите, което ще запази имотният пазар интензивен.

„Скритото” понижение на цените на реално сключени сделки ще доведе и до понижение на офертния пазар, най- вече в сегмента на скъпите къщи и луксозните имоти. Продавачите ще се влияят от правилото, че техните имоти струват толкова в определен момент, за колкото имат купувач. Отстъпчивостта на строителните предприемачи ще задържи интереса за покупка на жилища в строеж.

Бояна Георгиева, Агенция БРИА  - Пловдив:

Не мисля, че ще има спад на цените на имотите в различните квартали на Пловдив, за момента не се усеща и задържане в ценово отношение.

Във всички пловдивски квартали без Изгрев има ново строителство. Младите хора, които са основните купувачите и то със кредит, предпочитат именно новото строителство и продажбите на такива имоти са извършват още „на зелено“.

Задържане на цените в лек вариант има при панелените блокове. Ако се стигне до спад на цените тук, ще е от гледна точка на това, че панелите са вече доста амортизирани.

Цветелина Димова, SUPER Имоти - Бургас:

Трудно може да се говори за очакван спад в цените на недвижимите имоти на градски пазар в Бургас.

Все по-трудно се намират парцели за застрояване, а търсенето от страна на купувачите на имоти ново строителство не намалява и поставя строителните компании в условия на сериозна конкуренция, когато намерят и договарят парцели за застрояване. Така при централните и най-високо оценяваните квартали (Лазур и Център), където и към момента цените са най-високи, можем да говорим за задържане на нивото на цените, а в същото време във всички останали комплекси и квартали, дори и по-отдалечените, можем да говорим дори за очаквани завишения в цените на имотите ново строителство.

Подобна е ситуацията и в курортите около Бургас, където спокойно можем да кажем, че стойността на имотите в строеж и ново строителство запазват своите цени на квадратен метър, за разлика от имотите на вторичен пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 436500 лв.заплата!!!!значи жена ти е чалга певица!
55
1
 
49
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Самият факт, че се пускат статии за това, че цените няма да падат означава, че ще падат. Бил съм в една от големите агенции в България и винаги, когато се задават някакви "облаци" на хоризонта, гилдията се задейства с подобен вид "новини". Отделен е факта, че цените са неоправдано високи и още по-отделен е факта, че нужда от агенции реално няма. Онзи ден гледам Кейти Холмс продала имение в меката на вип района на ЛА за 4млн долара, а тук някакъв *** за неговата къща в Кошарица иска 1млн евро.
54
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брокер не е професия,а диагноза
53
4
 
15
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Спад тази година няма да има то е ясно. Имотният пазар е инертен, тази година ще има задържане на цените и начало на спад. Италия е пред колапс - втората по големина икономика в ЕС, тепърва новият вирус ще се разпространява и няма да ни подмине и нас. Прогнозата ми е сделки близки до 0-та март и април, опити за задържане на цените през лятото и начало на голямата пързалка към края на годината. 2021 ще бъде интересно.
52
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спад едва ли щяло има... Техните лъжи ме разсмиват. Вчера борсата падна с над 10%. Със сигурнсот и имотите падат. Ще падат, с много и бързо. Спомням си техните лъжи от 2008-2009 г. Някой от тях бяха следните: 1)Качествените имоти ще запазят цената си 2)Кризата е само в САЩ 3)Търсенето е високо, няма страшно 4)Ще има само малък спад и т.н. Всички видяхме как после цените се сринаха. Спестете ни тези брокерски лъжи. Брокерите са от най-некомпетентните хора.
51
10
 
6
 
! Отговори
popa преди 4 години
В София не поевтиняват имотите заради всички прииждащи да работят тук, просто е , търсене-предлагане , при предното поевтиняване паднаха с по 100евро в люлин и дружба панелките и после поскъпнаха с по 200
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
западняците са масово IT специалисти и инженери!!!!!!нищо,че са завършили колеж по вътрешен дизайн и мебелировка!
49
2
 
10
 
! Отговори
До popa преди 4 години
Щото тухлите не се ядат. Щото 1 кг. брашно може да струва и 1 кв. м. софийска панелка, ама ще си седя в бащината селска къща и ще преглъщам последните трохи от хляба ама няма да ти купя жилището. Както казват ромите - глада е по - силен от тока. Въпрос на оцеляване!
48
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната поръчкова статия.В Пловдив въртят едни и същи обяви вече 6 месеца. Видях че цените вече са обявени с по 2000 до 5000 евро надолу.И още ще падат а причините ги знаем - обезлюдяване, криза, застрояване ...
47
11
 
5
 
! Отговори
popa преди 4 години
е що да намалят в София точно ? всичко поскъпва, имотите точно ще намалеят !
46
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
35 хиляди души по-малко във възрастта 20-40 години,100 хиляди жилища в повече спрямо 2009г.Та се пита в задачата кой ще живее в тези жилища?
45
5
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Хаха върна ме 30 год. назад. Това ми беше студенското меню. Не искам и да ги помирисвам - вчерашна влучена салата и студени кюфтета и лепкава четвъртинка хляб от стола. Още ли продават това? На каква цена го дават за програмисти. Купончето беше около 50 ст. - пак ли е толкова това меню?
44
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да има хора с големи заплати в софия но те са доста интелигентни хора и не купуват жилища на жените които са сега. Аз работя в ИТ фирма и всички колеги изчакват и никой не купува сега защото имат акъл в главата. Купуват разни малоу.мници с 1000лв заплата на които са им дали кредити с 100% финансиране
43
16
 
10
 
! Отговори
до 43 преди 4 години
Аз не съм IT специалист, а съм с петцифрена заплата. Жена ми взима около 6500 и тя не е IT специалист. Всяка международна компания предлага адекватни условия на труд (говорим за интелектуален квалифициран труд).
42
15
 
7
 
! Отговори
до 42 преди 4 години
Аз имам жилище на цял последен етаж- съседи няма, само е на целия етаж. Частен асансьор, огромни тераси, гледка. На 14 години е кооперацията, по учебник направена никакви проблеми. Изплатих го и мисля за къща вече. Имам стара вила в Симеоново, ще построя на нейно място нещо смислено. Мисълта ми е- има и читави сгради, повярвай ми. Търсил съм го този имот месеци наред и беше непродаден заради големия си размер. Изплатих го и забравих. В момента мога да го продам за 2.5 пъти повече.
41
3
 
10
 
! Отговори
Св преди 4 години
Ще има спад в цените на имотите в центъра, знаейки профила на повечето собственици - 60+ г. Т.е. коронката като удари, това ѝ е таргета. После наследниците ще продават хаотично, колкото да вземат някакви пари за да си закупят във Вади и Ливади - там е "модьерно сИга"!
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 35и IT специалисти,които се навъдиха и се множат напоследък в столицата и се редят на обяд на опашка за кюфтета и салата от картофи!
39
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз също работя за 5 цифрена заплата като инженер но няма да дам 1500-2000 евро за квадрат в тая *** България. На тези цени купуват тъпанарите с големи кредити, хората с пари не са *** и чакат кризата. Това че имаш пари не значи че ще ги дадеш нан каквато цена сънува брокера
38
5
 
21
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Е и? Населението в млада възраст намалява,броят жилища главоломно расте.Това,че има няколко хиляди хора с високи доходи,не означава,че ще изкупят няколкостотин хиляди жилища.
37
8
 
10
 
! Отговори
до 35 преди 4 години
Недей, че ще разбуниш духовете на бензинджии, ММА бойци, арматуристи, камериерки, касиерки, склададжии, таксиджии, продавачки, метачки, миячки, сервитьорки, че освен тях има един половин милион хора в София с добър доход.

Спонсорирани публикации